לגדול עם בעל חיים מפחית הסיכוי לאלרגיה? 6 מיתוסים –והאמת
האם קרציות מסוכנות לבני אדם? ועד כמה חשוב לשטוף ידיים אחרי שמלטפים כלבלב? 6 מיתוסים על חיות מחמד - והאמת
"אוי כמה שרציתי כלב! (אפילו טיפש ושעיר ונמוך), תמיד כשביקשתי אמא אמרה לי: 'כלב עושה רק לכלוך' ", שר אריק איינשטיין למילותיו של יהונתן גפן והביע את רצונם של ילדים רבים בבעל חיים משלהם.
"בעלי חיים מבויתים נפוצים מאוד בחברה המערבית. לעתים כלב, חתול או סוס יכולים לסייע לילד במקרים שונים כגון אוטיזם, חרדות וקשיים לימודיים. יחד עם זאת, חשוב להיות ערניים לסיכונים הכרוכים בגידולם בשטח הביתי", מסביר פרופ' שי אשכנזי, מומחה למחלות זיהומיות ומנהל מחלקת ילדים א' במרכז שניידר לרפואת ילדים.
קראו עוד: כיצד חיות מחמד יכולות לשפר את הבריאות שלנו?
הנה 6 מיתוסים נפוצים הקשורים לבעלי חיים וילדים, שלפי פרופ' אשכנזי חלקם נכונים וחלקם – פחות:
בעלי חיים מקטינים את הסיכוי לפתח אלרגיה: נכון חלקית
"אכן קיימות עדויות מחקריות לכך שחשיפה לבעלי חיים בגיל ינקות, במהלך השנה הראשונה לחיי הילד, עשויה להקטין את הסיכוי לאלרגיה לבעלי חיים בגיל מבוגר יותר, אם כי עדיין קיימות מחלוקות בעניין".
כך או כך, פרופ' אשכנזי מדגיש כי חשיפת ילדים בעלי נטייה לאסטמה או כאלו הסובלים מנזלת אלרגית לבעלי חיים פרוותיים, עלולה בחלק מהמקרים, להחמיר את הסימפטומים מהם סובלים הילדים, המתבטאים בקוצר נשימה וצפצופים אצל חולי אסטמה או בנזלת אלרגית מימית שקופה במקרה של אלרגיה. במרפאות אלרגיות ניתן לבדוק האם קיימת רגישות יתר לפרוות בעל חיים מסויים, כגון חתולים.
ילד המחוסן לטטנוס אינו צריך לגשת לטיפול רפואי במידה וננשך: לא נכון!
"חלל הפה של חיות המחמד מכיל חיידקים שונים ולכן נשיכות של כלבים וחתולים (ואפילו של דגים) עלולות להעביר מחלות. זו הסיבה שגם ילדים (וגם מבוגרים) המחוסנים מפני טטנוס אינם מוגנים מפני זיהומים אחרים. וכן, גם שריטה עלולה להיות מסוכנת באותה מידה.
מסיבה זו, במקרה של נשיכה או שריטה כדאי לגשת לטיפול רפואי. במידה והננשך סובל מפצע מדמם סביר להניח שיזדקק לטיפול אנטיביוטי. אגב, נשיכה של דג או חתך שנגרם מסנפיר עלולים לגרום לזיהום קשה הנגרם מחיידק המיקרובקטרייה, העלול להתפשט בגוף ודורש טיפול אנטיביוטי שונה.
גם ילדים המחוסנים מפני טטנוס אינם מוגניםליקוק של כלב או חתול עלול להיות מסוכן: נכון חלקית
"אמנם זיהומים מסוכנים פחות שכיחים כשמדובר בליקוק. עם זאת, כאשר חיית המחמד בוחרת ללקק את הילד על גבי פצע פתוח הנמצא על עורו או ישירות בחלל הפה, היא עלולה להעביר חיידקים בלתי רצויים ולכן עדיף להימנע מכך".
קרצייה המועברת מחיית מחמד לאדם אינה מסוכנת: לא נכון!
"כאשר קרצייה מועברת מבעל החיים לבן אדם, היא עלולה להידבק לעור ולהעביר זיהום שעלול להיות מסוכן, ודורש טיפול אנטיביוטי ייחודי ומיידי, המכונה 'קדחת הבהרות' ". המחלה מתבטאת בחום גבוה, כאבי ראש ופריחה וכאמור, היא עלולה להיות קטלנית. לכן, חשוב ביותר לטפל בחיית המחמד בטיפול נגד קרציות ולהיות ערניים לתופעות המחלה".
אם יתוש עוקץ כלב ולאחר מכן בן אדם הוא עלול להעביר מחלות מהכלב: נכון
"יתושים, וגם זבובי חול עלולים להעביר מחלות מבעלי חיים באמצעות עקיצות. 'שושנת יריחו' היא מחלה שכיחה יחסית, בייחוד בדרום ובמרכז הארץ, המתאפיינת בפצע על גבי העור שאינו מבריא במשך שבועות ועלול להשאיר צלקת".
שטיפת ידיים לאחר טיפול בחיית המחמד חשובה בעיקר לפני אכילה: נכון
"צואת הכלב או החתול היא כר פורה לחיידקים כגון סלמונלה, קמפילובקטר, אי קולי ושיגלה. חיידקים אלה עלולים לגרום לחום ולשלשול, ובמקרים נדירים אף לזיהום הפוגע במערכות שונות בגוף. הדרך הטובה ביותר למנוע את התופעות הללו היא באמצעות שמירה על היגיינה אישית. כלומר, רחיצת ידיים לאחר המגע, ובעיקר לפני הארוחה".
"למרות האמור, אין טעם להיכנס לבהלה ולהוציא את בעלי החיים מחוץ למגרש הביתי. עם זאת, בהחלט מומלץ להקפיד על הכללים הבסיסיים שישמרו על הילדים מפני זיהומים וסכנות נוספות ולהיות ערים לתופעות יוצאות דופן", מסכם פרופ' אשכנזי.
קראו עוד: 5 חיות המחמד שעושות הכי טוב לבריאות