משתמשים בחלב עזים לא מפוסטר נגד אפטות? כל הסכנות
חלב שאינו מפוסטר נחשב לתרופת סבתא עבור כיבים בפה ומחלת הפה והגפיים, אך מדובר באחת הדרכים העיקריות להידבקות בקדחת המלטה. מהם תסמיניה, כיצד מטפלים ומהו הטיפול הנכון לפצעים בחלל הפה? מומחית מסבירה
בשנים האחרונות ישנה עליה משמעותית בתחלואה בקדחת מלטה (Brucellosis), בכל הארץ. הדרך העיקרית להדבקות במחלה היא צריכת מוצרי חלב לא מפוסטרים אך תיתכן גם הדבקה לאחר צריכת בשר נא של בעל חיים נגוע(צאן או בקר) או מגע עם הפרשותיהם. החיידק הגורם למחלה, חיידק הברוצלה(Brucella), עובר גם ללא בליעה של מוצרי החלב הלא מפוסטרים, מגע עם ריריות הגוף או פצעים מספיק על מנת להעביר את המחלה לאדם.
קראו עוד: משרד הבריאות מזהיר ממוצרי חלב לא מפוסטרים
מסקנה ראשונה וחשובה היא ש"תרופת הסבתא" המציעה להשתמש בחלב עזים טרי ולא מפוסטר לפצעים בפה, יכולה לגרום למחלה הקשה הזו ואף להרוג. ד"ר טל ברג, מומחית ברפואת הפה ורופאה בכירה במרכז הרפואי רמב"ם ובמרפאה פרטית בכרמיאל, מסבירה מדוע טיפול זה שגוי ורק מזיק: "בילדים ותינוקות, פצעים בחלל הפה (המוכנים בטעות "אפטות") הם לרוב על רקע של מחלה ויראלית – אם זה התפרצות ראשונית של וירוס ההרפס או מחלות הנגרמות על ידי וירוס בשם קוקסאקי ואחרים. מדובר במחלות חום, המלוות בפצעים קטנים (כיבים) בריריות הפה ודלקת בחניכיים. אף משחה שקיימת בשוק, כולל כאלו הניתנות לצערי על ידי חלק מרופאי הילדים, לא מתאימה לטיפול במחלות הויראליות. חלב עיזים, מפוסטר ושאינו מפוסטר, לא הוכח כיעיל בקיצור משך המחלות הללו, הוא מסוכן מאוד וחושף תינוקות קטנים למחלה המסוכנת יותר – קדחת מלטה".
כאן המקום לציין כי חלב לא מפוסטר אשר מכיל את חיידק הברוצלה אינו שונה בטעמו, ריחו או מראו מחלב תקין, כך שאין רמזים לכך שהחלב מכיל את מחולל המחלה. בנוסף, גם בעל חיים מחוסן יכול להיות נשא של המחלה ולהעבירה. לכן, לאור חוסר היכולת לדעת כי החלב בטוח, יש להימנע לחלוטין מצריכה של מוצרי חלב לא מפוסטרים. אמנם לא כל מי שנחשף לחיידק הברוצלה יחלה, אך רבים יחלו ומדובר במחלה קשה ומסוכנת, כפי שנפרט בהמשך.
מהם התסמינים של קדחת מלטה?
לרוב, המחלה מתבטאת רק לאחר שבוע עד ארבעה שבועות לאחר החשיפה לחיידק. קדחת מלטה יכולה לערב את כל מערכות הגוף, להלן הביטויים השכיחים ביותר:
•סימנים כללים - חום, הזעות לילה, ירידה במשקל וחולשה כללית.
•כאבי פרקים – זהו הסימפטום השכיח ביותר. לרוב מעורבים חוליות עמוד השדרה המותני, מפרק העצה והכסל והמפרקים הגדולים של הרגליים.
•מעורבות גניטלית - דלקות באשך, בכיס השתן או בפרוסטטה.
•מעורבות ריאתית - דלקות ריאה ואבצסים.
•מעורבות מערכת העיכול - דלקת כבד.
•מעורבות המערכת הנוירולוגית - דלקת קרום המוח, דלקת בעצבים המרכזיים או הפריפריים.
הממצאים בבדיקה גופנית משתנים ואינם ספציפיים למחלה.
במקרה של ספק חשיפה לחלב לא מפוסטר והופעה של סימפטומים מתוך הרשימה למעלה, יש לפנות במהרה לגורם רפואי שכן חשוב לאבחן ולהתחיל מוקדם ככל הניתן את הטיפול.
כיצד מאבחנים?
תוצאות בדיקות הדם השגרתיות אינן ספציפיות למחלה ולכן יש לחשוד בה ולשלוח בדיקות ספציפיות בהתאם. האבחנה נעשית על ידי שילוב של בדיקות מעבדה (תרביות וסרולוגיה), סיפור המקרה והממצאים הקליניים.
כיצד מטפלים בקדחת המלטה?
מטרת הטיפול היא לעצור את התקדמות המחלה ולמנוע את סיבוכיה. כיוון שמחולל המחלה הוא חיידק הטיפול הוא באמצעות אנטיביוטיקה. טיפול אנטיביוטי זה הינו ממושך - כמספר שבועות, כאשר התאוששות מלאה מהמחלה עשויה להתרחש רק כעבור מספר חודשים. כמו כן, הישנות המחלה לאחר הטיפול הינו גבוה יחסית (5-15 אחוז).
השורה התחתונה: קדחת מלטה הינה מחלה לא פשוטה לאבחון ומסוכנת ביותר. מכאן ברורה ההמלצה שלא להסתכן או לסכן את ילדכם בחשיפה למוצרי חלב לא מפוסטרים אשר עלולים להוביל להדבקה במחלה.
אם כן, מהו הטיפול הנכון לפצעים בחלל הפה?
לדבריה של ד"ר ברג הטיפול הוא שמרני וכולל משככי כאבים במינון המתאים, מתן מאכלים קרים ורכים והקפדה על נוזלים. במקרים קשים, ניתן לקבל טיפול אנטי-ויראלי מרופא הילדים בסירופ. כאשר הילד או התינוק לא מקבל מספיק נוזלים, יש לשקול לאשפזו.
"כאשר מדובר בוירוס ההרפס, יש חשיבות גבוהה לאבחון, בייחוד בתינוקות מתחת לגיל שנה, אז יש סכנת סיבוך של דלקת המוח – אנצפליטיס, וקרומי המוח – מנינגיטיס. סיבוך נוסף, שנפוץ יותר בגילאים מעל 3 הוא תגובה אלרגית לנגיף בשם Erythema Multiforme המתבטאת בהופעת שלפוחיות בחלל הפה, איברי המין והעור. תגובה כזו מחייבת ייעוץ מיידי של רופא שיניים מומחה ברפואת הפה, שישקול לטפל בתרופות המתאימות", היא מוסיפה.
מהן אפטות?
"לקראת גיל ההתבגרות, חלק מהאוכלוסייה סובל מתופעה הנקראת 'אפטות'. מדובר בכיבים שיכולים להגיע ממ"מ בודדים ועד 1 ס"מ, הגורמים לכאבים ולפגיעה בתפקוד היום-יומי" מסבירה ד"ר ברג ומבהירה כי גם כאן, חלב עזים אינו מתאים לטיפול בתופעה: "יש להתייעץ עם רופא שיניים מומחה ברפואת הפה, על מנת לקבל אבחון נכון וטיפול מתאים", היא מסכמת.