מחקר מצא: גירושין עשויים להחריף את מחלת הקרוהן
קיים קשר בין מצב כלכלי, משפחתי וחברתי להחרפת מחלת הקרוהן ותסמיניה, כך עולה מממצאי מחקר חדש. מדוע מצב כלכלי משפיע יותר על גברים, וכיצד המשפחה והחברים יכולים לעזור? כל הפרטים
מידי שנה במאי, מציינים את חודש המודעות לקרוהן וקוליטיס, במטרה להעלות את רמת המודעות בקרב הציבור הרחב אודות מחלות מעי דלקתיות ואופן השפעתן על איכות חייהם של החולים וכן לעודד חולים להיעזר יותר בשירותי העמותה.
קראו עוד: בשורה טובה לחולי הקרוהן: כך מונעים את הישנות המחלה לאחר ניתוח
קרוהן וקוליטיס כיבית הינן מחלות מעי דלקתיות כרוניות חשוכות מרפא התוקפות את מערכת העיכול ומתבטאות, בין היתר, בכאבי בטן קשים, שלשולים בלתי פוסקים וירידה במשקל. כאשר מתרחשות התלקחויות דלקתיות, יש צורך פעמים רבות באשפוזים וניתוחים. כל אלה מביאים לקשיים בתפקוד ופגיעה באיכות החיים של החולים.
לרגל חודש המודעות, פורסמו תוצאותיו של מחקר חדש, ראשון מסוגו בישראל, אשר בחן את ההשפעה של מצב כלכלי, משפחתי וחברתי על חולים במחלת הקרוהן. זאת במטרה לסייע לחולים להתמודד טוב יותר עם השלכות המחלה ולשפר את איכות חייהם. המחקר, אשר נערך על ידי צוות חוקרים מהמרכז הרפואי סורוקה ואוניברסיטת בן גוריון, בדק את ההשפעות של משתנים כלכליים, חברתיים ומשפחתיים על מצבם הפיזי והנפשי של כ-600 חולי קרוהן, רובם בסוף שנות השלושים לחייהם, ומצא כי הם עלולים להוביל להחרפת המחלה ותסמיניה.
"לממצאי המחקר יש השלכות טיפוליות חשובות על מחלת הקרוהן משום שהם מעידים על כך שלצד הטיפול התרופתי במחלה, יש לשים לב גם לרקע הכלכלי, המשפחתי והחברתי של החולה", מסביר פרופ' שמואל אודס, מנהל היחידה למחלות מעי דלקתיות בבית החולים סורוקה.
למחקר יש השלכות טיפוליות חשובות על חולי הקרוהןהיעדר תמיכה רגשית פוגעת באיכות החיים של החולים
עולה מן המחקר כי אירועי חיים שליליים כגון גירושין, פיטורין או מוות במשפחה, נמצאו כקשורים באופן משמעותי להחרפה במצב המחלה, לרבות קשיים נפשיים כמו חרדה ודיכאון, איכות חיים ירודה, ופגיעה ביכולת לעבוד.
גם היחסים המשפחתיים והחברתיים נמצאו כבעלי השפעה: "שני המשאבים, משפחה וחברים, עשויים לסייע בהתמודדות טובה יותר עם מחלת הקרוהן" מסביר פרופ' אודס. כך שלמעשה, ככל שהיכולת להידבר ולהיתמך רגשית על-ידי בני המשפחה והחברים טובה יותר, כך מצבם הרפואי והנפשי של החולים טוב יותר.
עוד נמצא, כי מצב כלכלי גרוע משפיע לרעה יותר על גברים חולי קרוהן, מאשר על נשים החולות במחלה. ככל הנראה הדבר נובע מכך שבחברה המערבית הצלחה כלכלית נתפסת כסמן לגבריות מוצלחת. מסיבה זו, גברים שאינם מצליחים כלכלית תופסים עצמם כפחות מוצלחים, ובעקבות זאת עשויים להזניח את הטיפול במחלתם, ובכך לגרום להחרפת תסמיני המחלה.
לעומת זאת, הן בקרב נשים והן בקרב גברים חולי קרוהן, נמצא כי דרכי התמודדות הכוללות קבלת תמיכה רגשית מאחרים, שימוש בהומור, וראיית המחלה בפרספקטיבה רחבה, משפרות את איכות החיים. זאת משום שהתמיכה הרגשית משפיעה יותר על שביעות הרצון ועל איכות החיים.
לדברי עו"ד אייל צור, יו"ר העמותה לתמיכה בחולי הקרוהן והקוליטיס כיבית, החולים במחלות כרוניות אלה צריכים לשאוף למיצוי מלא של הזכויות שלהם ולשפר את איכות חייהם ככל הניתן, למרות ההשפעה מרחיקת הלכת שלהן. "אמנם אפשרויות הטיפול המוענקות כיום מאפשרות לחולים לחיות חיים טובים יותר, אך עדיין קיים הצורך של החולים להסתייע בשירותי תמיכה וליווי. סל השירותים של העמותה מציב את הצרכים של המטופל במרכז, ומאפשר תמיכה לחולים במצב פיזי ונפשי ירוד ומיצוי הזכויות המגיעות להם", הוא מסכם.