מתקלחים כל יום? גלו מה האיבר הכי חשוב שאתם לא מנקים
בין אם אתם מתקלחים פעמיים ביום או שאתם מעדיפים לבקר באמבטיה רק אחת לשלושה ימים – ישנו איבר שכדאי שתתנו לו תשומת לב מיוחדת. מדוע חשוב לנקות את האף וכיצד עושים זאת נכון? רוקח מסביר
עם העלייה במידות החום בשבועות האחרונים, ישנה תחושה שכל מה שמעניין אותנו זה המזגן והמקלחת. אך ככל הנראה לא כולם מתעסקים בכך באותה המידה: על פי סקר שנערך באוניברסיטת מנצ'סטר בשנת 2015 עולה כי רק 3/4 מהנשאלים מתקלחים לפחות פעם אחת ביום, כאשר חלק מהנשאלים העידו כי הם מתקלחים אחת לשלושה ימים בלבד.
קראו עוד: האף לא מפסיק לטפטף? הכל על נזלת אלרגית
דעות המומחים חלוקות בנוגע לשאלה האם אנחנו מתקלחים יותר מדי. יש הטוענים שריבוי מקלחות מסיר את שכבת השומן הטבעית וההגנתית של העור, ואילו אחרים טוענים כי התיעוש והעירוניות מחייבים את האנשים להתקלח על מנת להסיר מעצמם שכבות של לכלוך. בד בבד, ישנם חוגים של מומחים הטוענים כי כדאי לשטוף את הגוף במים ללא סבונים ותכשירים, כאשר למרבה האירוניה, העידן הנוכחי מציע מבחר רחב מאוד של סבונים ותכשירים.
המחלוקת, כך נדמה, כה רחבת היקף כך שהיא מעלה תהייה גדולה באשר למתרחש בגופנו, שכן אין ספק שזיהום אוויר, זיהום הסביבה והתחממות כדור הארץ משפיעים באופן ישיר על מחלות בדרכי נשימה, אלרגיות ועוד. בעניין זה, ארגון הבריאות העולמי (WHO) טוען כי ככל שכדור הארץ יתחמם וזיהום האוויר יתגבר, כך יהיו סיכונים רבים יותר להתפתחות התקפי אסתמה בערים הגדולות ובקרב אוכלוסיות בסיכון.
מדוע חשוב לנקות דווקא את האף?
למרבה ההפתעה, האיבר ששומר עלינו בריאים ומוגנים יותר מכל הינו האף. מעצם היותו "נתיב" מעבר להכנסת האוויר לגופנו - הוא מהווה מתווך בין גופנו לסביבה החיצונית. האף והמבנים הסמוכים לו מוכרחים להציב "אבטחה ושמירה" קבועה שתמנע חדירת מזהמים, אלרגנים וגופים זרים (חרקים) אל מערכת הנשימה. לא רבים יודעים שמערכות ההגנה של האף כוללות שערות המסננות חלקיקים הנישאים באוויר ומונעות מהם להגיע לריאות. כך לדוגמא, קיים קרום רירי דביק שתפקידו ללכוד את הפולשים, וכלי דם שתפקידם לחמם את האוויר לטמפרטורת הגוף.
קראו עוד: טיפול באלרגיה: מתרופות ועד חיסון - כל האפשרויות שעומדות בפניכם
כיצד שומרים על אף נקי?
יש לנקות את השערות ואת חלל האף בדיוק כפי ששוטפים ידיים, שכן הגוף זקוק לעזרתכם על מנת להגן עליו. ניקיון האף על ידי תרסיס מים מתוקים או מלוחים ממעיינות או ממי ים מהווה שמירה בסיסית על הגוף. חשוב להבין שלתכשירים השונים יש יתרון על פני מי ברז רגילים: החדרת מיקרו-אלמנטים למוצרים עשוי למנוע התבססות אלרגנים (פולן, אבק וכו') ומזהמים (חיידקים, וירוסים) מלהתנחל בדרכי הנשימה ומערות האף ובכך להפחית את התחלואה ומקרי האלרגיה.
עם זאת, חשוב לבדוק הוא שתרסיס האף אינו מכיל משמר. זאת משום שהמשמרים בתכשירי האף עשויים לגרום בעצמם לאלרגיה. הכימיקל "בנזלקוניום כלוריד" לרוב משמר וקשור לתופעות לוואי חריגות כגון כיווץ קנה הנשימה (חנק) ואלרגיות חריפות. כמו כן, הוא פוגע בריריות וגורם להתמכרות לתרסיסי האף. לכן, כדאי מאוד לעיין בעלון לצרכן ובייחוד לשים לב לאותיות הקטנות, שכן יצרנים משתדלים ל"להצניע" את קיומו של משמר זה.
ניצן פרימור הוא הרוקח הראשי ומנכ"ל חברת נוה פארמה.