דלג לתוכן

סובל משיעול מתמשך? 15 סימני אזהרה שעשויים להעיד על סרטן

בלוטות לימפה נפוחות, נקודת חן חדשה וכתמים לבנים בפה אלו רק חלק מהתסמינים שעשויים להעיד על כך שאתם חולים בסרטן. אילו תסמינים נוספים צריכים להדליק אצלכם נורה אדומה? הרשימה המלאה

מאת: מירי קליין, מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 06/06/2016 תאריך עדכון: 17/02/2019
4 דקות קריאה

גילוי מוקדם של סרטן יכול להציל חיים. עם זאת, במקרים רבים התסמינים אינם בולטים עד שכבר מאוחר מידי, או לחילופין הם מאפיינים קשת רחבה של מחלות וקשה לשים את האצבע על הגורם האמתי לבעיה. אילו תסמינים בכל זאת צריכים להדליק אצלכם נורה אדומה? 15 דגלים אדומים שעשויים להעיד על סרטן:

1. שיעול טורדני

אם אינכם מעשנים, הסיכון שהשיעול הבלתי פוסק נגרם כתוצאה מהתפתחות גידול סרטני בריאות נמוך מאד. לרוב, שיעול כזה נגרם עקב אסתמה, נזילת הפרשות מהאף לדרכי הנשימה, ריפלוקס חומצי או זיהומים כלשהם בדרכי הנשימה. אך אם השיעול נמשך זמן רב או מלווה בפליטת כיח דמי, כדאי שתפנו לרופא, בייחוד אם אתם מעשנים. הרופא עשוי לשלוח אתכם לצילומי חזה או לבדוק את הכיח מהריאות על מנת לאתר סימנים של סרטן ריאות.

2. שינויים בשדיים

כל שינוי במראה השד, תחושה של גוש, אדמומית, התעבות, נפיחות, הפרשה מהפטמות או כאב בשד חייבים התייחסות. אמנם רוב השינויים בשדיים אינם נובעים מתהליכים סרטניים, אך עדיין חשוב ליידע את הרופא אודותיהם ולבצע את כל הבדיקות הנחוצות על מנת לשלול את האפשרות לסרטן השד. הרופא יכול להמליץ על בדיקה ידנית, אולטרה-סאונד, ממוגרפיה או ביופסיה כדי לגלות את הגידול הממאיר מוקדם ככל האפשר.

קראו עוד: האם את בסיכון גבוה לחלות בסרטן השד? כך תדעי



3. שינויים בעור

נקודת חן חדשה, במיוחד אם היא נראית שונה מנקודות החן הקיימות אצלכם, או נקודת חן ישנה ששינתה צורה, גודל או צבע, עלולות להוות סימן לסרטן העור. אם אתם מבחינים בסימנים לא תקינים בעור, כדאי שתיבדקו אצל רופא עור. במידת הצורך, הרופא יכול גם לקחת ביופסיה (להסיר חלקיקי עור) מהאזור הנגוע כדי לבחון את התאים תחת המיקרוסקופ ולאתר תאים סרטניים. 


4. נפיחות

בדרך כלל, נפיחות בבטן נובעת מתזונה או אפילו מלחץ ומתח. אך אם הנפיחות אינה משתפרת בעקבות שינויים באוכל ומלווה גם בעייפות, אובדן משקל או כאבי גב, כדאי לבדוק זאת לעומק. נפיחות מתמשכת באזור הבטן עלולה להעיד על סרטן שחלות, לכן הרופא עשוי להורות על בדיקות של אברי האגן.

5. בעיות במתן שתן

חלק מהגברים מתחילים לסבול מבעיות שונות הקשורות למתן השתן, כגון הפרעות בזרימת השתן או זרם חלש, קושי להתרוקן, תכיפות במתן השתן ואפילו דליפה, בייחוד לעת זקנה. בדרך כלל, תופעות אלה מצביעות על הגדלה של בלוטת הערמונית (הפרוסטטה). אך במקרים מסוימים יתכן שלא מדובר בהגדלה שפירה, אלא בסרטן הערמונית. חשוב לפנות בהקדם לרופא, כדי שיערוך בדיקות מתאימות כמו בדיקת PSA.

6. בלוטות לימפה נפוחות

מערכת הלימפה מורכבת מכלי לימפה ומבלוטות קטנות, שממוקמות בצוואר, בית השחי, המפשעה ובאזורים נוספים בגוף. לרוב, כשהבלוטות מתנפחות משמעות הדבר שהגוף נלחם בזיהומים כמו הצטננות או דלקת גרון. עם זאת, במקרים נדירים גם סוגים מסוימים של סרטן הלימפה, לוקמיה או לימפומה, עלולים לגרום לנפיחות בלוטות הלימפה. אם אתם מרגישים נפיחות כזו שאינה עוברת או שהופיע ללא זיהום, כדאי לגשת לבירור רפואי מעמיק.

7. דם בצואה או בשתן

אם אתם מבחינים בסימני דימום אחרי שישבתם בשירותים, כדאי שתפנו לרופא בהקדם. אמנם ברוב המקרים סימני דם בצואה קשורים לטחורים, דלקת ונפיחות בוורידים באזור פי הטבעת, אך לפעמים הם עלולים להעיד על התפתחות של סרטן במעי הגסגם במקרים שתראו טיפות דם בשתן או שגוון השתן שלכם יהיה אדמדם, רוב הסיכויים שיש לכם זיהום בדרכי השתן. אך דם בשתן עלול להופיע גם במקרים נדירים של סרטן בכליות או בשלפוחית השתן.

8. שינויים באשכים

אם אתם שמים לב לנפיחות או להיווצרות גוש באשכים, גשו מיד לרופא. התפתחות של גוש בלתי כואב באשכים הוא אחד הסימנים השכיחים ביותר של סרטן אשכים. גם אם לא הבחנתם בגוש, אבל אתם חשים כבדות בבטן התחתונה או בשק האשכים, או מרגישים שאחד האשכים מוגדל, כדאי לפנות לרופא. במקרה כזה, הרופא עשוי להמליץ על אולטרה-סאונד כדי לראות אם מדובר בגידול או בבעיה אחרת.

9. קשיי בליעה

לפעמים יש מצבים כמו גודש בגרון, צרבת, הצטננות ואפילו תופעות לוואי של תרופות מסוימות, שגורמים לנו לקושי בבליעה. אך אם התופעה נמשכת ואין שיפור גם לאחר שלוקחים נוגדי חומצה, רצוי להגיע לבדיקה אצל רופא. קשיי בליעה עלולים להיות סימן לסרטן הוושט (חלק ממערכת העיכול שמחבר בין הגרון לקיבה), הגרון או הלוע. במקרים כאלו, הרופא יכול לבקש צילום בריום (נוזל שבולעים לפני הצילום, שמצפה את פני השטח של מערכת העיכול ומאפשר הדגמה ברורה יותר של מה שקורה בדפנות הגרון והוושט).


10. דימום לא שגרתי מהנרתיק

ישנן לא מעט סיבות לדימום מהנרתיק, שמופיע מחוץ לימי הווסת הרגילים, כגון מיומות או שרירנים ברחם ואפילו שימוש בגלולות מסוימות למניעת הריון. עם זאת, יש לעדכן את רופא הנשים אם יש הפרשה דמית או שמתפתחים דימומים בין המחזורים או אחרי קיום יחסי מין, כדי שיוכל לשלול סרטן הרחם, צוואר הרחם או הנרתיק. הדבר חשוב במיוחד אחרי גיל המעבר, דימומים בגיל מצביעים על בעיה רצינית ויש לבדוק אותם מיד.

11. בעיות בפה

רוב הבעיות בחלל הפה, כמו ריח רע מהפה או אפטות, אינן רציניות. אך אם יש לכם כתמים לבנים או אדומים או פצעים בפה שאינם עוברים לאחר שבוע-שבועיים, במיוחד כשאתם מעשנים, כדאי שתעברו בדיקת רופא. סימנים אלו עלולים להצביע על סרטן הפה. חפשו גם סימנים נוספים כמו גושים בצוואר, קושי להזיז את הלסת או כאבים בפה, גם הם עלולים לרמוז על תהליכים סרטניים בפה.

קראו עוד: סרטן הפה: המחלה שנגרמת מעישון ופחות מכירים אותה

12. אובדן משקל

ירידה במשקל יכולה לנבוע משינוי הרגלי אכילה או פעילות גופנית. לעיתים, גם בעיות בבלוטת התריס או תקופה של מתח יכולים לגרום לאיבוד שניים-שלושה קילוגרמים. אך אם פתאום גיליתם שרזיתם יותר מחמישה קילוגרמים מבלי שהתכוונתם, כדאי לגשת להיבדק. אובדן מהיר של משקל רב אינו תקין ועלול להיות אחד התסמינים של סרטן ריאות, קיבה, ושט או הלבלב. 

13. חום

בדרך כלל, חום הגוף עולה בזמן שיש זיהום, כשמערכת החיסון נלחמת בחיידקים או וירוסים, ועובר כשהמחלה מסתיימת. אך אם החום אצלכם נשאר גבוה לאורך זמן ואין סיבה הגיונית לעלייתו, זה עלול להיות סימן להתפתחות של סוגים מסוימים של סרטן הדם כמו לוקמיה או לימפומה.

14. צרבת או קשיי עיכול

כמעט כל אחד חווה צרבת, תחושת שריפה במרכז החזה, לפחות פעם אחת בחייו, אם בגלל משהו שהוא אכל או בגלל לחץ. אם התופעה מתמידה ושינויים בתזונה לא עוזרים, הרופא עשוי להמליץ על כמה בדיקות כדי למצוא את הסיבה לצרבת. במקרים נדירים, צרבת וקשיי עיכול יכולים לנבוע מסרטן בקיבה.

15. עייפות

לעייפות שאתם חשים יכולות להיות סיבות רבות ומגוונות ורובן אינן רציניות. אך חולשה משמעותית עלולה גם להוות אחד התסמינים המוקדמים של סוגי סרטן מסוימים כמו לוקמיה, למשל. בנוסף, סרטני מעיים או הקיבה עלולים לגרום לאיבוד כמות רבה של דם בצואה מבלי שתשימו לב ולתשישות. לכן, אם אתם מרגישים "סחוטים" רוב הזמן ומנוחה לא עוזרת – כדאי שתפנו לייעוץ רפואי.

האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
ד"ר לריסה ריבו
ד"ר לריסה ריבו אונקולוגיה
מנהלת המכון האונקולוגי בבית החולים אסותא אשדוד
ד"ר רונן ברנר
ד"ר רונן ברנר אונקולוגיה
מנהל תחום גידולי מערכת העיכול בביה"ח וולפסון
פרופ' דן אדרקה
פרופ' דן אדרקה אונקולוגיה
הקים את היחידה לגידולי דרכי העיכול בבית חולים שיבא בשנת 2003, יועץ ביחידה לרגולציה של התא במכון ויצמן וחבר בקבוצה האירופאית לקביעת ההנחיות בינלאומיות
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד

שאלות מתוך פורום סרטן הערמונית

בניהול מרפאת אורולוגים אורומדיק UroMedic
X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו