דלג לתוכן

משקאות חמים גורמים לסרטן? כך תדעו למה להאמין - ולמה לא

ארגון הבריאות העולמי מזהיר שמשקאות חמים עלולים לגרום סרטן. האם זה אומר שאנחנו צריכים להיפרד לשלום מהתה והקפה? האם באמת צריך להאמין לכל אזהרה ולשנות את ההרגלים שלנו בעקבותיה? יצאנו לבדוק

מאת: גלי שלם, מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 16/06/2016
2 דקות קריאה

השבוע פורסמה אזהרה של ארגון הבריאות לפיה משקאות חמים עלולים לגרום סרטן. היום האזהרה מתייחסת למשקאות חמים, אתמול זה היה צ'יפס, שלשום בשר מעובד ומי יודע, ייתכן ומחר יודיעו כי אפילו מים ואויר גורמים לסרטן. לעתים נראה שכל דבר מסביבנו גורם לסרטן ואנחנו כבר לא יודעים במה להאמין. הדבר מעלה את השאלה האם צריך להתייחס לכל אזהרה במלוא הרצינות ולשנות את הרגלי חיינו, או שמא מדובר בעוד אחת ממיני אזהרות רבות שהארגון מפרסם מעת לעת, ויש לקחת בעירבון מוגבל. בעזרתה של ד"ר שרון פלס, מומחית באונקולוגיה ורופאה בכירה במרכז לגידולי מערכת העיכול בביה"ח איכילוב, ננסה לרדת לשורש העניין ולהבין כיצד בעצם עלינו להתנהל בתוך סבך האזהרות הללו.  

קראו עוד: סובל משיעול מתמשך? 15 סימני אזהרה שעשויים להעיד על סרטן

האם יש צורך להיכנס לבהלה ציבורית?

"אחת לכמה שנים מפרסמים ידיעה מרעישה כזו או אחרת הנוגעת לגורמים לסרטן אך יש להתייחס לידיעות אלה במשנה זהירות. קיימים גורמי סיכון ידועים כגון עישון וחשיפה לשמש, אשר באופן סטטיסטי הוכחו כמסרטנים, אך גורמים כמו שתיית קפה, קשה מאוד לבודד משום שלא ניתן להפרידם מגורמים סביבתיים אחרים, או למדוד באופן מדוייק אם הם אכן הסיבה העיקרית להתפתחות המחלה", מסבירה ד"ר פלס.

השאלה הנשאלת אם כך, היא האם אפשר להמשיך לשתות את הקפה שלנו ללא חשש? לטענת ד"ר פלס בהחלט כן: "כל דבר שפוגע בשלמות הרירית עשוי להוות גורם לסרטן בושט, ולכן הידיעה בנוגע לכך שכוויה כימית בושט, הנגרמת כתוצאה משתיית משקאות חמים, עשויה לגרום לסרטן בוושט אינה חדשה. אך כדאי לדעת כי סרטן הושט הוא נדיר מאוד בארץ (עשרות חולים בשנה בלבד) וברוב המכריע של המקרים המחלה נגרמת כתוצאה מעישון ושתיית אלכוהול. כמו כן, הטמפרטורה של הקפה המקובלת בארץ לא מהווה כל סיכון, ולכן אין צורך להיכנס לבהלה ובטח שאין צורך להפסיק לשתות קפה". 

קפה הפוך: אפשר להמשיך לשתות ללא חשש

כיצד יש להתייחס לאזהרות אלה?

"מרבית המחקרים שבודקים את הגורמים לסרטן מבוססים על שאלונים ולכן המסקנות שלהם אף פעם לא חד משמעיות, וככלל, אין לייחס למרכיבים שנובעים מהטבע ואינם מכילים כימיקלים, נטייה לגרום לסרטן באופן גורף". מבהירה ד"ר פלס ומוסיפה כי רצוי לא לקחת את הפרסומים הללו לקיצוניות, אלא להיות ערים לשינויים ולאזהרות בתחומי ההיגיון הסביר. 

"כמו בכל דבר בחיים, חשוב לשמור על איזון ועל אורח חיים בריא, להימנע מעישון, מאכילה מופרזת ומכל הגורמים שהם ידועים כגורמי סיכון למחלות, מלבד זאת אין צורך לבצע שינוי קיצוני באורח החיים בעקבות כל פרסום חדש בתחום", מסכמת ד"ר פלס. 


האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
ד"ר רונן ברנר
ד"ר רונן ברנר אונקולוגיה
מנהל תחום גידולי מערכת העיכול בביה"ח וולפסון
ד"ר לריסה ריבו
ד"ר לריסה ריבו אונקולוגיה
מנהלת המכון האונקולוגי בבית החולים אסותא אשדוד
 מור - אבחון מוקדם של סרטן הריאה
מור - אבחון מוקדם של סרטן הריאה אונקולוגיה
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד

שאלות מתוך פורום סרטן המעי הגס

בניהול ד"ר רונן ברנר
X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו