דלג לתוכן
אורתוטיסט שמואל להב אורתוטיסט שמואל להב

נפוצה בעיקר אצל בנות: כל הסיבות והטיפולים לעקמת

הגדילה המהירה בגיל ההתבגרות עלולה לגרום לעקמת, בעיה התוקפת בעיקר בנות. ממה היא נגרמת, האם ניתן למנוע אותה, כיצד מטפלים ובאילו מקרים יש צורך בניתוח? המדריך השלם

מאת: שמואל להב, אורטוטיסט
תאריך פרסום: 07/07/2016 תאריך עדכון: 15/06/2017
5 דקות קריאה
אורתוטיסט שמואל להב בשיתוף עם אורתוטיסט שמואל להב i אורתוטיסט ומנהל את מכון אורתופדי ברזילי-להב

עמוד השדרה הוא האיבר הארוך ביותר בגוף שאינו עשוי מעצם אחת, אלא מחוליות עם מפרקים ביניהם, הנתמכים על ידי השרירים. ריבוי המפרקים מאפשר לשרירים שסביב עמוד השדרה לשלוט בקלות בשינויי הזווית של הגוף. שינויים באורך השרירים, כיווץ ומתיחה, מסייעים בכיפוף קדימה, אחורה ולצדדים ובפיתול הגוף ימינה או שמאלה. התקצרות השרירים מסיבה כלשהי תגרום להטיית המפרקים בכיוון השריר המקוצר ולהיווצרות עקמומית בעמוד השדרה, שעם הזמן עלולה להפוך לעקמת.  

עקמת, המוכרת גם בשם סקוליוזיס, היא בעיה שנפוצה בעיקר בקרב בנות. למעשה, יותר מתשע מכל עשר חולי עקמת הן בנות. אחת הסיבות הנפוצות להתפתחות עקמת המתחילה להתפתח בגיל הנעורים, היא צמיחה מהירה, שמתרחשת אצל בנות בסביבות גיל 12-14. היא עלולה להופיע עוד קודם, בסביבות גיל תשע, אך הדבר שכיח פחות כיוון שקפיצת הגדילה בגיל זה מתונה יותר. באופן כללי, עקמת נפוצה הרבה פחות אצל הבנים, כיוון שאצלם הצמיחה לגובה הדרגתית יותר..

כיצד מתפתחת עקמת?

הגדילה המהירה עלולה לגרום לכך שהשרירים בצידי עמוד השדרה אינם מתארכים בצורה אחידה וסימטרית. חוסר סימטריה זה גורם להתעקמות עמוד השדרה, ומספיק שהעקמומיות תימשך תקופה קצרה כדי לפתח עקמת, ללא טיפול הולם שנעשה בזמן. העקמת מופיעה או מחמירה בעיקר בגיל שבו מתרחשת הצמיחה לגובה. עם סיום הגדילה, כשהנערה או הנער מגיעים לגובה המירבי – העקמת היא כבר מצב בלתי הפיך.

קראו עוד: כיצד מאבחנים עקמת מתבגרים ומהן האפשרויות לטיפול

אחד מגורמי הסיכון המשמעותיים להתפתחות עקמת הוא הנטייה התורשתית. לדוגמה, במקרה שהאם סובלת מעקמת, קיים סיכון של כמעט 50% לעקמת גם אצל בתה. מאידך, יציבה לא נכונה, ישיבה שפופה או נשיאת ילקוט כבד - לא בהכרח יגרמו לעקמת, אם כי הם עלולים לגרום לבעיות גב אחרות או לכאבים. בניגוד לאמונה הרווחת, עקמת עצמה אינה גורמת לתהליכים דלקתיים או לכאבים.



כיצד תדעו אם ילדכם סובל עקמת?

כיוון שעקמת אינה מלווה בכאבי גב (זוהי אחת הסיבות לגילוי) הבעיה עלולה להתגלות בשלב מאוחר - ולפעמים מאוחר מידיי. לכן, אם אתם חושדים שילדכם סובל מעקמת מומלץ לערוך את הבדיקה הפשוטה הבאה: 

בקשו מילדכם להוריד את הבגדים ולהישאר עם תחתונים בלבד. שבו על כיסא מאחורי הילד או הילדה, במרחק של שני מטרים, ובחנו את המותניים כשהוא או היא עומדים ביציבה ישרה. השקעים במותניים חייבים להיות באותו הגובה ובאותו העומק - בדקו אם אכן כך הדבר. 


בנוסף, בקשו מילדכם להתכופף קדימה כשרגליהם ישרות והידיים רפויות ונשמטות לכיוון הרצפה. כשאתם ממשיכים לשבת ועיניכם נמצאות בגובה השכמות שלהם, בחנו אם קיימים הבדלי גובה בין השכם הימנית לשמאלית. 


אם הבחנתם בחוסר סימטריה או במשהו חשוד, פנו מיד לרופא אורתופד ילדים שמתמחה בעמוד שדרה. אם יש מקרים של עקמת במשפחה, שווה להקדים תרופה למכה ולהתחיל במעקב גדילה אחת לחצי שנה כבר בגיל שמונה-תשע, ובוודאי בסביבות גילאי 12-13.



מהם הסיבוכים הנפוצים של עקמת?

עקמת עלולה להוביל לעיוותים נוספים של הגוף ולהפריע לתפקודו התקין. הטיית הגב לכיוון אחד תגרור הסטת הראש מציר מרכז הכובד של הגוף בכיוון ההפוך, כדי לשמור על האיזון. כיפופים אלו גורמים למראה של האות "S" בעמוד השדרה. 

ככל שהעקמת חמורה יותר, הבעיות חריפות יותר. שרירים קצרים מושכים את האגן לכיוונם גורמים לרגל באותו הצד לתפקד כאילו הייתה קצרה יותר. מצב זה עלול להוביל להליכה מתנדנדת, לכאבי ברכיים ואף לצורך בהגבהה באחת הנעליים, למרות ששתי הרגליים נותרות באותו האורך. המאמצים עקב ההליכה המתנדנדת עלולים לגרום לעומס על הגב התחתון ולכאבים באזור זה.

חוסר הסימטריה והעקמומית של עמוד השדרה והניסיון של הגוף להתאזן מובילים גם לפיתול בעמוד השדרה ולבליטת אחת השכמות או לעיוות בצלעות. מצב זה עלול לגרום גם לכך שהשדיים לא נראים מאוזנים. חוסר סימטריה והעיוות בגוף גורם למבוכה ולבושה, בגיל רגיש מאוד אצל הנערות.

העיוות בעמוד השדרה ובצלעות עלול גם לפגוע בנפח הריאות ולגרום לקשיי נשימה בכל מאמץ, כמו עלייה במדרגות, הרמת דברים כבדים או אפילו במהלך הריון. במקרים חמורים הפגיעה אינה רק באיכות החיים, אלא גם ביעילות עבודת הלב עקב הלחץ המופעל עליו בבית החזה, המעוות על ידי העקמת.

כיצד מטפלים בעקמת קלה?

כיוון שמדובר בבעיה שהיא בלתי הפיכה עם סיום הגדילה, רצוי להתחיל בטיפול מוקדם ככל האפשר ולהתמיד במעקב. בעיקרון, אצל רוב האנשים קיימת זווית קלה של עמוד השדרה שאינה מפריעה לאורח החיים, למראה החיצוני ואינה מובילה להתפתחות עקמת. במצב קל, של זווית עד 12 מעלות, פעילות גופנית שמותאמת על ידי פיזיותרפיסט או אורתופד ילדים המומחים בעמוד השדרה עשויה לעזור. גם שחייה יכולה לסייע, כיוון שהיא מפעילה את שרירי הגוף בצורה סימטרית ומאוזנת, ואפשר להתחיל כשעדיין מחכים לאבחון אצל הרופא.

כשהעקמת קשה יותר, עד זווית של 23 מעלות, חשוב להקפיד על מעקב רפואי. בדרך כלל בשלב זה הפיזיותרפיה כבר לא תסייע בתיקון העקמומיות של עמוד השדרה, אך היא עשויה ללמד כיצד להפעיל את השרירים כדי להגיע לעמידה יציבה ולמראה ישר יותר של הגב כשהנער או הנערה לבושים.

מתי יש צורך במחוך לטיפול בעקמת?

כשזווית עמוד השדרה גדולה מ-24 מעלות – הטיפול המומלץ הוא לבישת מחוך מיוחד, שתפקידו לייצב את הגוף ולתקן את העיוות ככל האפשר. בשלב זה זהו הטיפול היחיד שיכול למנוע הידרדרות ובמקרים מסוימים אף ליישר מעט את עמוד השדרה. קיימים כמה סוגים של מחוכים, אך הטוב ביותר הוא חגורת שנו, על שם פרופ' שנו שהמציא אותה לפני כ-30 שנה. זהו המחוך היחיד שהוכח כיעיל לטיפול בעקמת. 

מחוך שנו הוא היחיד שמותאם לגוף בצורה תלת-מימדית, ומיועד לטפל הן בעקמת והן בפיתול שקיימים בעמוד השדרה. המחוך יוצר לחצים מאוזנים בהתאם לצורך בהיקף הגוף - 360 מעלות. בניגוד למחוכים אחרים, הוא אינו מעוות את צלעות, אלא שומר על מבנה תקין ואסתטי שלו. לבישת המחוך יכולה להקל גם על הנשימה ולשפר את איכות החיים של הנערה או הנער הלוקים בעקמת. 

המחוך עשוי מחומרים פלסטיים קשיחים, אחרת הוא היה מתעוות עם הגוף, ומותאם בצורה אישית למבנה גופו של כל מטופל ומטופל. המחוך נלבש מעל גופיה מיוחדת, שנועדה למנוע חיכוך ולחץ ולאפשר התנדפות של זיעה על מנת לשמור על תחושה נעימה יותר בגוף ולהפחית סיכון לשפשפות ולהתפתחות פטרת בעור. חשוב לייצר את מחוכי שנו במכון אורתופדי המתמחה בייצור מחוכים, שהוסמך על ידי משרד הבריאות הישראלי וקיבל אישור על הכשרה בייצור מחוכי שנו על ידי המכון הלאומי של מכשור אורתופדי בגרמניה.

חשוב להקפיד על לבישת המחוך ברציפות במהלך היום וגם בזמן השינה בלילה, למעט פעילות גופנית או מקלחת. השימוש במחוך עד לסיום הצמיחה של הנער או הנערה יכול למנוע את החמרת העקמת ואף לשפר את זווית ההטיה של עמוד השדרה. 

חלק בלתי נפרד מהטיפול באמצעות המחוך הוא הביקורות התקופתיות, שנערכות אחת לחודש ואף לעתים קרובות יותר בתחילת הטיפול. מעקב צמוד זה נעשה לצורך התאמת המחוך לתוצאות הטיפול (הפחתה או הגברת לחצים באזורים השונים לפי הצורך), לשינויים בגוף ולגדילה של הילדים.

מתי יהיה צורך בניתוח גב? 

כשעיוות עמוד השדרה עובר את 50 המעלות, מקובל לשלוח את המטופלים לניתוח בעמוד השדרה. בניתוח זה מיישרים את קטע עמוד השדרה המעוקם באמצעות קיבוע עם מוטות מתכת. ניתוח זה יכול לתקן פחות או יותר כמחצית מהעיוות ומשפיע במעט על הפיתול שעמוד השדרה גורם לגוף. 

עם זאת, ישנם מספר מקרים בהם לבישת מחוך בעקמת מעל 50 מעלות עדיין עשויה לסייע לתיקון חלקי של העקמת, ואף לחסוך ניתוח זה ואת הסיכונים שהוא טומן בחובו. מעבר לסיכונים הרגילים של ניתוח מורכב, כמו זיהומים או התאוששות מהרדמה מלאה, ניתוח לתיקון עקמת בעמוד השדרה פוגם בגמישות הגב ועלול להוביל לכאבי גב תחתון בגיל מוקדם יותר. אף על פי כן, נעשים בארץ ניתוחי עמוד שדרה מרובים וללא סיבוכים.

קראו עוד: עקמת נעורים: הניתוח החדשני שפותר את הבעיה בשעה בלבד


האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
 דנה רובין
דנה רובין טיפול בכאב
4.9
( 14 חוות דעת )
"אני מטופלת אצל דנה כבר מעל שנה. היא תמיד מאוד קשובה ורגישה לתכנים ולבעיות שאני מביאה לטיפול. שיטות הטיפול שלה מגוונות ומרתקות. קשה להסביר אבל יש שם איתה אנרגיה מסוג אחר. היא סופר מקצועית ותמיד בודקת בכמה מקורות איך לפתור או לסייע בבעיה. כאבים פיזיים ורגשיים מדוברים ונפתרים. ממליצה בחום לכל מי שרוצה לפתוח את הראש ואת הלב - להיפגש עם דנה לטיפול קסום מסוג מיוחד"
ד"ר אלכסנדר ברמנט
ד"ר אלכסנדר ברמנט אורתופדיה
4.0
( 6 חוות דעת )
"הרופא מאוד מקצועי ומנוסה אבל אני כמטופלת מגיעה ללא הבנה והייתי שמחה לקבל יותר פירוט ומידע כדי להתקדם ולמצוא פתרון לבעיה , תודה"
ד"ר יהודה עמית
ד"ר יהודה עמית אורתופדיה
מנהל המערך האורטופדי בבי"ח שיבא תל השומר
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד
באנר

עדיין מתלבטים?
השאירו פרטים להתייעצות עם אורתוטיסט שמואל להב

שאלות מתוך פורום עקמת

בניהול אורתוטיסט שמואל להב
X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו