דלג לתוכן

מסנן קרינה טבעי: האם זה באמת עובד?

הפרסומים על החומרים המסוכנים המצויים במסנני הקרינה הכימיים והמהפכה האורגנית בשוק הביאו יותר ויותר אנשים להשתמש בתחליפים טבעיים להגנה מפני השמש. אך האם הם באמת יעילים? מדריך

מאת: גלי שלם, מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 11/07/2016
3 דקות קריאה

מהו הדבר החשוב ביותר בבחירת מסנן קרינה? מתברר כי מלבד החשיבות הרבה להגנה גבוהה מפני השמש, צרכנים רבים מחפשים תכשיר שעשוי מחומרים טבעיים, ויש כאלה שאפילו "רוקחים" אחד כזה בעצמם. אך האם מסנן קרינה טבעי באמת מגן עלינו בצורה יעילה מפני השמש? ומה בכלל מכיל קרם הגנה הממותג "טבעי"? אין ספק כי קיים בלבול רב בנוגע למרכיבים הפעילים של קרם ההגנה, ובלבול רב אף יותר בנוגע לאילו קרמים יעילים יותר ואילו – פחות. 

מסנן קרינה טבעי מול כימי: מה עובד יותר?

המונח "טבעי" הטבוע על תכשירים רבים אינו מונח מקצועי שנקבע על ידי דרמטולוגים ואין סטנדרטים חוקיים שמגדירים אותו. מסנני קרינה שכותרתם "טבעיים" לרוב מבוססים על מינרלים, המכילים מרכיבים פעילים כמו תחמוצת טיטניום ותחמוצת אבץ, אשר מסיטים או מפזרים פיזית את קרני ה-UV של השמש. מינרלים אלה עוברים עיבוד ואינם מוכנסים למסנני הקרינה בצורתם הטבעית, דבר שהופך את הגדרתם כ"טבעיים" לגמישה ביותר. למעשה, המילה “טבעי” מתנוססת לעתים רבות על מוצרים שרק אחוז בודד מתוכנם מבוסס על מרכיבים טבעיים.

קראו עוד: שיזוף יתר: איך מטפלים בכוויות שמש?

ומה לגבי מסנני קרינה כימיים? תכשירים אלה סופגים את קרני השמש והופכים אותן לגלי אנרגיה נמוכים ופחות מזיקים, אך יש הטוענים כי למרות שהם אמורים להגן על עורנו מפני נזקי השמש, הם מכילים מרכיבים מסויימים אשר עשויים להזיק לעור ולבריאות האדם באופן כללי. חומרים משמרים, למשל, כגון פורמלדהיד (Formaldehyde), טריקלוסן (Triclosan) ופאראבנים (Parabens), נחשבים לחומרים רעילים, אשר עשויים לפגוע בהתחדשות הטבעית של העור, לגרום לאלרגיות ולמרבה האירוניה – להגדיל את הסיכון לסרטן העור. חומרים אלה הוצאו משימוש ברוב התכשירים ובהחלט רצוי לוודא שהם לא רשומים על התווית של הקרם בו אתם משתמשים.

ומה לגבי משמרים המופקים ממרכיבים טבעיים? שמנים אתריים, כגון שמן עץ התה ושמן רוזמרין, הם חומרים טבעיים בעלי יכולת שימור חזקה. יתרונם הוא בכך שהם קיימים בטבע ומוכרים למערכת החיסונית של הגוף, אך החיסרון הבולט שלהם הוא שהם לא חזקים מספיק ותקופת פעילותם מוגבלת – זאת בניגוד למסנני קרינה כימיים, שטובי המומחים עמלו על פיתוחם כדי ליצור את רמת ההגנה הגבוהה ביותר.


קרם הגנה טבעי עובד, אבל רק אם משתמשים בו בדרך הנכונה

מחקר שבחן את ההשפעה של מסנני קרינה טבעיים במשך ארבע שנים מצא כי 26% בלבד מתוך כלל התכשירים שנבדקו עמדו במידת ההגנה המובטחת (SPF). לשם השוואה, התכשירים הכימיים עמדו על 58%. עם זאת, נראה כי הבעיה העיקרית עם מסנני קרינה מינרלים היא שאנשים נוטים להשתמש בהם בצורה הלא נכונה. זאת משום שהם לא משתמשים בכמות מספיקה - דבר שהופך את עורם לפגיע יותר מפני נזקי השמש. תחמוצת אבץ ותחמוצת טיטניום הן בעלות מרקם עבה וסמיך יותר לעומת מסנני קרינה כימיים. התחושה הצמיגית מביאה לכך שאנשים נוטים לשים פחות חומר על העור, וכתוצאה מכך היעילות של התכשיר פוחתת.

קרם הגנה: אויב או חבר?

בין אם אתם משתמשים במסנן קרינה כימי או בקרם על בסיס חומרים טבעיים – כל דבר עדיף על אי-שימוש בקרם הגנה וחשיפת העור באופן ישיר לקרינה מסוכנת. סרטן העור הוא הצורה הנפוצה ביותר של מחלת הסרטן, בייחוד במדינות שטופות שמש כמו ישראל. ההערכה היא שיותר ממיליון מקרים חדשים "נולדים" מדי שנה ולמרבה הצער שעור החולים רק הולך וגדל.

קראו עוד: סרטן העור: איך תזהו סימנים ראשונים למחלה?

אז איך למצוא את קרם ההגנה הטוב ביותר עבורך?

ראשית כל, חשוב לבחור במסנן קרינה שכותרתו "ספקטרום רחב", קרי הוא מגן על העור הן מפני קרני ה-UVB, הגורמות לנזק קצר טווח כגון כוויות ואדמומיות, והן מפני קרני ה-UVA, הגורמות לנזק ארוך טווח, ומשפיעות על הזדקנות העור ועליית הסיכון לחלות בסרטן.

כמו כן, ההמלצה היא לבחור במקדם הגנה של 30 או יותר, ובתכשיר שהוא בעל עמידות במים במשך 40 או 80 דקות של פעילות. חשוב ביותר להקפיד להימרח כל שעתיים תוך שימוש בכמות מספקת של חומר ומריחה יסודית של הגוף, זאת ללא קשר למספר של מקדם ההגנה. 

מתלבטים אם להשתמש בתרסיס או קרם? נכון שהתרסיס חוסך את המגע של היד ותחושת "הפילינג" של השילוב בין הקרם והחול עם הגוף, אך לעתים השימוש בספריי מביא לכך שהמריחה אינה אחידה ולא ניתן להעריך את כמות החומר שבה השתמשתם. מצד שני, חשוב שתבחרו במסנן ההגנה שהוא "המזמין" ביותר עבורכם ושיהיה לכם הכי נוח להשתמש בו. בכל זאת, מסנן קרינה שמעלה אבק על המדף – הוא חסר תועלת לחלוטין. 


קראו עוד: הכירו: הטיפול החדשני שמאריך את חיי החולים במלנומה

האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
ד"ר שרון פינצי
ד"ר שרון פינצי עור ומין
5.0
( 32 חוות דעת )
"אמינה , מקצוענית עם תוצאות נפלאות . והרגשתי שאני בידיים נכונות וטובות.♥️🌷"
ד"ר קרלוס אידסס
ד"ר קרלוס אידסס עור ומין
5.0
( 5 חוות דעת )
"רופא מקצוען , אדיב"
ד"ר אפרת בר אילן
ד"ר אפרת בר אילן עור ומין
5.0
( 5 חוות דעת )
"רופאה מדהימה, יסודית, מקצועית ואכפתית. באתי אליה בעניין מולוסקום טיפלה בי במסירות🌹 תודה על המקצועיות והאמפתיה ממליצה בחום!!!"
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד

שאלות מתוך פורום סרטן העור וניתוחי מוז (מוס)

X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו