דלג לתוכן

האוייב השקט שלקח את איינשטיין: הכל על מפרצות באבי העורקים

המחלה אינה מספקת סימנים מקדימים ולרוב כשמגלים אותה זה כבר מאוחר מדי: מהי מפרצת באבי העורקים, איזו אוכלוסייה נמצאת בסיכון ומי צריך להיות במעקב? הכל על המחלה שגבתה את חייהם של אריק איינשטיין, אלברט איינשטיין ועוד חולים רבים שלא טופלו בזמן

מאת: ד"ר סימון פייר
תאריך פרסום: 16/08/2016
2 דקות קריאה

המודעות למפרצות באבי העורקים(אאורטה) הבטני עלתה בשנים האחרונות לאור ההתעניינות הרבה בנושא עקב מותו של אריק איינשטיין, כתוצאה ממפרצת שלא אובחנה בזמן. בין 5% ל-15% מהאוכלוסייה הבוגרת (בני 75 ומעלה) סובלת מבעיה זו בעולם המערבי, אך בעוד שההנחיה במרבית המדינות המערביות היא לבצע בדיקה בכל אדם בן 65 ומעלה, בישראל הבדיקה הכלולה בסל הבריאות מיועדת עבור אוכלוסיית הסיכון בלבד, קרי, גברים מעשנים בגילאי 65 ומעלה.

קראו עוד: הבדיקות שחשוב לעשות מגיל 60

מאחר והמחלה בדרך כלל נעדרת תסמינים, נודעת חשיבות מכרעת לאבחון מוקדם, אשר יכול לאתר את המחלה בשלב שעוד ניתן לטפל בה – ולהציל חיים. זאת משום שהטיפול במפרצת שמתגלה בזמן נחשב ליעיל מאוד ופחות פולשני מבעבר. 



מהן מפרצות באאורטה בטנית או באבי העורקים?

מפרצת היא התרחבות כלי דם המתרחשת עקב היחלשות של דופן העורק. כשהמפרצת נוצרת בדופן אבי העורקים בבטן - העורק הגדול ביותר בגוף - היא נקראת מפרצת בטנית. הרחבה של יותר מ-5 ס"מ באבי העורקים הבטני מהווה אינדיקציה לכך שהוא עלול להיקרע ונחשבת למסכנת חיים. 

ברגע שנוצר קרע מתרחש דימום מסיבי ביותר שגורם לאיבוד דם רב, לירידה של לחץ הדם ולבסוף למוות. מסיבה זו, במקרה של מפרצת שהתבקעה וגרמה לקרע, סיכויי ההישרדות יורדים משמעותית, וכ-80% מהחולים במצב זה יאבדו את חייהם בטרם הספיקו להגיע אל בית החולים. 

בחולים בהם אובחנה המפרצת לפני שנקרעה, מבוצע ניתוח לטיפול בכלי הדם הפגוע באמצעות פריסת תומכן (סטנט גרפט- מכוסה בד) אשר מחליף את העורק החולה מבפנים ומונע קרע.

אילו היה מאובחן בזמן ייתכן ועדיין היה איתנו

האם ניתן להבחין בקיומה של המחלה?

מפרצות באאורטה בטנית או אבי העורקים נחשבות ל"רוצח השקט", שכן לרוב הן לא מלוות בתסמינים מוקדמים, וכשהן לא מתגלות באקראי – קשה מאוד לדעת על קיומן. כאבי בטן או גב חזקים הם תסמינים שלרוב מעידים על כך שקיימת מפרצת גדולה אשר עומדת להתפוצץ או שהיא כבר התפוצצה. במקרים אלה, כאמור, נותר חלון זמנים מצומצם ביותר להציל את חיי החולים. 


מי נמנה על קבוצות הסיכון באוכלוסייה?

הסיכוי למפרצת עולה עם הגיל והיא נפוצה יותר בקרב גברים ובקרב מעשנים. גם בקרב בעלי רקע של מחלות לב וכלי דם כגון טרשת העורקים יש סיכון למפרצות, כמו כן, אנשים שיש להם היסטוריה משפחתית של המחלה הם בסיכון גבוה יותר לחלות בה. 

כיצד מאבחנים מפרצת והאם נדרש לבצע בדיקות מעקב?

גילוי מוקדם של מפרצת באאורטה הבטנית מתבצע באמצעות בדיקת אולטרסאונד בטן פשוטה ובלתי חודרנית, במהלכה מתבצעת סריקה של אבי העורקים הבטני.

בקרב אנשים שאובחנה אצלם מפרצת של 3 ס"מ, מומלץ לגשת לבדיקת מעקב מידי חצי שנה. 




כיצד מטפלים במפרצות באאורטה בטנית או באבי העורקים?

במקרים של מפרצות קטנות מ-5 ס"מ, נדרש טיפול בגורמי הסיכון בלבד ומעקב תקופתי שמטרתו להעריך כל שינוי בגודל המפרצת. במידה וקוטרה של המפרצת עולה על 5 וחצי ס"מ יש צורך לפנות לטיפול. 

שיטת הטיפול המקובלת כיום, אשר מתאימה לאחוז גבוה מהחולים, היא פעולה זעיר פולשנית, במהלכה מוחדר תומכן (סטנט) דרך עורקי המפשעה ללא פתיחת הבטן. ההחלמה מטיפול זה היא מהירה וקלה יותר בהשוואה לניתוח. במקרים בהם נדרשת התערבות כירורגית כדי לטפל במפרצת, מתבצע ניתוח בטני פתוח להחלפת המקטע המפרצתי באבי העורקים.


קראו עוד: זה אפשרי: כך תנצחו את לחץ הדם הגבוה בגיל השלישי

האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
ד"ר מוחמד כליפה
ד"ר מוחמד כליפה כירורגיה
4.6
( 7 חוות דעת )
"מחמד רופא מצויין וצנוע עם נשמה טובה"
פרופ' טוני כראם
פרופ' טוני כראם כירורגיה
מנהל המחלקה לכירורגית כלי דם, המרכז הרפואי רמב"ם, חיפה
ד"ר שחר לקס
ד"ר שחר לקס כירורגיה
מומחה בכיר כירורגיה כללית ואונקולוגית
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד

שאלות מתוך פורום הפרעות קצב לב

X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו