דלג לתוכן

סובלים מגזים? 4 דרכים יעילות להיפטר מנפיחות בבטן

אנשים רבים סובלים מגזים ומתחושת נפיחות בבטן, בייחוד לאחר האוכל. כיצד תדעו האם מדובר ברגישות למזון או בהרגלי אכילה לא נכונים, מהי דיאטה דלת FODMAP ובאיזה שלב רצוי לגשת לרופא? המדריך השלם

מאת: מירי קליין, מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 24/08/2016
3 דקות קריאה

נפיחות עלולה לגרום לכאבים או חוסר נוחות בבטן, ולגרום לאנשים להרגיש כבדים יותר. לרוב, הנפיחות מתפתחת לאחר ארוחה, עקב הימצאות כמויות גדולות מדי של נוזלים, מוצקים וגזים בתוך מערכת העיכול. למרות שזה לא נושא לשיחות סלון, מתברר שמדובר בתופעה די נפוצה - עד 30% מהאנשים מדווחים שהם סובלים מנפיחות לעתים קרובות. 

ברוב המקרים, נפיחות קשורה לתזונה והיא נגרמת עקב חשיפה למזונות או מרכיבים מסוימים במזון שאתם רגישים אליהם. אף על פי כן, ישנם מקרים בהם הנפיחות עלולה להתפתח בעקבות בעיה רפואית רצינית.

מהן הדרכים היעילות להפחית את הנפיחות בבטנכם?

1. בדקו אם אתם אלרגיים או רגישות למזונות נפוצים

אלרגיה וחוסר סבילות למזון נחשבות לתופעות שכיחות למדי שעלולות להחמיר עם הגיל. הדבר נכון במיוחד לגבי חוסר סבילות. אכילת מזונות שאתם רגישים אליהם עלולה להוביל להיווצרות עודפי גזים במערכת העיכול, נפיחות, שלשול ותסמינים אחרים. המרכיבים והמזונות הנפוצים שעלולים לגרום אצלכם לתגובות של חוסר סבילות כוללים לקטוז (הסוכר שבחלב, שנמצא גם בחלק ממוצרי החלב), פרוקטוז (סוכר שנמצא בפירות ובדבש), חיטה וגלוטן ואפילו ביצים. 

קראו עוד: אלרגיה או רגישות למזון? כך תדעו

ראשית כל, אתם יכולים לנסות ולהימנע מחלק ממזונות הללו כדי לבדוק אם זה עוזר. אך אם אתם חושדים שיש לכם או חוסר סבילות למזון מסוים, כדאי שתיוועצו עם הרופא המטפל עם רופא גסטרו (גסטרואנטרולוג - מומחה לבעיות מערכת העיכול).

2. נסו תזונה דלת FODMAP

ישנה קבוצה שלמה של פחמימות קצרות שרשרת, שנקראת FODMAP (משמעות השם: Fermentable, Oligo-, Di-, Mono-saccharides and Polyols). פחמימות אלה מצויות במוצרי חלב, בחלק מהפירות והירקות, בדגנים ובקטניות מסוימות, ואכילתם עלולה לגרום לבעיות שונות במערכת העיכול אצל אנשים רגישים. בשלב הראשון, כשחומרים אלו מגיעים למערכת העיכול הם מושכים אליהם מים ואחר כך, כשהם מגיעים למעי הגס הם יוצרים גזים (מימן, פחמן דו-חמצני ומתאן) כתוצאה מהתסיסה על ידי חיידקי המעיים. כך נוצרת הנפיחות במעיים וכשהם נמתחים הם גורמים גם לתחושת אי נוחות ואף לכאבים. 

מדובר בתופעה שכיחה למדי, הפוגעת באחד מתוך שבעה אנשים (רובם לא מאובחנים), שעומדת ככל הנראה בבסיס תסמונת המעי הרגיז (IBS) וחלק מבעיות תפקודיות של מערכת העיכול (FGID). כמעט כל החולים בתסמונת המעי הרגיז מתלוננים על נפיחות, כשיותר ממחציתם מציינים שזהו התסמין הקשה ביותר שלהם, אף יותר מכאבי הבטן. 

מתברר שהוצאת מזונות העשירים ב-FODMAPS מהתפריט, שידועה כ"דיאטה דלת FODMAPS", היא הדרך היחידה שהוכחה כיעילה במחקרים קליניים לשיפור מצב החולים ולטיפול ב-IBS. במחקר שהתפרסם בינואר 2014 בכתב העת "גסטרואנטרולוגיה" נמצא שהחולים בתסמונת המעי הרגיז חוו ירידה בתסמינים של נפיחות, כאבי בטן וגזים בזמן ששמרו על דיאטה דלת FODMAP. חשוב מאד לעשות את הדיאטה תחת השגחה של איש מקצוע שמתמחה ברגישות ואי-סבילות למזון.


3. אכלו לאט יותר ומנות קטנות יותר

המלצה זו נשמעת כמובנת מאליה, אך מתברר שישנם אנשים שפשוט אוכלים יותר מדי מזון בארוחה אחת ועושים זאת מהר מאד. מאידך, לעיסה טובה של המזון עוזרת להפחית את כמות האוויר שבולעים (אחת מהסיבות לנפיחות) וגורמת לאנשים לאכול לאט יותר ומנות קטנות. לכן, אכילת מנות קטנות בכל פעם עשויה להיות יעילה במניעת הנפיחות.

קראו עוד: נפיחות בבטן: 12 מזונות שגורמים לגזים - ואיך ניתן למנוע

עם זאת, חשוב לזכור שאדם עם נטייה לנפיחות בבטן יסבול מחוסר נוחות במערכת העיכול אפילו כשכמות המזון שהוא אוכל קטנה יותר בהשוואה לאלו שלא סובלים מהבעיה. 

4. הימנעו מבליעת אוויר וגזים אחרים

ישנם שני מקורות של גזים במערכת העיכול. הראשון הוא הגזים שמיוצרים על ידי החיידקים השונים שנמצאים אצלנו באופן טבעי במעיים. מקור זה בולט יותר אצל אנשים שסובלים מתסמונת המעי הרגיז. השני – הגזים שאנחנו בולעים כשאנחנו אוכלים או שותים, שהסודה ומשקאות תוססים אחרים מהווים מקור עיקרי שלהם. המשקאות התוססים מכילים בועות של פחמן דו-חמצני, שיכול להשתחרר מהמשקה אחרי שהוא הגיע לתוך מערכת העיכול. לעיסת מסטיק, שתייה דרך קשית ודיבור בזמן אכילה או אכילה מהירה מובילים לבליעת כמויות גדולות של אוויר. ביחד, כול אלו עלולים לתרום להתפתחות הנפיחות או להחמרתה.

זכרו, ברוב המקרים, ניתן להפחית נפיחות באמצעות שינויים פשוטים בתזונה ובהרגלי האכילה שלכם. עם זאת, במידה והנפיחות גורמת לכם לסבל או שלא חל שיפור לאחר שניסיתם את ההמלצות המפורטות מעלה, כדאי לפנות לרופא על מנת לוודא שלא מדובר בבעיה בריאותית רצינית יותר.



האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
ד"ר אילנה דריאל
ד"ר אילנה דריאל תזונה ודיאטה
מחלות דרכי העיכול, אלרגיה ורגישות למזון בעלת דוקטורט לביוכימיה ומדעי התזונה
פרופ' אליזבט הלף און
פרופ' אליזבט הלף און פנימית
5.0
( 6 חוות דעת )
"אני מטופל אצל פרו״פ הלף כבר מספר שנים, מעריך מאוד את המקצועיות והאיכפתיות."
ד"ר שירה שור
ד"ר שירה שור גסטרואנטרולוגיה
5.0
( 9 חוות דעת )
"ד"ר שור מקצועית, נעימה, מסבירת פנים ומאד מרגיעה שזה סופר חשוב בטיפול הזה."
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד

שאלות מתוך פורום גסטרואנטרולוגיה מבוגרים וילדים

X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו