דלג לתוכן

מדוע חלק מהטיפולים החדשים לסרטן הדם אינם נגישים לחולים?

מדי שנה מאובחנים אלפי ישראלים כחולים בסרטן הדם, ולמרות שקיים שיא במספר התרופות החדשות לטיפול במחלות סרטן הדם - עדיין לא כולן נגישות לחולים. עמותת חליל מציינת את שבוע המודעות למחלה ופועלת לשינוי המצב

מאת: מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 14/09/2016
3 דקות קריאה

עמותת חליל האור מציינת את שבוע המודעות למחלות סרטן הדם, במטרה להעלות את רמת המודעות בקרב הציבור אודות מחלות אלו ואופן השפעתן על איכות חייהם של החולים ובני משפחותיהם. מדי שנה מאובחנים בישראל כ-3000 חולים חדשים באחת מהמחלות הממאירות של הדם (ע"פ נתוני משרד הבריאות). בשנים האחרונות חלה פריצת דרך משמעותית בטיפול במחלות של גידולים ממאירים של הדם, אולם חולים רבים בישראל עדיין ממתינים לטיפולים החדשים בעוד שמצבם הרפואי מדרדר.

קראו עוד: לא רק אמיר פיי גוטמן: כך הסרטן מצליח לבלבל את הרופאים

"כיום, ישנן תרופות חדשות המאפשרות להציל את חייהם של חולים רבים שלקו בגידולים ממאירים של הדם, דבר שבעבר הלא רחוק היה בגדר חלום", מסביר גיורא שרף, מנכ"ל עמותת חליל האור. "הבעיה היא, שלא כל החולים זוכים לקבל תרופות אלה משום שאינן נמצאות בסל התרופות, בשל עלותן הגבוהה. עם הגדלת סל הבריאות השנה, העמותה מקווה שתרופות רבות יותר תהיינה זמינות לחולים, הזקוקים להן כמו אוויר לנשימה. בכוונת העמותה להילחם על מנת שכל החולים בישראל יוכלו לקבל את התרופות החדשות, ללא אפליה, ושהן תהיינה נגישות לכלל החולים בישראל. העמותה תפנה לחברי ועדת הסל להכניס אותן לסל הבריאות 2017".

מהו סרטן הדם?

ישנם כ-8 סוגים כלליים שונים של גידולים ממאירים של הדם, ובתוכם גם תתי סוג לכל מחלה. המחלות של הגידולים הממאירים של הדם השכיחות ביותר בישראל הינן לימפומה, לוקמיה לימפטית כרונית ולוקמיה חריפה. כיום, כאשר הטיפולים המתקדמים למחלות אלו הפכו להיות ממוקדים יותר ומותאמים לכל סוג מחלה, חשוב מאד שהחולה יידע מהו סוג המחלה שלו ומהם המאפיינים הספציפיים של תת הסוג שלו, וזאת כדי להתאים את הטיפול היעיל ביותר עבורו.

לוקמיה

לוקמיה היא השם הכללי הניתן לקבוצה של מחלות ממאירות המתפתחות במוח העצם. תאי הלוקמיה מתרבים באופן לא מבוקר ואינם מגיעים לבגרות באופן הצפוי. כיוון שלא התבגרו כראוי, תאים אלו אינם יכולים לתפקד בצורה יעילה. מרבית מקרי הלוקמיה מקורם בהתפתחות תאי דם לבנים.

קיימים מספר סוגים שונים של תת-סוגים של לוקמיה. לוקמיה יכולה להיות חריפה או כרונית. המונחים ‘חריפה’ ו’כרונית’ מתייחסים למהירות שבה המחלה מתפתחת ומתקדמת. מקרי לוקמיה חריפה מתפתחים ומתקדמים במהירות ודורשים טיפול מיד עם אבחונם. מקרי לוקמיה חריפה מאופיינים בהתרבות של תאי דם מאוד לא בשלים, המונעים מהם להתבגר כראוי.


מקרי לוקמיה כרונית מתפתחים באופן איטי במהלך שלבי המחלה המוקדמים ומתקדמים אט אט לאורך שבועות, חודשים או שנים. מקרים של לוקמיה כרונית, בדרך כלל, כרוכים בהצטברות של תאים לבנים בשלים יותר, אך לא תקינים. לוקמיה יכולה להיות גם מיאלואידית או לימפתית. המונחים מיאלויד ולימפתי מתייחסים לסוג התאים של הלוקמיה.

לפיכך, קיימות ארבע קבוצות עיקריות של לוקמיה:

1.לוקמיה מיאלואידית חריפה (AML)

2.לוקמיה לימפובלסטית חריפה (ALL)

3.לוקמיה מיאלואידית כרונית (CML)

4.לוקמיה לימפוציטית כרונית (CLL)

לימפומה

לימפומות הן סוג של גידולים ממאירים הפוגע במערכת הלימפתית, המתחוללים כאשר לימפוציטים (סוג של תאי דם לבנים) מתפתחים וחל בהם שינוי ממאיר והם מתרבים באופן לא מבוקר. מספר הולך וגדל של לימפוציטים אנורמליים הנקראים תאי לימפומה מצטברים ויוצרים מקבצים של תאים ממאירים הנקראים גידולים בקשרי הלימפה (בלוטות) וחלקי גוף אחרים. עם הזמן, תאי לימפומה מחליפים את הלימפוציטים הרגילים, ומחלישים את יכולתה של המערכת החיסונית להיאבק בזיהומים.

מחלות מיילופרוליפרטיביות

קבוצה של הפרעות שבהן תאי מח העצם גדלים ומתרבים באופן א-נורמלי. בגידולים מיילופרוליפרטיביים תאי גזע אנורמליים במח העצם מייצרים מספר עודף של תאי דם מסוג אחד או יותר (תאים אדומים, תאים לבנים ו/או טסיות). תאים אנורמליים אלה אינם יכולים לתפקד בצורה תקינה ויכולים לגרום לבעיות בריאות חמורות אם לא יטופלו כהלכה ובאופן מבוקר. 

חשוב לזכור כי גידולים מיילופרוליפרטיביים הם מחלות כרוניות אשר ברוב המקרים נותרות יציבות במשך שנים רבות או מתקדמות בהדרגה עם הזמן. התסמינים והסיבוכים של מחלות מיילופרוליפרטיביות אינם מתרחשים אצל כל אחד ועשויים לא להופיע במשך שנים רבות.

כיצד מטפלים בסרטן הדם?

"תחום ההמטו-אונקולוגיה התקדם מאוד בשנים האחרונות ואנו עדים לפריצות דרך משמעותיות ביותר. הטיפולים הופכים להיות יותר ויותר מכווננים כנגד אותם גורמים שנותנים לתא הממאיר יתרון על פני התאים הנורמאליים", מסבירה פרופ' דינה בן יהודה, מנהלת האגף ההמטולוגי בבתי החולים הדסה בירושלים ויו"ר האיגוד הישראלי להמטולוגיה ורפואת עירויים. ומוסיפה כי באופן זה, הם מצליחים לחנך מחדש את מערכת החיסון כנגד תאי הגידול, להשרות תמותת תאים בתאים הממאירים, למרות שהם רכשו את היכולת לא למות, לפגוע במנגנוני בקרה של התאים ועוד". 

קראו עוד: מה הטיפול הטוב ביותר ללוקמיה

"התרופות החדישות הן יקרות מאוד, ולמרות שבמדינת ישראל קיים אחד מסלי הבריאות הטובים בעולם, עדיין יש תרופות שאינן זמינות לחולים שלנו. אנו מקווים ששיתוף פעולה הדוק בין משרד הבריאות, חברות התרופות, קופות החולים, עמותות החולים והרופאים המטפלים, יאפשר לחולים נגישות לכמה שיותר תרופות, שהוכחו כיעילות בגידולים המטולוגיים ממאירים", היא מסכמת.


האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
ד"ר רונן ברנר
ד"ר רונן ברנר אונקולוגיה
מנהל תחום גידולי מערכת העיכול בביה"ח וולפסון
ד"ר לריסה ריבו
ד"ר לריסה ריבו אונקולוגיה
מנהלת המכון האונקולוגי בבית החולים אסותא אשדוד
 מרכז להיפרתרמיה Hyper Thermia
מרכז להיפרתרמיה Hyper Thermia אונקולוגיה
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד

שאלות מתוך פורום סרטן המעי הגס

בניהול ד"ר רונן ברנר
X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו