מה עושים כשהגידול הסרטני חוזר?
אחד מתוך חמישה חולי סרטן צפוי להתמודד עם חזרת המחלה. כיצד מתמודדת הרפואה עם חזרתה של מחלת הסרטן ומהן דרכי הטיפול והאפשרויות הקיימות כיום בתחום הזה?
(כתבה אינפורמטיבית)
כשקריסטן וייס אובחנה בשנת 2012 כחולת סרטן המעי הגס, שלב 4, הרופאים נתנו לה שלושה חודשים לחיות. הכימותרפיה שהיא עברה הצליחה לעצור את הגידול וביחד עם עוצמות הנפש שלה, משפחה תומכת והמון כוח היא הצליחה להתגבר על הסרטן. אולם, לאחר כשלוש שנים של הפוגה מהמחלה, הסרטן חזר ווייס ביקשה לחקור ולבדוק כיוונים חדשים והתפתחויות שאולי קרו בשנים שעברו מאז הטיפולים הקודמים שקיבלה.
בהמלצת ידיד של המשפחה, דגימת הרקמה הסרטנית (הביופסיה) של הגידול נשלחה למעבדת Foundation Medicine שבבוסטון לביצוע בדיקה חדשנית של מיפוי גנומי מקיף של הגידול. המטרה היתה ללמוד את הגידול הסרטני הספציפי ממנו היא סובלת, ולהציע לה אפיקי טיפול ממוקדים. ואכן, לאחר קבלת דו"ח הבדיקה, הרופאים גילו כי הגן המניע את הגידול הספציפי של וייס אופייני בסרטן השד.
טיפול בדגימת רקמה סרטנית במעבדות למיפוי גנומי. צילום: Foundation Medicine
"אני מקבלת שתי תרופות לסרטן השד, למרות שיש לי סרטן מעי", מספרת וייס. "אף אחד לא היה חושב לתת לי את התרופות האלו אם לא הייתי עושה את הבדיקה". עברו ארבע שנים מאז שחזרה המחלה ונכון לעכשיו, היא נבלמה, וייס ממשיכה בטיפולים ומרגישה טוב.
בחזרה לשדה הקרב
על פי הסטטיסטיקות, אחד מכל חמישה חולי סרטן יתמודד עם חזרתה של המחלה. לא תמיד מדובר במחלה זהה, אלא לעיתים במחלה עם מאפיינים שונים של הגידול ולעיתים החזרה יכולה להתרחש גם באיבר אחר. מקרים כאלו הם מכה נפשית קשה לחולה שהבריא.
שירלי אלון, פסיכולוגית רפואית, מנהלת המערך הפסיכולוגי, המרכז הרפואי "מאיר" בכפר-סבא, מסבירה: "להבדיל מהאבחנה בפעם הראשונה, בה מדווחים רוב האנשים על הלם ובלבול, הפעם, עם הישנות המחלה, התחושה הרווחת היא אכזבה. ישנם שחשים מרומים, שהרי 'הובטח' להם שהחלימו והמחלה נעלמה. לעיתים עלול החולה לחוות פרץ של ייאוש, שכן את כל כוחותיו הקדיש 'למלחמה' הראשונה וכעת חושש שמא לא יעמדו לפניו כוחות למאבק נוסף. על אף שתגובות רגשיות אלה טבעיות ומובנות, הן מסבות לאדם סבל רב ועלולות להחליש את משאביו הנפשיים להתמודדות הקשה והמפרכת שלפניו." במקרים כאלו מבקשים, הן הרופאים והן החולים, למצוא דרך חדשה, נתיב אחר של הקרב המחודש בסרטן.
רפואה מותאמת אישית
הטיפולים הכימותרפיים וההקרנות מנסים לפעול נגד מאפיין קבוע של כל סוגי הסרטנים – היכולת של התאים להשתכפל במהירות. מלבד הפגיעה בתאי הסרטן, לצד יעילות הטיפול נגבה מחיר לא פשוט של פגיעה בתאים בריאים בגוף. אולם, היום אנחנו כבר מבינים, שלא כל סרטן מגיב באופן זהה לטיפולים מהסוג הזה. היום ברור כי ההבדלים בין תגובות חולים שונים לטיפולים זהים נובעים מההבדלים במאפייני החולה ובפרט בשוני במוטציות הספציפיות של הגידול. ולכן, יש "לתפור" לכל חולה את הטיפול הספציפי המתאים לו ובכך להעלות את יעילות הטיפול ולצמצם את תופעות הלוואי. גישה זו מקבלת פעמים רבות משנה תוקף במקרה של סרטן חוזר.
עם ההתקדמות המדעית, נפתחו בשנים האחרונות דרכים חדשות למלחמה בסרטן בדמות תרופות ממוקדות המסוגלות לפעול כנגד מאפייני הגידול הספציפיים, תוך פגיעה מינימלית בתאים הבריאים שלצדם. בשנה האחרונה אנו שומעים גם על טיפולים אימונולוגיים המגייסים את המערכת החיסונית של הגוף למלחמה בגידול. טיפולים אלה זוכים לעניין הציבור, ועיניי אונקולוגים ברחבי העולם נשואות אליהם ואל העתיד שהם מבקשים להבטיח. ויחד עם זאת חשוב לציין, שאנחנו רק בתחילת דרכו של הפרק הזה במאבק בסרטן.
במקרים רבים עצם האפיון המדויק של הגידול הסרטני יכול לתת כיוון להחלטה טיפולית מושכלת וחדשה. בכדי להתאים את הטיפול האפקטיבי ביותר, מתוך ארגז הכלים ההולך וגדל של הרופאים, עליהם לדעת בדיוק מיהו העומד מולם.
העיניים נשואות למיפוי הגנומי
בזכות הטכנולוגיות החדשות שממפות את הרצף הגנומי של הגידול הסרטני, ניתן היום לגלות את המידע שיסייע להכריע על ההחלטות הטיפוליות. הבדיקות מתבצעות על דגימה מהרקמה שהוסרה מהגידול עצמו ("ביופסיה"). במעבדה מפיקים את החומר הגנטי מתוך הרקמה, ומזהים בו רק את הגנים הידועים כקשורים לסרטן ומניעים אותו לגדול ולהתפתח. לאחר מכן קובעים את רצף הגנים והמוטציות הספציפיות של הגידול. ישנן מספר חברות המתמחות בבדיקות מעין אלו, חלקן מסוגלות לאתר שינוי גנטי בודד או שינויים ספורים בלבד, חלקן עובדות לפי שכיחות המוטציות, וחלקן, מהדור החדש יותר, יודעות לזהות כיום למעלה מ-300 גנים ואת כל סוגי המוטציות.
אחת הבדיקות האלו היא Foundation One של חברת Foundation Medicine ונחשבת לבדיקה המובילה בעולם לזיהוי והתאמת טיפול ממוקד למחלת הסרטן, וייחודה הוא ביכולתה לאתר את כל סוגי המוטציות המוכרות לטיפול. רקמת הגידול נשלחת למעבדה שבבוסטון, ארה"ב ובתוך כשבועיים מתקבל דוח המכיל פיענוח של גנום החולה והמלצות טיפוליות מותאמות לו אישית.
כך נראה מיפוי גנטי. צילום: shutterstock
שלושה סוגים של המלצות טיפולים מתקבלות בדו"ח מעין זה: טיפול באמצעות תרופה מוכרת ומאושרת על ידי ה-FDA לסוג הסרטן שממנו סובל החולה; טיפול באמצעות תרופה מאושרת לסרטן אחר שידועה כמשפיעה על המוטציה שזוהתה בבדיקה; או זיהוי של מחקר קליני המתקיים כיום בעולם ובו ניתן לקבל טיפול ניסיוני כנגד המוטציה שהתגלתה בבדיקה.
על פי נתוני החברה, ב-82% מהבדיקות שנערכות אצלה, מתקבלות תוצאות "ברות יישום" – כלומר, כתוצאה מזיהוי המוטציה הגנטית הספציפית של החולה, ניתן היה להמליץ לו על אחת משלוש האפשרויות שלעיל אשר מותאמות לו אישית.
המיפוי הגנומי נותן לחולה ולרופא את הכלים לקבל החלטה מושכלת על טיפול אישי הקשור לשינוי הגנומי שזוהה בגידול הספציפי שלו.
כמו בכל הבט אחר של המלחמה בסרטן, המיפוי הגנומי אינו תרופת פלא, שלא לומר אינו תרופה כלל, אלא משמשת ככלי בארגזו של הרופא, הפותח אפשרויות חדשות ומעלה רעיונות שטרם נבדקו. מיפוי גנומי מומלץ במיוחד למי שמצויים בשלבים מתקדמים של המחלה או למי שמחלתו חזרה, שכן עבורם ייתכן וימצאו אפשרויות טיפול מתאימות שלא חשבו עליהם קודם.
*** הכתבה נכתבה בשיתוף חברת רוש נציגת FoundationOne ומוצעת לשירות הקוראים כתוכן שיווקי