דורשות אבחון מוקדם: כל המידע על בעיות עיניים בגיל השלישי
בשלות וחוכמת חיים הם ההיבטים החיובים שנרכשים עם ההתבגרות. מאידך הגוף הפיזי הוא כבר לא מה שהיה, והמערכות השונות נחלשות. אחת מהמרכזיות שבהן הינה מערכת הראייה, אשר דורשת מעקב תכוף. מהן המחלות הנפוצות וכיצד ניתן לטפל? מומחית מסבירה
בדומה לכל מערכת פיזית, בגיל השלישי נחלשת גם מערכת הראייה שלנו. מחלות העיניים הנפוצות בקרב בני 60 ומעלה הינם מגוונות ושכיחות. קטרקט, גלאוקומה, ניוון מרכז הראייה (AMD) ומחלת הרשתית בעקבות סוכרת, הן דוגמאות ספורות לבעיות האופטיות המופיעות בקרב מבוגרים.
חלק ממחלות העיניים המאפיינות את שכבת גיל זו מתפתחות באיטיות וגורמות לירידה הדרגתית בראייה. מאידך, הן עלולות לגרום לנזק בלתי הפיך, ולרוע המזל הן אינן מתאפיינות באותות אזהרה או סימנים מקדימים. למרות זאת, ניתן לראות את האור בקצה המנהרה. לרוב המצבים האלה קיים טיפול שעשוי למנוע ירידה קשה בראיה ואף עשוי לשפרה אם מתבצע גילוי מוקדם והטיפול הנבחר מספק מענה לתופעה. מהן המחלות הנפוצות, כיצד ניתן לזהותן ואיך מטפלים? פרויקט מיוחד לכבוד חודש המודעות למניעת עיוורון.
קטרקט ירוד (עכירות בעדשה)
העדשה ממוקמת בחלק הקדמי של העין, מאחורי הקרנית, ותפקידה לרכז את קרני האור אל נקודת פוקוס הנמצאת על פני הרשתית המרכזית. בהתפתחות קטרקט הופכת הראשונה לעכורה ומאבדת משקיפותה. כתוצאה מכך, נוצר ערפול בראייה אשר מקשה על ביצוע פעולות שונות כמו קריאה ונהיגה. תופעה זו משפיעה על מיקוד הראייה ועל התבוננות למרחק אך לרוב אינה מלווה בתחושת כאב.
למעשה, מדובר במחלה נפוצה בעיקר בקרב אוכלוסיית הגיל השלישי, מאידך היא עלולה להתפרץ גם בגיל צעיר יותר תוך קטרקט מולד, קטרקט ילדים, או קטרקט משני לחלבה או למחלות נלוות.
מהם הסימנים שעלולים להעיד על קטקרקט?
כאמור, לקטרקט מספר אותו אזהרה מרכזיים, כאשר המרכזי שבהם הינו ירידה בחדות הראייה. כמו כן אלה הסובלים מהמחלה יסתנוורו בקלות, יחוו טשטוש בראיה, שינוי בראיית צבעים וירידה ביכולת הראייה בלילה. ברוב המקרים הפרעות אלה הפיכות , ולאחר טיפול ניתן לשקם את הראיה ולהשיבה למצב תקין.
מחלות העיניים הנפוצות בקרב הגיל השלישי מתפתחות באטיות, גורמות לירידה הדרגתית בראייה ובמקרים קיצוניים אף לאובדנה
כיצד מטפלים בתופעה?
הטיפול בקטרקט הוא ניתוחי. במהלכו, מחליפים את עדשת העין הטבעית, העכורה, בעדשה מלאכותית שקופה. הליך זה אינו כרוך באשפוז ומתבצע בהרדמה מקומית. במסגרת הפעולה הכירורגית מוסרת העדשה העכורה ומושתלת עדשה תוך עינית חדשה. בדרך כלל, האחרונה מותאמת מראש למרחק מוקד אחד בו הראיה תהיה חדה. רוצה לומר, ניתן לכוון מראש אם הראייה לאחר הניתוח תהיה ברורה למרחק, אך יהיה צורך במשקפי קריאה או להפך.
לאחרונה בוצע חידוש נוסף בתחום השתלת העדשות ופותחו עדשות מולטיפוקליות שנועדו להשתלה. אלה מספקות ראייה חדה לכל טווחי המרחק. קביעת כוח וסוג העדשה הרצויה תבוצע על ידי הרופא המנתח בבדיקה הקדם ניתוחית.
קראו עוד: מאיר עיניים: כל המידע החיוני על ניתוח הקטרקט
גלאוקומה (ברקית)
במסגרת הגלאוקומה מופיע נזק לעצב הראיה הפוגע בשדה הראיה כתוצאה מלחץ תוך עיני גבוה. המחלה פוגעת לרוב בשתי העיניים, אם כי לפעמים מורגשת בעין אחת קודם ולאחר מכן בשנייה. לעיתים רחוקות מתהווה פגיעה חד עינית.
הנזק הנגרם לעצב ולשדה הראיה אינו הפיך, והשארת המצב כפי שהוא, ללא טיפול, יביא להחמרת הנזק וליצירת פגם הולך וגדל בשדה הראייה.
הגלאוקומה תוקפת לרוב אנשים מעל גיל 40, אך ניתן למצוא אותה גם בגיל צעיר יותר. קיימים מספר סוגים, כמו גלאוקומה מולדת , גלאוקומה של צעירים , או גלאוקומה משנית לחבלה או למחלות נלוות.
מהם הסימנים שעלולים להעיד על גלאוקומה?
מחלה זו אינה מלווה לרוב בכאב או בסימנים חיצוניים, ולכן נקראת גם "הגנב השקט של הראיה". מאידך, ניתן להתעוור ממנה ללא סימנים מרובים אם אינה מטופלת ומתהווה לכדיי מצבה המתקדם. משכך אין לחכות לשינוי דרסטי, אלא לפנות לרופא עם הופעת שינוי מינורי בראייה. במקרים נדירים ובגלאוקומה חריפה, או עם עליה מהירה מאד של הלחץ יופיעו כאבים, עין אדומה, בחילות והקאות. הפגם העיקרי יכלול הפרעה בשדה הראייה, זה ילך ויצטמצם ובמצבים קיצוניים יגיע עד כדי סדק דק וצר.
כיצד מטפלים בתופעה?
הטיפול בגלאוקומה מתבסס בעיקר על הורדת הלחץ התוך עיני ועצירת התהליך. ישנן מספר שיטות כמו, נטילת תרופות נגד בטיפות או כדורים, טיפול בלייזר או פעולה כירורגית. למעשה, מדובר במחלה כרונית הדורשת המשך טיפול ומעקב לחץ קבוע אצל רופא עיניים.
AMD ניוון מרכז הראיה עקב גיל
AMD היא מחלה ניוונית הפוגעת במקולה, אזור מרכז הראיה ברשתית. ככלל, היא מופיעה בקרב בני 50 ומעלה ושכיחותה עולה עם הגיל. בקרב בני ה-80 היא פוגעת באחד מכל חמישה אנשים.
למעשה, קיימות שתי צורות למחלה הראשונה, היבשה, אשר מתפתחת באטיות והשפעתה על חדות הראייה היא מזערית. הצורה השנייה, הרטובה, מהווה מעין התפתחות של התופעה הראשונית ועלולה להופיע בכ- 10% מכלל החולים. במהלכה, מתפתחים כלי דם חולים במרכז הראיה, אלה דולפים, גורמים לבצקת מקומית וכן נוטים לדימומים. הטיפול במחלה מתבצע במעבר לשלב השני בלבד.
מהם הסימנים שעלולים להעיד על ניוון מרכז הראיה בשלב "הרטוב"?
במקרים בהם המחלה התדרדרה לכדיי השלב השני, יורגש עיוות בראיה שיתבטא בראיית קווים עקומים, כמו כן הראיה המרכזית תתדרדר ואף יופיע כתם מרכזי בשדה הראיה. הסובלים מ-AMD בשלב הרטוב יתקשו בקריאה ובזיהוי פנים.
כיצד מטפלים בה?
בכל הנוגע למחלה הניוונית, החשוב מכל הוא אבחון מוקדם. בדומה לגלאוקומה, גם בה חלק מהפגיעה בראיה אינו הפיך והטיפול בה נועד לעצור את התקדמותה. במקרים בהם התבצע גילוי ראשוני, טרם להיווצרות נזק נרחב, ניתן אף לשפר חלקית את הראיה.
ההליך מתבצע בעזרת הזרקות תוך עיניות של חומרים, הנקראים נוגדי VEGF (anti VEGF) וכיום קיימים שלושה סוגים, אווסטין, לוסנטיס, אילייה. אלה סוגרים את כלי הדם החדש ומעכבים את התפתחותו והתפשטותו. ההזרקות ניתנות במרפאת עיניים , על ידי רופא עיניים, ומתבצעות בהרדמה מקומית. כמו כן, הן אינן דורשות אשפוז או שהיה ממושכת במרפאה. בתחילה יש לחזור אחת לחודש על ההזרקות, בהמשך קצב הטיפול וסוגו נקבע לפי תגובה העין אליו.
קראו עוד: המחלה שגורמת לאובדן הראייה בגיל 50
חשוב לציין כי כל המחלות האלה דורשות בדיקת עיניים מקצועית שתתבצע על ידי רופא עיניים ולא אופטומטריסט. האבחנה והמעקב אחר תוצאות הטיפול דורשות בדרך כלל גם בדיקות עזר, כמו לדוגמה צילומי פלואורסאין, צילומי OCT ובדיקת שדה ראיה .פרט לקטרקט, בו הטיפול הניתוחי בדרך כלל מהווה גם את תום הטיפול , בשאר המחלות התנאי לשמירת הראיה הוא שהמחלות יתגלו מוקדם ,יטופלו נכון, והחולה יבין את חשיבות ההצמדות לטיפול, גם אם הוא ממושך ודורש ביקורות מסודרות לאורך שנים.
במסגרת חודש המודעות למניעת עיוורון אותו מקדמת עמותת "לראות", הפועלת לחקר בריאות העין ומניעת עיוורון בישראל מופעלת ניידת לבדיקות עיניים לקשישים וניצולי שואה בקהילה. את השירות ניתן להזמין לבתי אבות, מועדונים ומתנסים. לפרטים נוספים יש לפנות למייל: zidky@eyes.org.il