דלג לתוכן

נתפס לכם הגב? אולי ההסבר לכך נעוץ "באפקט הבצק"

דמיינו לכם מצב: קמתם מהכיסא לאחר יום ארוך במשרד ולפתע גופכם מרגיש נוקשה ומאובן. מקורה של התופעה הנפוצה הינה בחוסר איזון של הגוף. מה עשויים להיות הגורמים לו, כיצד ניתן למתן את ההשלכות ואיך כל זה קשור לבצק? מומחה מסביר

מאת: ד"ר שמואל יצחק
תאריך פרסום: 19/12/2016 תאריך עדכון: 26/03/2017
2 דקות קריאה
ד"ר שמוליק יצחק בשיתוף עם ד"ר שמוליק יצחק i
4.7
( 3 חוות דעת )
אורטופד כללי, רפואת ספורט 03-3104702

האם סיטואציה בה, נכנסתם למיטה וצללתם אל תוך שינה עמוקה, ובבוקר בקושי הצלחתם להתרומם כי גבכם היה תפוס, מוכרת לכם? פעמים רבות לאחר מאמץ כלשהו, אליו אפילו לא ייחסנו חשיבות אנו חשים כי איבר מסוים מאובן וכואב. מצבים אלה מתרחשים לרוב עקב תנועה חדה או מכה קשה אשר הוציאה אזור מסוים מאיזון. בעקבותיהם, כל פעולה פשוטה, כמו ישיבה סטטית וארוכה, עשויה לגרום לכאב קיצוני. 

מה גורם לגופינו לצאת מאיזון?

למעשה, הסיבות ליציאה מאיזון יכולות להיות רבות ומגוונות, אימון כושר מפרך, מאמץ גדול מדיי בריצה, ואפילו קפיצה תוך כדיי משחק עם הילדים, יכולות לגרום לגוף שלנו להתאמץ מעבר ליכולתו או לרמת הכושר שלו. כתוצאה מכך, עלולה להיווצר פגיעה באיבר מסוים וכל ישיבה, מנוחה, שינה, נסיעה ממושכת ברכב, או הימצאות בתנוחה סטטית אחת מעל לרבע שעה, עשויה לכווץ את האזור ולגרום לו להתקשות.  



קראו עוד: "ספורט יש לעשות בהנאה אך בצורה הנכונה" : הכל על פציעות ספורט 

כיצד ניתן להסביר את התופעה? - באמצעות "אפקט הבצק"

כאשר אנו מכניסים גוש בצק לקירור הוא הופך קשה ומוצק וכדיי להכינו לעבודה, עלינו ללוש אותו עד שיהיה רך וגמיש. בדומה לכך, גופינו מגיב כאשר הוא יוצא מאיזון. משמעותו של "אפקט הבצק" הינה החזרת הגוף לגמישות וליכולת תפקוד טובה לאחר מנוחה, יציאה מאיזון או מאמץ יתר. 

במצב בו אתם חשים כי גופכם תפוס וכואב, כנראה שהמזור לכך יימצא במתיחת הגוף והרקמות הרכות. "לישת" השרירים, מתיחתם, הגמשתם בשילוב עם עיסוי הפאשיה והגידים, יסייעו בחזרה לפעילות תקינה. כמו כן, חשוב לשים לב למאמצים אותם אתם מבצעים ויש להקשיב היטב לגופכם. במקרה בו אינכם מצליחים להקל על המצב לבדכם, כדאי להתייעץ עם איש מקצוע. 


כמו בצק שיוצא מהמקרר, כך כדאי גם ללוש את גופינו לאחר הימצאו בתנוחה סטטית במשך זמן



השרירים והעצמות המרכיבים את גופנו מוכרים לנו כחלקים האמונים על הנעת הגוף בכל פעילות אותה אנו מבצעים. מאידך רבים לא יודעים שאת כולם עוטפת פאשיה (fascia), רקמת חיבור אשר נמצאת סביב כל השרירים והאיברים בגוף. למעשה, המעטפת החשובה הזו נחלקת לשני סוגים עיקריים, הפאשיה שעוטפת את השרירים והמפרקים ומכונה גם הפאשיה העמוקה והפאשיה השטחית אשר ממוקמת תחת העור. 


קראו עוד: 15 כללי זהב שיעזרו לכם לשמור על בריאות המפרקים


מחקרים חשפו כי למעטפת זו השפעה ניכרת על התפקוד ועל התקשורת של השרירים בגופנו. כך לדוגמה הפיזיותרפיסט האיטלקי לואיג'י סטקו, הראה כי כאשר יש הפרעה בתנועה בין שכבות הפאשיה תפקוד הגוף נפגע. בנוסף, מחקרים שביצעה הלן לנגבין בעזרת מכשיר אולטרסאונד הוכיחו כי אדם אשר סובל ממצבי גב מתאפיין בתנועה מוגבלת של הפאשיה, לעומת זאת המתבצעת במצב בריא. ההפרעה לתנועתיות בין שכבות הרקמה מחמירה בקור ולאחר טראומה, לרבות במצבי חבלה או תאונת דרכים.


האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
ד"ר עומרי ברגר
ד"ר עומרי ברגר אורתופדיה
4.9
( 13 חוות דעת )
"היתה הרגשה שאני בידיים טובות"
ד"ר אלכסנדר ברמנט
ד"ר אלכסנדר ברמנט אורתופדיה
4.0
( 6 חוות דעת )
"הרופא מאוד מקצועי ומנוסה אבל אני כמטופלת מגיעה ללא הבנה והייתי שמחה לקבל יותר פירוט ומידע כדי להתקדם ולמצוא פתרון לבעיה , תודה"
ד"ר אנדריי אנדרחנוב
ד"ר אנדריי אנדרחנוב אורתופדיה
5.0
( 7 חוות דעת )
"רופא מעולה ,אדיב מומלץ"
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד
באנר

עדיין מתלבטים?
השאירו פרטים להתייעצות עם ד"ר שמוליק יצחק

שאלות מתוך פורום כאבי ברכיים וכאבים בכף הרגל

X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו