תשוקה ירודה, דיכאון ועצבנות: הכל על טסטוסטרון נמוך
אם אתם סובלים מתשוקה ירודה, עצבנות ועייפות, דיכאון וירידה באיכות הזקפה, ייתכן שאתם סובלים ממחסור בטסטוסטרון, הנקרא בשפה המקצועית היפוגונדיזם, כמו 40% מהגברים מעל גיל 45. כיצד תדעו אם יש בעיה ומהן דרכי הטיפול? מומחה מסביר
הטסטוסטרון הוא הורמון המין הזכרי המיוצר באשכים ובבלוטות יותרת המוח. הוא אחראי על דחף המיני, פיזור השיער הגברי, מסת השרירים ויצירת תאי הזרע. מחסור בטסטוסטרון- היפוגונדיזם - עלול להשפיע על בריאותם של הגברים.
מהן הסיבות לירידה ברמות הטסטוסטרון?
הסיבות לירידה ברמות הטסטוסטרון מגוונות. הסיבה הראשית נובעת מהתבגרות, דבר המוביל לייצור מופחת של ההורמון. סיבה נוספת יכולה להיות זיהום באשכים או בעיה בבלוטות יותרת המוח, המקשות על יצירת הטסטוסטרון. סיבות אחרות לירידה ברמות ההורמון קשורות ללחץ דם וכולסטרול גבוה, סוכרת, השמנת יתר, נגיף הכשל החיסוני האנושי (HIV) ואיידס או צריכה מוגברת של אלכוהול, סמים ומשככי כאבים נרקוטיים.
מהן רמות הנורמה של טסטוסטרון?
רופאים מסכימים כי הרמה התקינה של הטסטוסטרון נעה בין 300 ל-1000 ננוגרם לדיציליטר (ng/dL). ערכי מעבדות אחרות הינם בין 8.4 ל- 28.4 או בין 2.5 ל- 8 מ"ג . החל מגיל 30 ייצור ההורמון מואט, וכ-40% מהגברים מעל גיל 45 יסבלו מרמות טסטוסטרון סביב תחתית הנורמה או מתחת לנורמה זו.
קראו עוד: הסוף לבעיה? טיפול בבעיות זקפה בעזרת רעד קולי
את רמות הטסטוסטרון בודקים על ידי בדיקת דם פשוטה. עם זאת, לפני שעושים בדיקת דם יש לשים לב לשעה בה נערכת הבדיקה, שכן להורמונים יש דפוסי הפרשה שונים. כשעושים בדיקה לבחינת רמות הטסטוסטרון ושאר ההורמונים מומלץ לערוך אותה עד שלוש שעות לאחר היקיצה בבוקר, שכן לרוב הורמון הטסטוסטרון מופרש בשעות המוקדמות של היום. עריכת הבדיקה אחר הצהריים או בערב עלולה להראות תוצאות שגויות על רמת הנוכחות של ההורמון. בנוסף, כדי להיות בטוחים לגבי רמות ההורמון מומלץ לערוך לפחות שתי בדיקות על פני כמה שבועות או חודשים.
הסיבה לירידה ברמות הטסטוסטרון לרוב הינה התבגרות ולמעשה חלק ניר מהגברים מעל לגיל 45 יסבלו מהתופעה
מתי רמות נמוכות של טסטוסטרון הן סיבה לדאגה?
למרות שרמות טסטוסטרון נמוכות אינן בהכרח מעידות על בעיה, כשרמות נמוכות משתלבות עם אחד או יותר מהסימפטומים הבאים, יש לפנות לייעוץ רפואי.
1. ליבידו נמוך
2. ירידה בתדירות ואיכות הזקפה
3. אנרגיה נמוכה
4. עייפות
5. דיכאון
6. עצבנות יתר
7. השמנה באיזור חגורת הבטן
8. ירידה בצפיפות העצמות
9. ירידה במסת וכוח השרירים
מהן אפשרויות הטיפול?
אפשרויות הטיפול בטסטוסטרון נמוך מגוונות, כך שאתם יכולים תוכלו לבחור בפתרון הנוח לכם. שימו לב שאורך וסוג הטיפול נקבעים על ידי הרופא בהתאם לסימפטומים בהם מנסים לטפל.
שינוי אורח החיים
לפני שאתם פונים לטיפול תרופתי נסו לבדוק את אורח החיים שלכם. אם אתם סובלים מהשמנת יתר התחילו לאכול ארוחות מאוזנות ובריאות. בדרך זו גם תרדו במשקל וגם תשפרו את רמות ההורמון באופן טבעי. בנוסף, בדקו את המצב הנפשי שלכם- חרדה ולחץ משפיעים לרעה על מערכות הגוף. טיפול פסיכולוגי או יוגה עשויים להורית את רמות הסטרס ועל ידי כך גם לשפר את רמות הטסטוסטרון.
קראו עוד: אימפוטנציה: כל מה שאתם חייבים לדעת על בעיות בזקפה
ג'ל
אם אתם מחפשים שיטה פחות חודרנית התייעצו עם הרופא על מריחת ג'ל ייעודי על העור שמעלה את רמות ההורמון כמו לדוגמה, טסומקס או אנדרוגל בהם ניתן להשתמש באופן שגרתי בכל בוקר