דלג לתוכן

לא רק אצל ילדים? המדריך המלא לדלקות אוזניים

דלקות אוזניים כואבות, מקשות על השמיעה ומשפיעות על התפקוד היום יומי. כ-70% מהן יעברו תוך מספר ימים, אך חלקן יצריכו טיפול תרופתי ולעתים גם יחייבו פתרון ניתוחי. ממה דלקות אוזניים נגרמות וכיצד ניתן לטפל? מומחית מסבירה

מאת: אלדה חנוכייב - חננייב
תאריך פרסום: 15/01/2017
4 דקות קריאה

דלקות אוזניים הן דלקות המקשות על השמיעה ויכולות לגרום לנזק בלתי הפיך במידה והן לא מטופלות בזמן. ברוב המקרים התופעה  תעבור תוך מספר ימים אך בחלקם עלולה היא להשפיע בצורה ניכרת על השמיעה ואף להצריך טיפול תרופתי ולעיתים גם פרוצדורה ניתוחית. מהן הסיבות לדלקת, כיצד מאבחנים ואיך ניתן לטפל? כל התשובות.


האוזן היא איבר בעל חשיבות כפולה, היא אינה רק אחראית על השמיעה  אלא משחקת גם תפקיד מרכזי בשמירה על שיווי המשקל. היא בנויה משלושה חלקים:

1. האוזן החיצונית - המורכבת מהאפרכסת ומתעלת השמע החיצונית וגבולה הפנימי הוא עור התוף. תפקידה לרכז את גלי הקול ולהעביר אותם אל האוזן התיכונה. 


2. האוזן התיכונה - היא מבנה גרמי סגור, המכיל אוויר, כשצידו החיצוני הוא עור התוף ובצידו הפנימי קיימים  שני חלונות (החלון הסגלגל והחלון העגול). אלה מחברים את חלל האוזן התיכונה אל האוזן הפנימית. האוזן התיכונה מעבירה את גלי הקול מעור התוף לאוזן הפנימית ומגבירה את עצמתם. חלל האוזן התיכונה מתחבר אל החלל החיצוני באמצעות חצוצרת האוזן, שתפקידה להשוות את לחץ האוויר בתוך האוזן התיכונה, ללחץ האוויר שמחוץ לגוף. 

3. האוזן הפנימית - מכילה את איבר השמיעה, הנמצא בתוך מבנה גרמי בצורת שבלול, ואת איברי שיווי המשקל. איברי החישה הללו נמצאים בתוך נוזלי האוזן הפנימית והם מעבירים אל המוח את הגירויים המגיעים אליהם דרך עצב השמע ועצב שיווי המשקל.

השעווה (צרומן) היא הפרשה טבעית של האוזן ולה תפקיד חשוב בהגנה על עור התעלה ועור התוף. עקרונית, אין כל צורך לנקות את האוזניים מהשעווה המצטברת בתעלת השמע, שכן האוזן מתנקה מעצמה. עם זאת, במקרים בהם עור תעלת השמע אינו תקין או כאשר כמות הייצור של השעווה גבוה במיוחד, היא מצטברת בתעלת השמע ועלולה לחסום אותה ולגרום לתחושת לחץ, אטימות וירידה בשמיעה. במקרים כאלו, יש להסיר את השעווה אצל רופא מומחה. ניקוי עצמי של השעווה עלול לגרום דווקא לדחיסה של השעווה פנימה ולהקשות על הוצאתה תוך גרימת נזק לעור תעלת השמע החיצונית ולעור התוף.

קראו עוד: כאבי אוזניים – האם לילד יש דלקת אוזניים ואיך מתמודדים?


מהן הדלקות הנפוצות?


דלקת האוזן התיכונה

דלקת האוזן התיכונה הינה מחלה חריפה המתפתחת תוך מספר שעות ונמשכת מספר ימים. זוהי המחלה השלישית בשכיחותה בגיל הילדות (אחרי זיהומים חריפים בדרכי הנשימה העליונות כגון שפעת). במבוגרים היא נדירה למדי ומתלווה, על פי רוב, לזיהום של דרכי הנשימה העליונות או למצבי אלרגיה.

מהם גורמי סיכון לדלקת האוזן התיכונה?

ישנם מספר גורמי סיכון אשר עשויים לגרום להתפרצותה של דלקת באוזן התיכונה:

1. זיהום בדרכי הנשימה העליונות,

2. שקד שלישי מוגדל אשר חוסם את ניקוז האוזן התיכונה דרך החצוצרה

3. נשימת עשן סיגריות (אצל ילדים)

4. נזלת אלרגית

5. מומים מולדים (למשל חך שסוע)

6. עונות השנה (לרוב שכיחות גבוהה יותר של דלקות אוזן תיכונה בחורף)


מהן הסיבות לדלקת?

1. הפרעה תפקודית של החצוצרה ע"ש אוסטכיוס - חצוצרת השמע המקשרת בין האוזן ללוע האף, אחראית להשוואת הלחצים והאוורור של האוזן התיכונה. הפרעה תפקודית בחצוצרה עשויה לנבוע ממבנה החצוצרה בילדים, הגדלה של השקד השלישי, זיהומים ויראליים חוזרים בדרכי הנשימה העליונות והפרעות אלרגיות. כתוצאה ממחסור בתפקוד של החצוצרה, נוצר תת לחץ באוזן התיכונה שמוביל להצטברות נוזלים.  

2. שינויים ברירית האוזן התיכונה – שינויים אלו מתרחשים עקב חשיפה לחיידקים גורמים להיווצרות הנוזל.


עד כמה התופעה נפוצה?

דלקת האוזן התיכונה שכיחה במיוחד בילדים. היא נפוצה בעיקר בסביבות גיל השנתיים ושש. לאחר גיל שמונה שכיחות הדלקת יורדת. 


מהם הסימפטומים? 

הסימפטום הראשון הוא ירידה בשמיעה ותחושה של מלאות באוזן. בחלק גדול מהמקרים הילד אינו מתלונן על דבר אך ההורים מבחינים שהוא אינו שומע טוב ומדבר בקול רם מדי.


מהי המשמעות לטווח ארוך?

ליקוי השמיעה יכול לגרום לעיכוב בהתפתחות הדיבור. ישנו ויכוח האם ליקוי השמיעה עקב נוזלים יכול לגרום להפרעה אינטלקטואלית בטווח הארוך. בנוסף יכולים להתחולל שינויים כרוניים ובלתי הפיכים בעור התוף אך תופעה זאת אינה שכיחה.



דלקת האוזן התיכונה הינה מחלה חריפה שנמשכת מספר ימים. זוהי המחלה השלישית בשכיחותה בגיל הילדות 

איך מאבחנים?

האבחון הסופי נעשה על ידי בדיקת שמיעה וטימפנומטריה במכון שמיעה. בדיקת השמיעה יכולה לאפיין את סוג וחומרת איבוד השמיעה והיא חיונית לצורך תכנון הטיפול. בבדיקת בטימפנומטריה בודקים את הענות עור התוף לשינויי לחץ. כאשר יש נוזל באוזן התיכונה עור התוף אינו גמיש ולכן מקבלים עקומה שטוחה . 


כיצד מטפלים בדלקת?

ברובם הגדול של המקרים זוהי דלקת מוגבלת בזמן והיא יכולה לעבור ללא צורך בטיפול אנטיביוטי. עם זאת, לעתים נדירות יכולים להתפתח סיבוכים קשים אותם ניתן לפתור באמצעות מספר דרכים: 

1. טיפול תרופתי: ילדים מתחת לגיל שנתיים יקבלו לרוב טיפול אנטיביוטי למשך כ- 10 ימים. אצל ילדים גדולים יותר ניתן להסתפק במעקב תוך מתן טיפול טוב נגד כאבים, ומעקב צמוד של הרופא המטפל. בילדים הסובלים מדלקות אוזניים חוזרות ומרובות נדרש טיפול נוסף. 

2. טיפול ניתוחי: 

- ניתוח שקדים -  במקרים שהשקדים מוגדלים ומודלקים וגורמים לדלקת אוזניים הנוכחית יש צורך להסיר אותם.

- ניתוח כפתורים - הכנסת צינורית מיזערית בפרוצדורה ניתוחית  לתוך אוזן התיכונה להכנסת אוויר ודחיפת נוזלים החוצה.

לרוב הדלקת משתפרת ללא כל טיפול ולכן המתנה של 3 חודשים מומלצת לפני קבלת החלטה על התערבות טיפולית. הסבירות של נוזל עקשני (מעל ל- 3 חודשים) להתפנות עצמונית בהמשך נמוכה יחסית ולכן מומלצת התערבות כירורגית. 

דלקת אוזן חיצונית (External otitis)

דלקת אוזן חיצונית שכיחה אצל מבוגרים ומופיעה במיוחד בחודשי הקיץ החמים והלחים. היא מתרחשת בתעלת השמע החיצונית ונובעת לרוב מזיהום חיידקי או פטרייתי.


מהן הסיבות לדלקת?

1. טראומה מקומית באוזן הנובעת בשל שימוש בקיסמי אוזניים. עם הניקוי החיידקים שנמצאים בתעלת האוזן החיצונית נכנסים אל תוך העור של תעלת האוזן החיצונית ויוצרים מצב דלקתי.  
2. כניסה של מים לתעלת האוזן -  בפרט מי בריכה שאינם נקיים. 


מהם הסימפטומים של דלקת אוזן חיצונית?

דלקת זו מלווה בכאבים עזים, המוחמרים בכל נגיעה באוזן או באפרכסת. בנוסף, יש התפתחות בצקת של עור תעלת השמע החיצונית, עד כדי חסימתה המוחלטת, דבר הגורם לירידה בשמיעה ולעיתים אף להפרשות מהאוזן. כאשר הדלקת נגרמת על ידי פטריות, התלונה העיקרית היא גרד עז באוזן ותחושת אטימות.

מהו אופן הטיפול בדלקת? 

הטיפול כולל מניעת חדירת מים לאוזן, שאיבת ההפרשות על ידי רופא אף אוזן גרון, והזלפת טיפות אוזניים מתאימות. במקרים קשים, יש צורך בהכנסת פתיל ספוג בטיפות לתוך תעלת השמע החיצונית והרטבתו התכופה בטיפות אוזניים. במרבית המקרים אין צורך בטיפול אנטיביוטי, אך כאשר אין תגובה לטיפול מקומי, יינתן טיפול אנטיביוטי בהתאם לסוג החיידק.

אם הדלקת נובעת מפטרייה, תעשה שאיבת ההפרשות ומתן טיפות כנגד פטריות. אסור לטפל בדלקת פטרייתית באנטיביוטיקה, שכן טיפול כזה עלול להגביר את צמיחת הפטרייה. יש לשים לב כי החדרת שמן לאוזן או כל מיני תרופות סבתא אינם מסייעים בריפוי דלקות האוזן החיצונית ואף עלולים להחמיר אותה. 


איך ניתן למנוע את דלקות האוזניים?

הדבר החשוב ביותר הינו להקפיד על שמירה על הגיינה ובעיקר על שטיפת ידיים. אצל ילדים יש לשטוף את הצעצועים לעיתים קרובות ולהקפיד לתת את חיסון השפעת בזמן. בקרב תינוקות יש להימנע ממוצץ ומהאכלה דרך בקבוק. בניגוד לדעה הרווחת, שחייה כלל אינה מזיקה לאוזניים כל זמן שהאוזניים בריאות והמים אינם מזוהמים. 


האם המאמר עניין אותך?

רופאים בתחום
ד"ר נעמי רבינוביץ
ד"ר נעמי רבינוביץ אף אוזן גרון וכירורגיית ראש-צוואר
רופאה בכירה במחלקת אף אוזן גרון ניתוחי ראש וצוואר במרכז הרפואי שיבא תל השומר
ד"ר ודים לטיצ'בסקי
ד"ר ודים לטיצ'בסקי אף אוזן גרון וכירורגיית ראש-צוואר
5.0
( 7 חוות דעת )
"שלום, אני מאוד מרוצה מטיפול שקיבלתי מדר' ודים לטיצ'בסקי ודים לטיצ'בסקי רופא מאוד חזק ומומחה ברמה הכי גבוהה בתחום א.א.ג אני מודה לדר' ודים לטיצ'בסקי על טיפול ועזרה שקיבלתי"
ד"ר משה חיימוף
ד"ר משה חיימוף אף אוזן גרון וכירורגיית ראש-צוואר
מנהל מרפאת סחרחורת וטינטון, ביה"ח השרון
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד

שאלות מתוך פורום אף אוזן גרון

X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו