אל תשכחי לקבוע תור: כל המידע על בדיקה גניקולוגית
ביקור אצל גניקולוג הרבה פעמים גורם לתחושת מבוכה וחוסר נוחות. ריכזנו עבורך את כל מה שחשוב לדעת כדי שתוכלי להגיע מוכנה ורגועה לפגישה
הביקור הראשון אצל גניקולוג יכול להיות מרגש ומלא חששות, ותמיד ישנה התלבטות מתי צריך לקיימו. לרוב הפניה נעשית על ידי נשים פעילות מינית, אך גם לנערות בתחילת התבגרותן המינית מומלץ לערוך ביקור. הפגישה אצל הגניקולוג תלווה בשיחה בה תשאלי על מחלות רקע ומחלות משפחתיות, סדירות הווסת, תלונות הקשורות במתן שתן ובמיניות. במהלך השיחה תוכלי לתאר בפני הגניקולוג את תלונותייך במידה ויש לך כאלו.
באם הגעת לבגרות, מומלץ לבצע בדיקה שגרתית שנתית אצל הרופא בה תבוצע בדיקה הכוללת אולטרה-סאונד ובדיקת הנרתיק על ידי מכשיר הנקרא "ספקולום". בבדיקה זו הרופא יבחן את צוואר הרחם והנרתיק ולעיתים יערוך גם בדיקת PAP (משטח הנלקח על ידי מברשת עדינה לגילוי נגעים טרום סרטניים או סרטניים בצוואר הרחם).
מהן הסיבות לביקור אצל גניקולוג?
מהם התסמינים שיחייבו בדיקה אצל גניקולוג?
1. גרד נרתיקי
גרד נרתיקי מלווה בהפרשות נרתיקיות מרובות יכול להעיד על זיהום פטרייתי או חיידקי כשלרוב טיפול מקומי יפתור בבעיה. לעיתים הגרד יכול לנבוע מיובש נרתיקי מוגבר בעיקר בגיל הבלות. במקרים כאלו ניתן לטפל גרד בעזרת בהורמון אסטרוגן מקומי. במידה וישנו נגע על פני מבוא העריה או הנרתיק, ובמידה והגרד לא חולף למרות טיפולים, יש לבדוק בדיקה מדוקדקת יותר על ידי מומחה לצוואר הרחם.
2. כאב ווסתי
לרוב הכאב הווסתי הוא תהליך טבעי אך לעיתים הוא קשור לאנדומטריאוזיס- מצב בו רירית הרחם נמצאת במיקום אחר ויכולה לגרום לכאבי ווסת משמעותיים באגן, בעת מתן שתן וביציאות. הטיפול בכאבים אלו הוא מתן נוגדי כאבים או גלולות.
הפניה לגניקולוג תעשה לרוב על ידי נשים פעילות מינית, אך גם לנערות בתחילת התבגרותן המינית מומלץ לערוך ביקור
3. דימום נרתיקי רב בווסת או דימום לא סדיר
זוהי תלונה שכיחה, שלרוב קשורה באי סדירות הורמונאלית ומטופלת בגלולות או התקן מירנה. יש צורך בבדיקה מדוקדקת בכדי שלול הימצאות פוליפ ברחם, שרירנים, ובמקרים נדירים גידולים ברחם או בצוואר הרחם.
4. דימום לאחר יחסי מין
לרוב הדימום קשור לממצאים שפירים בצוואר הרחם. עם זאת, לעיתים יש צורך לבצע בדיקה על ידי מומחה לצוואר הרחם וכן לערוך קולפוסקופיה – בעזרתה בה תבוצע בחינה מדוקדקת עם לקיחת דגימות.
5. כאבי בטן תחתונה
יכולים להיות קשורים למערכת המין, השתן או העיכול. לעיתים ישנו כאב הקשור לביוץ (לרוב מופיע כשבועיים לפני הווסת), אנדומטריאוזיס (בזמן הווסת), דלקת באגן או הריון חוץ רחמי. כשחשים כאבים אלו יש לשלול דלקת בשתן, או בעיות הקשורות במערכת העיכול כגון שלשולים, דלקת סעיפים במעי ועוד.
מה בודקים בבדיקה גניקולוגית?
בנוסף, בבדיקה הגניקולוגית יתרשמו גם ממבנה וממרקם השחלות. ייתכן כי תופיע ציסטה בשחלה אך זהו ממצא שכיח אצל נשים בגיל הפוריות.
מהן ציסטות?
1. פיזיולוגיות - ציסטות קשורות לפעילות תקינה של שחלה. הציסטה שכיחה ביותר הינה הגופיף הצהוב, שלרוב נעלמת לאחר הווסת.
2. גידוליות - ציסטות אלו מתחלקות לשפירות וממאירות:
ציסטות שפירות יכולות להיות מסוג דרמואיד, השכיחות בעיקר בגיל הפריון. הן מכילות בתוכן מגוון רקמות כגון שומן, שערות, סחוס, שיניים. למרות שניתן לעקוב אחריהן, מקובל לכרות אותן בניתוח כאשר הן גורמות לכאב או כאשר הן גדולות.
ציסטה שפירה נוספת הינה האנדומטריאומה, הנקראת גם "ציסטת שוקולד" עקב היותה מלאת דם ישן כהה. ציסטות אילו יכולות לגרום לכאבי בטן ואגן בעיקר בזמן הווסת. הטיפול בציסטה זו תלוי בגודלה, גיל האישה, רצון בפריון ובסימפטומים הקיימים. למרות שהטיפול הוא שמרני וכולל טיפול בציסטות גדולות תישקל האפשרות לכרות את הציסטה.
ציסטות ממאירות מהוות חלק קטן מאוד מתוך כלל הציסטות בנשים. במקרים בהן הציסטה ממאירה יש צורך לבצע באולטרה סאונד, ביצוע בדיקת דם של סמני סרטן, והדמיות נוספות כגון CT והערכה על ידי אונקולוג.
ייעוץ טרום הריון
לסיכום, יש לזכור כי מעקב סדיר ואבחון מוקדם יאפשרו טיפול מיטבי שישמור על בריאותך.