סיגריות אלקטרוניות: האם אכן מדובר בתחליף מזיק פחות?
הפסקת עישון הינה אתגר מורכב, ובפועל רק כ-3% מאלה המנסים להיגמל אכן מצליחים. הסיגריות האלקטרוניות מותגו כתחליף בריא ואף חסכוני יותר. האם הן מהוות צעד בדרך לגמילה מלאה ומדוע נרגילה אינה נחשבת כאלטרנטיבה מזיקה פחות? כל התשובות
בקרב המעשנים נפוצה הבדיחה ש שאומרת ש"להפסיק לעשן זה קל. עובדה, עשיתי את זה כבר מלא פעמים". לצערנו, הציניות שעולה מן המשפט היא לא חסרת כיסוי: הפסקת עישון לצמיתות היא אתגר לא פשוט, עד כדי כך שרק 3% מאלו שמנסים להיגמל מצליחים. לאורך השנים הופיעו אינספור טיפולים ותרופות כפתרונות אפשריים למעשנים שרוצים להיגמל, אחת הדרכים שהוצעו עבור המעשנים, כבר לפני מספר שנים, היא הסיגריה האלקטרונית. זוהי סיגריה תמימה לכאורה, שרק "מחקה" את הדבר האמתי בטעם, בצורה ובתחושה. אבל תקוות לחוד ומציאות לחוד, ומזה תקופה ידוע שגם הסיגריה האלקטרונית טומנת בחובה סכנות בריאותיות.
ארגון הבריאות העולמי מדווח שיותר מחמישה מליון מקרי מוות בכל שנה משויכים לנזקי עישון, והספרות המדעית העוסקת בהפסקת עישון קובעת כי מודעות עצמית ומוטיבציה גבוהה מובילים להפסקת עישון מוצלחת לאורך זמן. ההתמכרות לסיגריות כוללת מעבר להתמכרות הפיזית, גם מרכיב של התמכרות פסיכולוגית ומשכך סיגריה אלקטרונית נראית כמו הפיתרון המושלם לתחליף מזיק פחות, שבדרך אפילו חוסך כסף. אך האם כך הוא הדבר או שאנו עומדים למעשה בתחילתו של עידן שמסמל שינוי בנורמות העישון, עלול לסכן את המשתמשים וגם לעודד עישון פסיבי? כל התשובות.
קראו עוד: עישון פסיבי: האם האמת באמת כל כך מרה?
מהי סיגריה אלקטרונית?
סיגריה אלקטרונית, הידועה גם בשם "מתקן אידוי" או e-cigarette, דומה בצורתה לסיגריה רגילה, מחקה את פעולת העישון וכוללת פחות ניקוטין. ההבדל העיקרי בין סיגריה אלקטרונית לסיגריה רגילה הוא בכך שהראשונה אינה מכילה עלי טבק וכך אין תהליך בעירה. כתחליף, קיימת בה סוללת ליתיום המשמשת לחימום של ניקוטין נוזלי שהופך לאדים, הנשאפים על ידי המשתמש.
החברות המסחריות מציגות "מחקרים" התומכים בבטיחות של סיגריות אלקטרוניות וביעילות שלהן בגמילה מעישון. לרוב, הטקטיקה של החברות הללו היא פיתוי משתמשים צעירים (שמבקשים לעשן תוך צמצום הנזק) ומעשנים כבדים (שמבקשים לנסות ולהגמל). הטעמים האטרקטיביים והמיתוג כמוצר חדשני גורמים ליותר משתמשים, אפילו לאלה שאינם מעשנים, לרצות ולהתנסות בו.
האם אכן הסיגריה האלקטרונית מסוכנת פחות מזו הרגילה?
כיום אין מחקרים מסודרים שתומכים בטענה שסיגריה אלקטרונית מסייעת בגמילה, להיפך: דווח כי היא עלולה לעודד עישון במקום לצמצם אותו (שכן היא נתפסת כ"רע במיעוטו"), לגרום למחלות ריאה כרוניות (בדומה לסיגריה רגילה) ולהתמכרות. מחקרים באירופה ובארצות הברית מצביעים על מגמה מדאיגה במדינות בהן הסיגריה אלקטרונית נפוצה: אחרי עשרות שנים של ירידה בשיעורי העישון נצפה לראשונה זינוק משמעותי בהיקף המעשנים.
קראו עוד: סיגריה אלקטרונית גורמת לבני הנוער להתחיל לעשן
ארגוני בריאות גדולים בעולם, ביניהם האגודה האמריקנית לסרטן (American Cancer Society), ה-FDA וגם משרד הבריאות הישראלי, מתנגדים לקביעה שסיגריה אלקטרונית בטוחה יותר מסיגריה רגילה, מעבר לעבודה שנתון זה עשוי להיתפס באוכלוסייה כמעין "אישור" לעשן, אחד החששות הנוספים הוא שהסיגריה האלקטרונית תהווה מעין "כניסה חלקה" לעולם הטבק והעישון, ומעבר לכך שהנורמות הפסולות שכבר נעלמו מן העולם, כמו עישון באולמות קולנוע ומטוסים, יחזרו להיות מקובלות ויכפו עישון כפוי על שאר האוכלוסיה.
מחקרים קובעים: עישון סיגריה אלקטרונית מעודד עישון, גורם למחלות ריאה כרוניות ולהתמכרות
ברוב המדינות המפותחות נכנסת הסיגריה האלקטרונית תחת הגדרה של סיגריה רגילה, אך בישראל היא עדין מהווה תחליף בריא יותר. משרד הבריאות פרסם לאחרונה שורה של צעדים שמטרתם להקשות על הציבור להשתמש בסיגריות אלקטרוניות, ביניהם איסור גורף של פרסום בכל סוג של מדיה, הרחבת הרשימה של המקומות האסורים לעישון (כולל איסור עישון במכונית שיש בה ילדים), הגדלת המיסוי והשוואת הרגולציה על סיגריות אלקטרוניות למוצרי טבק אחרים.
מעשנים נרגילה? גם אתם מצויים בסיכון גבוה במיוחד
הנרגילה היא כלי לעישון טבק, והשימוש נעשה באמצעות הנחת טבק על ראש הנרגילה כשמעליו גחל שמטרתו לשרוף את הטבק. בעת שאיפה דרך הפיה, אויר נשאב מסביב לגחל הלוהט, דרך הטבק ולתוך כלי עם מים, היישר אל ריאות המעשן.
ישנה סברה רווחת שעישון נרגילה מזיק פחות מעישון סיגריות, אך מחקר שנערך בבית החולים רמב"ם מצא שעישון נרגילה במשך חצי שעה שווה ערך לעישון חמש חפיסות סיגריות ברצף. למעשה, משרד הבריאות הגדיר את הנרגילה כסוג של מכשיר אינהלציה, שגורם לספיגה של ניקוטין, חומרים מסרטנים ומתכות רעילות היישר אל הריאות.
בשונה מסיגריה שכוללת סנן (פילטר) בקצה, הנרגילה נטולת מנגנון לסינון חלקיקים, כך שהמשתמש חשוף לריכוזים גבוהים יותר של חומרים מסרטנים מבסיגריה רגילה. כל זאת, בנוסף לעובדה שאין כל פיקוח על טבק נרגילות, הביאו את משרד הבריאות להגיש הצעות חוק לאיסור שימוש בנרגילות במסעדות ומועדונים, הגדלת המכס על טבק נרגילות ואיסור פרסום – בדומה לסיגריות ומוצרי טבק אחרים.