מי מפחד מחורף? 5 מזונות לחיזוק המערכת החיסונית
אם אתם מוצאים את עצמכם מבלים ימים שלמים במיטה בזמן האחרון, הגיע הזמן שתעשו משהו טוב למען המערכת החיסונית שלכם. במיוחד לשם כך, הכנו עבורכם את רשימת המאכלים האולטימטיבית שתעזור לכם לחזק את הגוף ולעבור את החורף בשלום
אם לאחרונה עמדתם בסבלנות בתור בבית המרקחת, רק כדי לנסות עוד איזו "תרופת פלא", נגד כאב גרון או שעול, אתם לא היחידים. כן, עונת הווירוסים בעיצומה וקשה לפסוח עליה מבלי לבלות ימים בין האפצ'י לנזלת. גם אם אתם דואגים להתחסן ומקפידים על שטיפת ידיים, אוורור הבית וכל מה שבעצם אפשר כדי למנוע את המחלה הבאה, כנראה שזה עדיין לא תמיד מספיק.
קראו עוד: למה השנה לא תוכלו לחסן את ילדכם בתרסיס אף נגד שפעת?
"המזון הוא הדלק שעוזר לגוף להתמודד עם מזהמים שונים"
"המערכת החיסונית שלנו בנויה מכדוריות דם לבנות הבונות נוגדנים ומסייעות לגוף להתמודד עם מזהמים שונים אליהם הוא נחשף", מסביר רואי גוניק, ND OMD , נטורופת ומטפל ברפואה סינית, מומחה בטיפול טבעי לבריאות האישה.
"כדי שכל התהליכים הללו יתרחשו בצורה תקינה, הגוף שלנו זקוק ל'דלק' או במילים אחרות, למזון, לשינה ולתנועה פעילה. המזון הוא הדלק שמורכב מאבות מזון, כגון וויטמינים, מינרליים, חומצות אמינו ורכיבים נוספים, המסייעים במלחמה מול המזהמים השונים".
ויטמינים מסוג A ו –C: חשובים במשימת ההגנה על הגוף
"בתקופת החורף, חשוב במיוחד לחזק את הגוף, כדי שיוכל לעמוד בפני אותם ווירוסים וחיידקים כגון שפעת וסטרפטוקוקוס, שאוהבים במיוחד את העונה הקרה.
כדי לעשות זאת, חשוב לשלב בתפריט מזונות עשירים בוויטמיני D, A ו –C, ובביו-פלפנואידים - נוגדי חמצון חשובים, המסייעים בהגנה אל מול מזהמים ווירליים שונים כגון השפעת, זיהומים בריריות בדרכי הנשימה: האף, הסינוסים, הגרון הראות וכן בריריות מערכת העיכול, שאף הן נוטות להזדהם ע"י ווירוסים וחיידקים", מסביר גוניק ומפרט אילו מאכלים עומדים היטב במשימת ההגנה.
אז מה כדאי להוסיף לתפריט?
1. פירות יער
אוכמניות, פטל ודובדבנים, או כפי שהם מכונים "פירות יער", עשירים בוויטמין C ובביו- פלפנואידים. נמצא אותם בעיקר במדינות קרות, שבהן עולה השכיחות של מזהמים מסוגים שונים כגון השפעת.תחליפים אפשריים: קיווי, גויאבה, אשכוליות, ולימון.
2. ג'ינג'ר
ג'ינג'ר נחשב לאחד השורשים היעילים ביותר נגד שפעת ונזלת, המסייעים גם להחלים בזמן מחלה וגם מחזקים את הגוף כצעד מניעתי.
מה שמעצים את פעילות הג'ינג'ר הוא תבלין הקינמון. מומלץ לשלב בין השניים כדי ליהנות מחליטת חורף ארומטית שתסייע לגוף להתחמם, תשפר את מחזור הדם, ותסייע בהתמודדות עם חיידקים ווירוסים שונים. כמו כן, חליטה כזאת גם מסייעת בסילוק גורמי מחלה או חום, דרך הזיעה.
תחליפים אפשריים: שורש כורכום טרי יכול להוות חלופה ראויה לחליטה. ניתן לשלבו עם פירות סמבוק שחור, שאותם ניתן להשיג בכל בית טבע.
3. עגבניות
הידעתם? כאשר מדובר בהגנה על הגוף, מומלץ לצרוך דווקא את העגבנייה בצורתה המבושלת. זאת מאחר שהליקופן – נוגד חמצון חשוב שקיים בה, מתעצם במהלך הבישול.
הסובלים מבעיות במערכת הנשימה ימצאו את הליקופן שבה, יעיל מאוד בהפחתת הזיהומים המשפיעים על מצבם. אגב, על מדפי הסופרים השונים ניתן למצוא עגבניות שצבען אדום –בורדו, הנחשבות לעשירות במיוחד בליקופן.
קראו עוד: לקצוץ, לטגן, לבשל: מהי הדרך הטובה ביותר לצרוך ירקות?
תחליפים אפשריים: למי שסובל מחומציות, מנטייה לצרבת או מי שפשוט לא מחבב את הירק העגלגל הזה, מומלץ לצרוך במקומה, מזונות אדומים אחרים העשירים בליקופן, כגון תותים בשלים מאוד, ופלפל אדום.
4. כורכום
את הכורכום תוכלו למצוא במגוון מרקמים: כשרש כורכום טרי, כתבלין מיובש או אפילו במיצוי של תוסף תזונה.
כל אחת מהצורות האלה מכילה חומרים פעילים ונוגדי חמצון, שהעומד בראשם הוא ה'כורכומין' – נוגד חמצון חזק במיוחד, ובעל פעילות אנטי דלקתית התומכת במערכת החיסונית. גם הוא יעיל כמזון מונע וכן מסייע לחיזוק הגוף בזמן מחלה. יעיל במקרים של צינון, שפעת, ואפילו הוכח כמסייע במניעת סוגי סרטן מסוימים. לא זאת ועוד, הוא נהדר לתיבול תבשילים ומרקים.
תחליפים אפשריים: שום ובצל טריים וכתושים.
5. ארטישוק
אין ספק שמדובר בירק מדהים שביכולותיו לסייע לגוף להתמודד עם מחלות החורף. הוא גדל בתקופת החורף ותומך בפעילות אנזימי העיכול ואנזימי הכבד. הארטישוק מכיל נוגדי חמצון, וחומרים פעילים אחרים החשובים בהגנה על הגוף.
תחליפים אפשריים: מי שאינו אוהב ארטישוק, יכול להתנחם בברוקולי וכרובית ממשפחת המצליבים, שגם הם מכילים נוגדי חמצון חזקים במיוחד וידועים כבעלי תכונות המווסתות את מערכת חיסון.
עשו זאת בעצמכם: קדירת חורף מחזקת קטניות
"קדירת החורף החגיגית הזאת מכילה סיבים, וויטמינים ומינרליים רבים שיעילים בחיזוק הגוף. שווה לקפוץ לחנות הטבע הקרובה ולא לוותר על אף רכיב, כדי לקבל את המנה המושלמת לשעת צהריים חורפית", אומר גוניק.
המצרכים:
-כוס עדשים מעורבות – שחורות כתומות
-כוס שעועית מש מונבטת
-כוס קינואה (אפשר בשלושה צבעים)
-ירקות שרש כתומים לפי בחירה: דלעת, בטטה, גזר
-חופן פטרוזיליה או כוסברה
-ראש שום
-בצל קצוץ בינוני
-כף זרעי צ'יה
-כף זרעי פשתן
-כף ג'ינג'ר קצוץ טרי
-כף שרש כורכום טרי מגורר
-מלח הימליה / מלח ים אטלנטי
-פלפל גרוס טרי
אופן ההכנה:
מערבבים את כל המצרכים בתוך סיר גדול ומביאים לרתיחה. מנמיכים את האש ומבשלים כשלוש שעות.
מי שאוהב בשר יכול להוסיף מח עצם של בקר, להעשרת הקדרה בטעם ריח משכרים. בתאבון ולבריאות.