דלג לתוכן
פרופ' יוסף פרוכט-פרי פרופ' יוסף פרוכט-פרי

שוקלים ניתוח לייזר לתיקון ראייה ? כך תעשו זאת נכון

ניתוחי הלייזר לתיקון הראייה נחשבים להליכים השכיחים ביותר בעולם המודרני. מדוע חשוב לבצע בדיקת עיניים מקיפה טרם לניתוח ומהן הסכנות בביצועו מיד לאחר הפסקת השימוש בעדשות מגע? מומחה מסביר

מאת: פרופ' יוסף פרוכט-פרי
תאריך פרסום: 19/02/2017
4 דקות קריאה
פרופ' יוסף פרוכט-פרי בשיתוף עם פרופ' יוסף פרוכט-פרי i המייסד של הדסה אופטימל (מכון לייזר להסרת משקפים) ומומחה למחלות קרנית ומחלות חיצוניות של העין

יעל השתמשה בעדשות מגע במשך שנים, אבל לאחרונה אינה יכולה להרכיב אותן מהבוקר ועד הערב. לאחר יום ארוך של שימוש בעדשות המגע, היא חשה כי עיניה אדומות ושורפות והשעות הארוכות אל מול המחשב גרמו לתחושת עייפות . בבדיקת התאמה לביצוע ניתוח לייזר נמצאה מתאימה והרגישה הקלה גדולה, לאור העובדה שכשליש מהמועמדים לא מתאימים. את הניתוח קבעו לעוד שלושה ימים וביקשו שבתקופת זמן זו לא תיעזר בעדשות. אך האם שלושה ימים הם אכן זמן מספיק להתאוששות העין, ובאילו מחלות כדאי לטפל כדי למנוע את סיבוכי הניתוח? המדריך המלא לניתוח לייזר מוצלח.


אי סבילות לעדשות הינה תופעה שכיחה המתפתחת לאורך השנים וגורמת לאלרגיות, לדלקות כרוניות בלחמית ובעפעפיים ולהפחתת ייצור הדמעות, עד אשר לא ניתן להשתמש בהן יותר. עדשות מגע מונחות על הקרנית ונמצאות עמה במגע מתמיד. בנוסף קיים ממשק ישיר בניהן לבין אזור הלחמית והעפעפיים. לאורך זמן הלחץ על הקרנית עשוי לשנות את צורתה, בעיקר במקרים בהם קיים שימוש בעדשות קשות. לעיתים השינויים יהיו מזעריים ולפעמים משמעותיים מאד ויגרמו לעיוות הקרנית  (warpage). 

עם הפסקת השימוש בעדשות מגע הקרנית תחזור למבנה תקין, בדרך כלל, בתוך שבועיים, אך במקרים מסוימים מבנה הקרנית לא יחזור למצבו גם בזמן זה. 

משמעות הדבר היא כי בביצוע בדיקת ההתאמה לניתוח הלייזר, הנתונים האופטיים אשר מבוססים על מבנה הקרנית, הם אינם מדויקים, זאת עקב השינויים המתרחשים בה עם הפסקת השימוש בעדשות וכתוצאה מכל גם יכולת הראייה שתתקבל לאחר הניתוח לא תהא אופטימלית. השלכה זאת מתעצמת, במצבים בהם משתמשים בשיטה אשר נועדה לביצוע 

שיפור על בראייה ((wavefront,  ובה גם אי דיוקים קטנים  מחבלים בתוצאות. 

קראו עוד: השתלת עיניים - האם זה אפשרי?

מהו הזמן המקובל לביצוע ניתוח לייזר לאחר הסרת העדשות?

הזמן המקובל לביצוע ניתוח לייזר הוא כשבועיים לאחר הסרת עדשות רכות וכשלושה שבועות לאחר השימוש בעדשות קשות. במקרים מסוימים ניתן לצמצם את תקופת ההמתנה במספר ימים ובמצבים קיצוניים נדרשה המתנה ארוכה אף בת שלושה חודשים עד לתום השינויים בקרנית. רק לאחריהם ניתן יהיה לבצע את הניתוח בבטחה ובדיוק הנדרש.

מהן מחלות העיניים בהן חשוב לטפל טרם לביצוע הניתוח?

דלקת עפעפיים כרונית

דלקת עפעפיים כרונית, מתבטאת באודם בעפעפיים, הפרשות בוקר וגירוי בעיניים המלווה בתחושות שריפה, צריבה ויובש. למעשה, מדובר בתופעה שכיחה מאוד, והיא נפוצה בעיקר בקרב המשתמשים בעדשות מגע. 


למרות זאת, רוב האנשים אינם מודעים כלל לקיומה, ואף רופאי העיניים לא נוטים ליחס לה חשיבות רבה. קיימים סוגים שונים של דלקות עפעפיים, כך לדוגמה באחת מהן נחסמות בלוטות השומן בעפעפיים, וכתוצאה מכך נגרמת הפרשה לא תקינה של שומנים אשר מחוללים דלקת כרונית בלחמית, מפחיתים את ייצור הדמעות, גורמים לאידוין ולתחושת יובש בעין. סוג אחר של דלקת עפעפיים קשור בהצטברות "קשקשים" בין הריסים, המהווים סביבת מחייה אופטימלית לחיידקים, המייצרים רעלנים שעשויים לפגוע בקרנית ובלחמית ולזהמם. 

 הדלקת עשויה להגביר ולהאריך את תקופת היובש הזמנית של העיניים לאחר הניתוח. ריפוי התאים לאחר ניתוח PRK (Photo Refractive Keratectomy) עלול להתארך ולהביא לסיבוכים, כמו הצטלקות הקרנית.  במקרים מועטים לאחר ניתוחי הלייזר, עשויה להתעורר דלקת בקרנית וכתוצאה ממנה להתפתח פגיעה בראייה. בנוסף, במצבים נדירים עלול אזור הניתוח עשוי להזדהם ותהיינה לכך השלכות חמורות על הראייה. 

לכן לפני ניתוח לייזר, הטיפול בדלקת עפעפיים כרונית ובדלקת הנלוות לה בלחמית הינו הכרחי לצורך הקטנת הפרשות השומנים ושיפור ייצור הדמעות.  מומלץ לטפל בקשקשת ולהשמיד את החיידקים שבסביבתם. חשוב לדעת כי הטיפול במקרים מסוימים אורך מספר שבועות.



יובש בעיניים

יובש בעיניים הוא בעיה מורכבת וסבוכה הנגרמת מסיבות רבות, שבחלקן ניתן לטפל. אחת הסיבות השכיחות ליובש בעיניים הינה שימוש בעדשות המגע שמפריעות לפיזור הנורמלי של הדמעות על פני העין, מפחיתות את מידת התחושה העצבית בקרנית, מפחיתות את המצמוץ וגורמות לדלקת כרונית בלחמית ובעפעפיים. כל אחד מהגורמים וכולם יחד, פוגעים בייצור או במשך השהייה של הדמעות על פני משטח העין ויוצרים תחושת יובש. סיבות אחרות לתופעה הן מחלות כרוניות בעיניים, כמו אלרגיות כרוניות, שימוש ממושך בסוגי טיפות עיניים עם חומרים משמרים (בחולי גלאוקומה), מחלות כלליות שפוגעות בריריות או בבלוטות הדמעות, ושינויים הורמונליים אצל נשים בגיל המעבר.

ניתוח לייזר גורם לייצור זמני מופחת של דמעות, כתוצאה מפגיעה בעצבי הקרנית ובתחושה. על פי מחקרים, שיקום העצבים אורך חודשים ספורים והדמעות חוזרות לרמתן הטרום ניתוחית ב-99% מהמנותחים בתוך כשנה. 


מדוע חשוב לטפל ביובש בעיניים טרם ביצוע ניתוח לשיפור הראייה?

התעלמות מקיומם של גורמי יובש לפני הניתוח יגבירו את התלונות והסימפטומים לאחר הניתוח. לכן, חיוני לזהות את גורמי היובש עוד בבדיקת ההתאמה לפני הניתוח. לטפל במקרים הניתנים לטיפול, לדוגמה אלה שמקורם בדלקות, ולזהות מקרים בהם לא ניתן לטפל ביובש. מטופלים אשר סובלים מיובש קליני או יובש תפקודי משמעותי לא יוכלו לעבור את הניתוח. 

קיימת חשיבות רבה לתשאול אודות חיי היום יום ואורח חייו של המנותח.  למשל, העובדים שעות רבות מול מחשב מושפעים יותר מיובש בחיי היום יום והם יושפעו יותר מתופעות היובש לאחר הניתוח. שאלות פשוטות בנוגע לשעות העבודה של המועמד לניתוח, ולתלונות הנוגעות לעיניים בשעות העבודה עשויות לסייע למנתח במקרים בהם מתעורר ספק באשר ליובש גבולי.  

  

במקרים מסוימים הטיפול הטרום ניתוחי ביובש בעיניים יימשך מספר שבועות, ורק לאחר מכן  ניתן יהיה להחליט סופית לגבי התאמת הניתוח ובטיחותו למבקש הניתוח. 



3 המלצות לניתוח לייזר מוצלח

1. בצעו בדיקת עיניים יסודית טרם לניתוח.

2. היוועצו ברופא עיניים המתמחה במחלות הקרנית ובניתוחי לייזר לצורך בחינת ההתאמה לניתוח. מומחי קרנית הם הרופאים שהשלימו התמחות בתחום זה לאחר תום התמחותם ברפואת עיניים. הם הרופאים המנוסים והמתאימים ביותר למזעור הסיכונים האפשריים שלאחר ניתוחי הלייזר, גם בקרב מועמדים שנמצאו מתאימים לניתוח לייזר.

3. טפלו בבעיות עיניים שכיחות טרם לניתוח. גם אם נמצאתם מתאימים ייתכנו בעיות עיניים שחובה  לטפל בהן עד לפתרונן לפני הניתוח. טיפול בדלקת העפעפיים, דלקת בלחמית ובהשפעות ארוכות טווח של העדשות, תקטין את הסיכונים לסיבוכים מיותרים ותשפר את תוצאות הניתוח. 




הכותב הוא המנהל הרפואי של "הדסה אופטימל" ירושלים ומתחם הבורסה ברמת גן  ומנהל יחידת הקרנית ומחלות חיצוניות של העין בביה"ח הדסה עין כרם

האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
ד"ר מרים זליש הדידה
ד"ר מרים זליש הדידה עיניים
4.9
( 11 חוות דעת )
"רופאה מהממת שמסבירה באופן ברור ופשוט מקסימה וכן גם הבת שקיבלה את פני מהממת ומקסימה , תודה רבה על השרות נחזור בהחלט להמשך טיפול וגם נמליץ 💞💞💞"
ד"ר תמיר וינברג
ד"ר תמיר וינברג עיניים
5.0
( 48 חוות דעת )
"אכן תשובותי מצויינות,דר' וינברג מגלה רגישות חיוך ועונה בהרחבה על שאלותי. עדין מקשיב ולעונג לי לפוגשו."
פרופ' דוד ורסנו
פרופ' דוד ורסנו עיניים
מנתח קטרקט ,מנהל את היחידה לקרנית ומנהל המקטע הקדמי במחלקת העיניים, מרכז הרפואי תל אביב (איכילוב).
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד
באנר

עדיין מתלבטים?
השאירו פרטים להתייעצות עם פרופ' יוסף פרוכט-פרי

שאלות מתוך פורום הסרת משקפיים בלייזר

בניהול ד"ר אריאל ונדר
X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו