האם ניתן למגר את סרטן המעי הגס?
1 מתוך 3 מבוגרים יחלו בסרטן הגס במהלך חייהם. ממה הוא נגרם והאם ניתן למגר אותו? כל הפרטים בפנים
כיצד נגרם סרטן המעי הגס?
ראשיתו של סרטן המעי הגס הוא בפוליפים, גידולים לא סרטניים הגדלים באיטיות, בקצב של כמילימטר לשנה ועלולים להפוך לסרטניים. הפוליפים שכיחים במיוחד בקרב מבוגרים מעל גיל 50, ולאחד מכל שלושה יש פוליפ אחד או יותר במעי הגס. מכיוון שלא ניתן להרגיש בקיומו של הפוליפ, הדרך היחידה לזהות אותו היא בבדיקה.
מי צריך להיבדק?
כל הגברים והנשים שהגיעו לגיל 50 נמצאים בקבוצת סיכון לחלות בסרטן המעי הגס. בנוסף, מומלץ גם לאנשים בגיל 40 ומעלה הנמצאים בקבוצות סיכון לגשת להיבדק.
קראו עוד: דוקטור, האם תהיה לי שקית? על ניתוחי סרטן המעי הגס
מי נמצא בקבוצת סיכון?
כל אדם שיש לו קרובי משפחה מדרגה ראשונה שחלו בסרטן המעי גס, או יש להם היסטוריה של פוליפים במעי הגס נמצאים בקבוצת סיכון. בנוסף, נמצאים בקבוצת סיכון כלמי שאובחן אצלו פוליפ או גידול שפיר במעי הגס וכן חולי קרוהן וקוליטיס.
איך מאבחנים את סרטן המעי הגס?
ניתן לאבחן את סרטן המעי הגס בשתי דרכים. הראשונה, בדיקת דם סמוי שמומלץ לעבור כל שנה. השנייה, בדיקת קולנסקופיה שמומלץ לערוך כל חמש עד 10 שנים.
מהי בדיקת קולונוסקופיה?
בדיקת הקולנסקופיה נערכת על ידי כלי אנדוסקופי המאפשר הסתכלות ישירה אל תוך חלל המעי. הכלי האנדוסקופי הינו מכשיר משוכלל ומדויק, בצורת צינורית דקה וגמישה, שבקצה ישנה מצלמה דיגיטלית ומקור תאורה המאפשרים לראות את פנים המעי. המכשיר מוחדר דרך פי הטבעת ומנווט לכל אורך המעי הגס, דבר המאפשר לרופאים לבצע את הפעולות הבאות: חיפוש פוליפים, צילום של המעי, הסרה או צריבה של גידולים שפירים ללא צורך בניתוח, נטילת ביופסות רקמה לשם אבחון הרקמה של הפוליפ וכן הסרת פוליפים סרטניים. הבדיקה נמשכת כרבע שעה, ולשם הקלה על המטופל הבדיקה נעשית בטשטוש קל ולכן אין כל תחושת כאב או אי נוחות.
האם ניתן למגר את המעי הגס?
בדיקות קולונוסקופיה לגילוי סרטן המעי הגס נמצאו כמצילות חיים ואף משמעותיות במיוחד כצעד ראשוני במיגור מחלה זו. מחקר חדש שפורסם בגרמניה מצביע על ירידה של 21% בתמותה של גברים וירדה של 26% בתמותת נשים, דבר המאשש את הטענה שבאמצעות בדיקת הקונוסלופיה ניתן לטפל ולהעלים את המחלה הזאת לגמרי, בדומה למחלות אחרות שעברו מן העולם כגון מלריה, שחפת ופוליו.
גילוי סרטן המעי הגס בשלב מוקדם מביא לאחוזי החלמה גבוהים ביותר הנעים בין 90% ל- 100%. ככל שהגילוי נעשה בשלב מוקדם יותר ההליך הטיפולי קל ופשוט יותר, ואינו מצריך ניתוחים מסובכים וטיפולים ארוכי טווח.