האם שינוי תזונתי הוא הפתרון לבעיות בריאותיות בגיל המעבר?
התפתחות הרפואה הביאה לעלייה בתוחלת החיים אך במקביל גם לגידול בכמות הסובלים ממחלות כרוניות. נראה, כי המפתח לבריאות איתנה נעוץ בשינוי הרגלי התזונה. מהי התנהגות האכילה וכיצד מסייעת בפתרון בעיות בריאותיות שונות? מומחית מסבירה
התפתחות הרפואה ואורח החיים המודרני הביאו לעלייה בתוחלת החיים בקרב אוכלוסיית העולם המערבי, אך במקביל גם לגידול בכמות החולים במחלות כרוניות. למעשה, המפתח לאריכות ימים ובריאות איתנה, אינו נעוץ רק בטיפול רפואי ותרופתי אלא גם בשיטת התזונה. מהן הסיבות לשינויי התזונה בגיל המעבר וכיצד ניתן למתן את השלכותיהן של מחלות שונות באמצעות מספר שינויים בתפריט? צפו בד"ר קפלן מסבירה.
.
מהן הסיבות לשינויי התזונה בגיל המעבר?
עם ההתבגרות חלים שינויים פיזיים רבים להם השפעה על מערכות גוף שונות, לרבות שינויים בטעם, בחוש הריח, הופעת חומציות בקיבה, בעיות בחניכיים ובשיניים ועוד. בנוסף, בתקופת חיים זו מתרחשות תמורות רבות בתחום החברתי והנפשי אשר עשויות גם הן להשפיע על צורת התזונה. כך לדוגמה שינוי בסוג הטעם יוצר בקרב רבים הימנעות מתזונה מסוימת או ממזונות רבים, תופעה שבקיצוניותה עשויה לגרום לסרקופניה- דלדול שריר.
השינויים הרבים עשויים לגרום להתפתחותן של מחלות כרוניות או להחמרת מצבים בריאותיים קיימים. מעבר לטיפול הרפואי, שינוי שגרת התזונה מסייע במניעת תחלואות ותורם לאיכות החיים. בקרב אנשים החולים בסוכרת לדוגמה, המטרה הראשונית תהיה הפחתת כמות הסוכר הפשוט שנצרך ובניית תפריט מאוזן ומחושב המתאים לאותו אדם. בדומה לכך, בהתייחס לאלה הסובלים מיתר לחץ דם, נקודת הפתיחה תהיה הפחתה במשקל ולאחר מכן בניית התפריט האישי תתבצע בהתאם לצריכת הנתרן והמלח המותרת ביחס למצב הבריאותי.
מהי התנהגות האכילה?
התנהגות האכילה כוללת בראש ובראשונה את קריאת מנגנוני הרעב והשובע. למעשה נקודת הפתיחה לשינוי באורח החיים התזונתי, היא הצבת מטרה, כמו ירידה במשקל או שמירה על אורח חיים בריא. לאחר מכן תוך התייעצות עם איש מקצוע נבנה תפריט אישי, המתייחס לאתגרים המוגדרים אותם מעוניין המטופל לצלוח ולאורח חייו.