מחקר קובע: 84% מהנשים ההרות בישראל אינן צורכות מספיק יוד
היוד מהווה מרכיב מפתח בכל הנוגע לאיזון הגוף ופעילותה של בלוטת התריס. מסקר שנעשה בשנה שעברה בקרב נשים הרות וילדים נמצא כי ישראל נמנית בין המדינות עם צריכת היוד הנמוכה ביותר. כל הפרטים
יוד הוא מינרל המהווה מרכיב חיוני בכל הקשור לתפקוד בלוטת התריס, האמונה על תהליכים רבים בגוף, לרבות, האיזון ההורמונלי, קביעת המשקל ואף מצב הרוח שלנו. למרות חשיבותו, ישראלים רבים סובלים מחוסר משמעותי במינרל זה: ממצאי סקר לאומי שנערך בקרב ילדים בגילאי בית הספר ונשים הרות במהלך שנת 2016, בשיתוף עם קופת חולים מכבי, האוניברסיטה העברית, אוניברסיטת בן-גוריון, ובית חולים ברזילי, לבחינת סטטוס היוד בישראל עולה כי קיים חוסר קל – מתון ביוד, בעיקר אצל נשים הרות, ש-84% מהן אינן צורכות כמות מספקת של יוד. גם בקרב האוכלוסייה הצעירה נרשם חוסר ניכר: למעשה, יותר מחצי מהילדים, 62% ליתר דיוק, אינם צורכים יוד אינה מספקת. מדוע עולה הדרישה ליוד בהריון ומהם התסמינים אשר מעידים על מחסור במינרל? כל התשובות.
ממצאי המחקר: ישראל נמנית בקרב המדינות עם צריכת היוד הנמוכה ביותר
ישראל נמנית בין המדינות עם צריכת היוד הנמוכה ביותר בקרב נשים הרות וילדים בעולם. השכיחות הגבוהה של חסר ביוד, מהווה בעיה חמורה בכל הנוגע לבריאות הציבור.
ברמה הלאומית לא קיים כל מידע אודות סטטוס היוד. מי השתייה בארץ דלים במינרל, בעיקר עקב תהליך ההתפלה ולא קיימת כל תכנית לאומית להעשרת מלח ביוד.
קראו עוד: מתי תפקוד לקוי של בלוטת התריס מסוכן להריון?
החוסר במינרל מתבטא גם בכל הנוגע לנתונים אודות השימוש בתרופות להסדרת פעילות בלוטת התריס: העלייה בשימוש באלה, מרמזים על סבירות גבוהה לתת צריכה של יוד בישראל.
למה היוד חשוב במיוחד לנשים הרות?
ליוד יש תפקיד מרכזי בהתפתחות העובר. מינרל זה קריטי להתפתחות תקינה של מוח העובר בהריון ולהתפתחות ילדים בכלל. אך למרות חשיבותו, רבים מאתנו סובלים ממחסור בו.
היוד קריטי להתפתחות תקינה של מוח העובר ולהתפתחותם של ילדים ככלל
מדוע בהריון עולה הדרישה ליוד?
"תקופת ההיריון היא תקופה קריטית בהקשר של צריכת יוד. הדרישה ליוד עולה במהלך ההיריון כולו, הן כדי לאפשר לאם ליצר יותר הורמוני תירואיד עבור העובר המתפתח, הן כדי לספק בהמשך יוד עבור העובר ליצור עצמי של הורמוני התירואיד שלו והן בגלל הפרשה מוגברת של יוד בשתן במהלך ההיריון" מסבירה לימור בן חיים, דיאטנית ומוסיפה: "במהלך ההנקה חלב האם הוא המקור היחידי ליוד עבור העולל הגדל, לכן גם חלב הוא מקור עשיר ביוד. "כתוצאה מכך נקבעה קצובה יומית בהריון ובהנקה עבור יוד של 250 מק"ג ליום והיא גבוהה מזו של נשים שאינם הרות או מניקות".
קראו עוד: איך מטפלים בפעילות יתר של בלוטת התריס בחולי כליות?
מהן ההשלכות של חסר מתון ביוד בהריון?
בשנים האחרונות נמצא במחקרים קשר בין חסר מתון - בינוני בהריון לרמות נמוכות יותר של IQ ושל התפתחות קוגניטיבית בילדות במדינות כמו אנגליה ואוסטרליה בהן נשים אינן מצויות במצבי תזונה לא תקינים. בתקופת חיים זאת חוסר זה קריטי ועשוי ליצור השלכות ארוכות טווח שאינן הפיכות, בכל הקשור להתפתחות האופטימלית בילדות. גם לאחר איזון החסר במינרל, עשויה העיקוב להתבטא. מחקרים נוספים הראו שככל שהחוסר ביוד משמעותי יותר, הפגיעה בהתפתחות העובר גדולה יותר, והראשון נקשר למצבים קשים של גמדות או פיגור שכלי.
כיצד נוכל לזהות מחסור ביוד?
כאשר הגוף שלנו לא מקבל מספיק יוד כדי להבטיח פעולה תקינה של בלוטת התריס, הדבר יכול להשפיע על תחומים רבים בחיינו. אלו הם כמה מהסימנים האפשריים למחסור ביוד:
אלו הם כמה מהסימנים הראשוניים למחסור ביוד:
נשירת שיער
השמנה
עייפות כרונית
עור יבש וגס
התכווצויות שרירים תכופות
אקנה
עצירות
אובדן החשק המיני
הפרעות ריכוז וקשב