פעילות גופנית עקבית ומסודרת היא מרכיב חשוב והכרחי לשם שמירה על בריאות הגוף ועל התפקוד תקין של כלל המערכות. היא עוזרת לזרימת הדם, הנשימה והחמצן, פינוי פסולת ושמירה על חוזק השרירים והעצמות. בנוסף, פעילות גופנית קבועה משפרת את התפקוד של מערכת החיסון, מערכת העיכול וכל יתר המערכות בגוף.
הפאסיה היא רקמת חיבור בעלת מספר שכבות המחזיקה את העור, עוטפת את איברי הגוף, השרירים, העצמות, הלב והריאות וכן את מערכת העיכול. בין שכבות הפאסיה יש שכבה עדינה של נוזל המכיל חומצה היאלורונית, וזו מאפשרת תנועה חלקה בין השכבות ועל ידי כך הזזה והנעה פשוטה של כלל הגוף.
השכבה העמוקה ביותר של הפאסיה היא בעלת חשיבות מכרעת לתפקוד השרירים, השלד והתנועתיות והעברת הכוחות בתנועות הגוף השונות. שכבה זו מהווה מרכיב חשוב המקשר בין השרירים בחלקי הגוף השונים ומאפשר העברת כוח בצורה מסונכרנת ומדויקת.
לדוגמה, כששחקן טניס מגיש את חבטת הפתיחה, הוא זורק כדור כלפי מעלה ביד אחת ומניף את המחבט ביד השנייה. בעת ניווט תנועתו אל כיוון הכדור, הוא מייצר כוח רב וחובט בו בעוצמה. כשמסתכלים על התנועה של שחקן הטניס, ניתן לראות שכל הגוף שלו משתתף בתנועה, החל מכף היד שמחזיקה בכדור וכלה ברגליים, כולן משתפות פעולה ליצירת עוצמת החבטה. אם נפרק את התנועה נראה ששרירים רבים פועלים בשיתוף פעולה מופלא ליצירת התנועה, והמרכיב החשוב המקשר בין השרירים בחלקי הגוף השונים לשם העברת הכוח בצורה מסונכרנת ומדויקת הינה הפאסיה העמוקה. שכבה זו עוטפת את השרירים ומשמשת כ"יחידת הקישור" בין קבוצות השרירים של הזרוע, בית החזה, הגב והרגליים.
מכיוון שלפאסיה יש נקודות צומת חשובות בכל גפה ובגוף, כאשר יש יציאה מאיזון או הפרעה בתנועת ההחלקה בין הפאסיה והשרירים, מתקיימת גם הפרעה בהעברת הכוחות, ועל ידי כך נוצר שינוי בתפקוד האיבר או הגפה.
כאשר יש יציאה מאיזון או הפרעה בתנועת ההחלקה בין הפאסיה והשרירים מתקיימת גם הפרעה בהעברת הכוחות ובתפקוד האיבר
בזמן פציעה או כאב ישנה פגיעה בזרימה וביכולת ההחלקה בין הפאסיה והשרירים. בעקבות זאת נוצרת הפרעה בעברת הכוחות בפאסיה שכן החומצה ההיאלורונית, שהיא מרכיב חיוני בתנועת ההחלקה, מתגבשת והופכת להיות צמיגית, דבר המפריע להחלקה חופשית ולהעברה תקינה של הכוחות בין האיברים.
כאשר יש פגיעה בהחלקה ובהעברת הכוחות התקינה במערכת הפאסיה, מופעל מנגנון פיצוי המעביר את הכוחות דרך מסלול אחר. מנגנון זה יוצר עומס גדול על איברים ושרירים אחרים וגורמים להופעת כאבים במקומות נוספים בגוף. לכן, אם ישנה פציעה בשורש כף היד או נקע בקרסול, לרוב יופיעו כאבים גם בירך או בגב או אפילו בכתף ובזרוע.
אם יש כאב במפרקים ובאיברים בגוף לא בהכרח שמקור החסימה של הפאסיה יהיה באיזור הכאב, אלא ייתכן שחסימת הפאסיה התרחשה באיבר מרוחק יותר והפיצוי בהעברת הכוחות יצר את עומס היתר שגרם לכאבים במקומות אחרים בגוף. לכן לפני שפונים לטיפולים פולשניים וכירורגיים לשם טיפול באזור הכואב, כדאי לבדוק האם מקור הכאבים הוא אכן באיבר בו מורגשת אי הנעימות או שישנם מקורות אחרים הגורמים לה.
קראו עוד: נתפס לכם הגב? אולי ההסבר לכך נעוץ "באפקט הבצק"
לדוגמה, יש לכם כאבים, קשה לכם להשלים את הריצה, את התרגיל או את הרכיבה על האופניים, בלי שום חבלה ובלי פעילות חריגה או מאומצת בריצה או בחדר הכושר.
במהלך הבדיקה, מתגלה שלמרות שהכאבים הם בקרסול, בברך או במפשעה, ישנם מוקדי חסימה בפאסיה סביב הברך או השוק, או המפשעה או הגב התחתון, והרבה פעמים אלה הם האזורים הדורשים טיפול ולא מקום הכאב. למעשה, הכאב שהופיע הוא מעין "פיצוי" לחסימה או "פקק התנועה" בפאסיה באיבר אחר.
כדי לטפל בבעיה או בפציעה בצורה הטובה והמהירה ביותר ללא התערבות ניתוחית, חשוב שתגיעו לרופא שמבין את מערכת הפאסיה ויודע לאבחן את הכשלים והבעיות במערכות השרירים והפאסיה, רופא שמבין ומתמחה בבעיות פאסיה כחלק מהטיפול בספורטאים ופציעות הספורט הייחודיות לספורטאים ובכלל.
לאחר האבחון, ניתן לטפל בפאסיה הטיפול הוא מדוייק ומכוון, כדי לשחרר את מוקדי הכשל והחסימה בפאסיה, ולרוב הטיפול מאפשר חזרה מהירה לספורט, ריצה או כל פעילות בחדר הכושר, בעזרת ההכוונה של הרופא המטפל ובשיתוף פעולה עם הפיזיותרפיסט המטפל.