כאבי ראש בילדים: האם תמיד מדובר בסיבה לדאגה?
עבור הורים רבים, כאבי ראש בילדים עשויים להיות מעוררי חרדה. מאידך, מדובר בתופעה שכיחה ממנה צפויים לסבול כ-10% מהילדים. כיצד תבדילו בין כאב ראש חולף לבעיה נוירולוגית של ממש? מדריך
כאבי ראש בילדים עשויים להיות מלחיצים עבור הורים רבים, אך בניגוד לסברה הרווחת מדובר בתופעה שכיחה. למעשה, כמעט 10% מהילדים צפויים לסבול מהם בשלב מסוים, ושתי הסיבות העיקריות להם הן מיגרנות ומתח. מאידך, חשוב לשלול סיבות אחרות לכאבים החוזרים. מהם התסמינים המאפיינים את כאבי הראש, כיצד מאבחנים ומהן דרכי הטיפול? צפו בד"ר עמר בר יוסף מסביר.
מיגרנות הן כאבי ראש חוזרים הנובעים לרוב ממתח בחלקו הקדמי או האחורי של המוח. הן מאופיינות ברגישות יתר לאור, קור ואף לעיתים לריחות מסוימים. חלק מהילדים עשויים לחוש גם ירידה בתיאבון ואף הקאות. למיגרנות נטייה משפחתית, ולרוב הילד אינו היחיד מבני הבית אשר סובל מההתקפים החוזרים.
הסוג השני של כאבי הראש נגרמים ממתח קדמי או אחורי, ולרוב אינם מלווים בתחושה כללית רעה. הסיבות להם הן מגוונות, לרבות מחסור בשינה, פעילות גופנית, תזונה הכוללת מאכלים כמו משקאות ממותקים, גבינה צהובה ועוד. מעבר לשני הסוגים הנפוצים, כאבי הראש עשויים להיגרם מבעיות ראייה שונות או ממקור נוירולוגי אחר.
מהן הבדיקות אותן חשוב לבצע במקרים של כאבי ראש חוזרים?
את כאבי הראש מאבחנים בעזרת מספר כלים: ראשית, ישלח הילד לביצוע בדיקת רופא עיניים, כדי לבחון האם מקור הבעיה הוא בירידה בחדות הראייה, והאם ניתן לתקנה בעזרת משקפיים. שנית, הרופא המטפל יבחן את קרקעית העין כדי לבחון האם קיים לחץ בקרקעית הגולגולת כתוצאה מתהליכים שיכולים לסכן את הילד ולהיות המקור לכאבי הראש החוזרים. במצבים בהם הבדיקה הנוירולוגית תעלה חשד לכאבי ראש שמקורם הוא אחר, יתבצעו בדיקות הדמיה, כמו סי – טי מוח או אם אר איי של המוח.
מהן דרכי הטיפול?
למעשה, הטיפול הראשוני הננקט במצבים של כאבי ראש חוזרים יהיה טיפול שאינו תרופתי ומערב שיטות התנהגותיות ורגשיות, תוך ביצוע שינוי באורחות החיים. במצבים בהם לאחר מספר חודשים לא נחזה כל שיפור, יבחר טיפול תרופתי ראשוני שמטרתו לעצור את הכאבים. במקרים בהם כאבי הראש מופיעים בתכיפות גבוהה יבחר טיפול מניעתי.