גידולים בכבד, בלבלב ובדרכי המרה: מהם התסמינים וכיצד מטפלים?
גידולים ממאירים יכולים להופיע באיברים שונים בגוף, ובמקרים רבים גילוי מוקדם עשוי להציל חיים. מהם התסמינים האופייניים לסרטן בכבד, בלבלב ובדרכי המרה ואילו דרכי טיפול אפשריות? כל הפרטים בפנים
הלבלב הוא איבר פנימי הממוקם בחלקה האחורי של חלל הבטן, באמצעותו מופרשים אנזימים והורמונים שונים המסייעים בתהליך העיכול ומווסתים את רמות הסוכר בגוף. סרטן בלבלב נוטה להתפשט במהירות רבה, ולרוב אינו מלווה בסימנים מוקדמים. משכך מחלה ממאירה באזור זה תתגלה בשלבים מאוחרים יותר להתפתחותה.
צינור המרה מקשר בין הכבד וכיס המרה למעי הדק, ובו זורם נוזל המרה שתפקידו העיקרי הוא פירוק השומנים. סרטן דרכי המרה עלול להתפתח בדרכי המרה שבתוך הכבד או בדרכי המרה שמחוץ לו. הסימפטומים המעידים על המחלה הממאירה יובחנו לרוב רק כאשר הגידול יחסום את דרכי המרה.
הכבד הוא איבר האחראי על סינון הדם בגוף, על סילוק הרעלים וחומרים כימיים נוספים מהדם. גידולים ממאירים בכבד נפוצים בעיקר בקרב גברים ומתפתחים לרוב בעקבות גידולים ממאירים באזורים אחרים בגוף. מהם התסמינים שעלולים להעיד על מחלות אלה וכיצד מטפלים? צפו בד"ר ברק בר זכאי מסביר.
מהם התסמינים לגידולים בלבלב בדרכי המרה ובכבד?
התסמינים להתפתחותם של גידולים ממאירים באזור יתבטאו בחסימת דרכי המרה וכתוצאה מכך התפתחות של צהבת חסימתית. בנוסף, התפתחות הגידול הממאיר מתאפיינת גם בכאבי גב ובטן חדים וממושכים.
בדומה לכך גם גידול בדרכי המרה יתבטא גם הוא בהופעת צהבת חסימתית, זאת בשל חסימת דרכי המרה. בנוסף, כתוצאה מהתפתחות הגידול הסרטני עשויים להתפתח גם זיהומים בדרכי המרה ואלה יוצרים חסימה בהן. זיהומים אלה קלים לאיתור ופגמי המילוי בדרכי המרה מזוהים בבדיקת הדמיה.
במצבים בהם מתפתח גידול ממאיר בכבד, עשוי הוא לגרום לכאבים חדים באזור הבטן הימנית העליונה. נוסף על כך, גידולים המתפתחים באזור עלולים גם הם לחסום את דרכי מרה וכתוצאה מהם מתפתחת צהבת.
מהן דרכי הטיפול בגידולים ממאירים אלה?
גידול בדרכי המרה:
במקרים בהם מתפתח גידול ממאיר שמתגלה בדרכי המרה המרוחקות ניתוח וויפל במהלכו כורתים את ראש הלבלב ואת דרכי המרה. במידה והגידול מתפתח במרכז דרכי המרה, מתבצעת כריתה ושחזור שלהן. גידול בדרכי המרה העליונות יחייב פעולה כירורגית מורכבת יותר וישלב לרוב גם כריתה של הכבד.
גידולים בלבלב:
גידולים בזנב או בגוף הלבלב, יחייבו כריתה של הלבלב הרחיקני. הליכים אלה מבוצעים לרוב תוך ניתוח לפרוסקופי, במהלכו מנפחים את חלל הבטן באמצעות CO2 (פחמן דו חמצני), וכך יוצרים חלל עבודה נוח באזור, אליו מחדירים מצלמה וכלי עבודה המאפשרים צפייה ברורה בחלל הניתוח וכריתה מדויקת ונקודתית של הרקמות הממאירות.
גידולים בכבד:
בכל הנוגע לגידולים המתפתחים באזור הכבד, ההחלטה לגבי אסטרטגיית הניתוח תתבצע רק לאחר בחינת סוג הגידול: גידולים הנמצאים בשולי הכבד יובילו לכריתה לא אנטומית, במהלכה יכרתו התאים הנגועים בלבד. במקרים בהם המחלה הממאירה התפתחה לחלקים נרחבים בכבד, תתבצע לרוב כריתה אנטומית, הכוללת גם את ניתוק כלי אדם לאזור שהוסר. גם ניתוחים אלה מתבצעים לרוב בגישה לפרוסקופית.
במקרים בהם לא ניתן לבצע כריתה מלאה או חלקית של הכבד, זאת בהתייחס לגודלו או מיקומו האנטומי, מתבצעת אבלציה, במהלכה גורמים לנמק של הגידול והרס הגרורות.
בשנים האחרונות הטכניקה הכירורגית לטיפול בגידולים בכבד, בלבלב ובדרכי המרה הלכה והשתפרה. ביצוע ניתוחים אלה על ידי רופא מומחה מבטיח ברוב המקרים החלמה מלאה וחזרה לאורח חיים תקין.