דלג לתוכן

כיצד מטפלים בלוקמיה לימפטית כרונית?

בדומה לכל מחלה ממאירה, הטיפול בלוקמיה לימפטית כרונית תלוי בשלב המחלה והתקדמותה. חולים רבים יחיו שנים עם המחלה וחלקם אף לא יזדקקו לטיפול כלל. מהן דרכי הטיפול הקיימות ומה מטרותיהן? מומחית מסבירה

מאת: פרופ' מ' תמר תדמור, ערוץ הרופאים
תאריך פרסום: 11/05/2017
2 דקות קריאה
כתבת וידאו

טיפול בלוקמיה לימפטית כרונית (סוג של סרטן דם) תלוי בשלב המחלה ומהירות התקדמותה, תסמיניה, וכן גיל החולה ומצב בריאותו הכללי. בניגוד ללוקמיות חריפות, אשר מתנהגות באופן אגרסיבי ודורשות טיפול מידי, סוג זה של לוקמיה ניתן לטיפול ומעקב, ובמקרים רבים ניתן "לחיות איתה" במשך שנים רבות.  כיצד מטפלים במחלה ומהן השיטות הקיימות? כתבה שלישית בסדרה.


לאחר שתאי הדם נוצרים ומתחלקים בתוך מח העצם הם משתחררים ממנו אל תוך מחזור הדם, כדי שיוכלו לבצע את פעילותם הנדרשת. תאי הדם האדומים מובילים חמצן, הלבנים מסייעים בהגנה מפני מזהמים ומחוללי מחלות, וטסיות דם מסייעות לקרישת הדם. 

במקרה של לוקמיה לימפטית או לימפוציטית כרונית (CLL), אחת מצורותיו של סרטן הדם, התהליך הנורמלי יוצא משליטה, כאשר תאי דם לבנים (לימפוציטים מסוג B), נוצרים וממשיכים להתחלק, ללא בקרה ופיקוח ובמהירות רבה מידי. באנשים המתמודדים עם המחלה, תאים אלו אינם מתפקדים כתאים בריאים. הם עוברים שינוי ממאיר (סרטני) והופכים לתאי לוקמיה. 

אצל רבים מהחולים, המחלה נותרת יציבה בממשך חודשים ושנים רבות ויש לה מעט השפעה, אם בכלל, על בריאותם. יתרה מכך, כ-30% מן האנשים המאובחנים, לא יזדקקו לטיפול כלשהו, ויוכלו לשרוד שנים רבות עם המחלה. אצל אחרים, תאי הלוקמיה מתרבים באופן בלתי מבוקר, חיים זמן ארוך מן הרגיל ומצטברים באזורים שונים בגוף. במידה והמחלה סימפטומטית, הרופא ישוחח עם המטופל על הצורך בהתחלת טפול.


מהן מטרות הטיפול בלוקמיה לימפטית?

לטיפול במחלה יש שתי מטרות עיקריות: להפחית את תסמיני המחלה -כלומר לגרום להרגשה טובה יותר לאחר הטיפול, ולהביא להפוגה ארוכת טווח ככל האפשר. לרוב המטרה איננה ריפוי. יש לזכור שמדובר במחלה עם מהלך איטי- ולכן גם אם יוחלט לתת טיפול אין מדובר בטיפול אגרסיבי.


החלטות לגבי הטיפול במחלה, עשויות להיות מושפעות על ידי גורמים הכוללים : גיל, מחלות רקע, רמה תפקודית וממדים ביולוגים הקשורים לCLL עצמו.

מהן דרכי הטיפול במחלה?

הטיפול כיום משלב טיפולים ביולוגים, כגון נוגדנים חד שבטיים, עם כימותרפיה.

טיפול משולבים אלו הנקראים- כימו-אימונתרפיה מביאים לתוצאות טובות יותר מאשר טיפול כימותרפיה בלבד.

בנוסף, ישנם טפולים חדשים וממוקדים במיוחד למחלה, אשר ניתנים לחולים עם מחלה עמידה. מחקרים מראים כי טיפולים אלו יעילים להתמודדות עם CLL וכן עם סוגים שונים של לימפומה.

טיפולים נוספים המוכוונים להתמודדות ממוקדת עם המחלה נמצאים בפיתוח. לסיכום, כיום ניתן לבצע רפואה מותאמת אישית ולאפשר לחולים התמודדות יעילה עם המחלה.



כתבות נוספות בסדרה:
מתגלה בבדיקת דם פשוטה: כיצד מאבחנים לוקמיה לימפטית כרונית?

מהי מחלת הסרטן איתה ניתן לחיות ללא טיפול כלל? 


הכותבת היא מומחית בכירה ברפואה פנימית והמטולוגיה, במכון ההמטולוגי, המרכז הרפואי בני-ציון. הכתבה בשיתוף פעולה עם ערוץ הרופאים ב-YouTube. הרופאים המתנדבים בערוץ הינם מומחים מובילים ממרכזים רפואיים בכל רחבי הארץ. עוד על המיזם ב: www.doctorschanneltube.org




האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
 מרכז להיפרתרמיה Hyper Thermia
מרכז להיפרתרמיה Hyper Thermia אונקולוגיה
ד"ר לריסה ריבו
ד"ר לריסה ריבו אונקולוגיה
מנהלת המכון האונקולוגי בבית החולים אסותא אשדוד
ד"ר רונן ברנר
ד"ר רונן ברנר אונקולוגיה
מנהל תחום גידולי מערכת העיכול בביה"ח וולפסון
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד

שאלות מתוך פורום סרטן ריאות

X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו