דלג לתוכן

בדיקת דם או בדיקת טלאי? המדריך המלא לבדיקות אלרגיה

בתקופת האביב אנשים רבים סובלים מתגובות אלרגיות לשינויים העונתיים. מומחה מסביר מהן הבדיקות שניתן לבצע כדי לבדוק את גורמי האלרגיה

מאת: ד"ר קובי שדה
תאריך פרסום: 25/05/2017
3 דקות קריאה
ד"ר קובי שדה בשיתוף עם ד"ר קובי שדה i מומחה לאלרגיה ואימונולוגיה
התור הראשון הפנוי: 27/01/25, 13:50

אלרגיה היא מצב בו המערכת החיסונית נתקלת בחומר זר הנכנס לגוף, כגון אבקנים או מאכלים מסויימים, ומגיבה עם תגובה אלרגית בדרכי הנשימה, העור ומערכת העיכול. לעיתים ישנם אנשים הסובלים מסתמינים כרוניים או תסמינים החוזרים על עצמם שוב ושוב מבלי להבין שאלו הן תסמיני אלרגיה. נתונים מהעולם ומהארץ מראים שגם רופאי משפחה ורופאים מקצועיים נוטים לשכוח את האפשרות של אלרגיה ומטופלים רבים אינם מאובחנים כמתבקש.


מה עושים כשיש חשד לאלרגיה?

כאשר עולה החשד לאלרגיה הצעד הראשון הוא לפנות לרופא מומחה לשם יעוץ ואבחון. לכל אלרגיה יש בדיקה ייעודית הבודקת רכיבים אלרגניים ייחודיים. בנוסף לבדיקת האלריגה ייתכן והרופא ימליץ על בדיקות עזר נוספות כגון בדיקות דם, בדקת מערכת החיסון, תפקודי ריאה וצילום ריאות וסינוסים.



איך מתבצעת בדיקת אלרגיה?

ישנן כמה סוגי בדיקות שניתן לערוך כדי לבדוק האם ישנה אלרגיה לחומרים מסויימים: 


בדיקת אלרגיה רגילה

עיקר התגובות האלרגיות מתווכות על ידי המערכת החיסונית באמצעות נוגדנים מסוג IGE המצויים בכל הגוף כולל העור. התגובות שיוצרים נוגדנים אלו היא כמעט מידית, ולכן הבדיקה הקלאסית לאלרגיה מתבצעת על ידי חשיפה נקודתית של העור לגורם האלרגי החשוד. 


החשיפה נעשית על ידי סדרת טיפות שונות על הזרוע ודקירת כל טיפה בעזרת דוקרן עדין ייעודי שאינו מכאיב אלא מרגיש כעקיצה רגעית. לאחר הבדיקה ממתינים כרבע שעה, במהלכה בודקים האם ישנה תגובה אלרגית לאחת מהטיפות שעל הזרוע. במידה ואכן ישנה אלרגיה הרי שתוך מספר דקות יופיעו תסמינים כגון אודם, נפיחות וגרד מקומי. 

לאחר רבע שעה הרופא יבדוק את גודל התגובה האלרגית ואת משמעותה עבורכם ויציע את הגישה והטיפול המתאימים. הגורמים העיקריים הנבדקים בשיטה זו כוללים מזונות שונים, גורמים סביבתיים כגון אלרגיה לאבק, עובש, אבקני צמחים, חיות מחמד, נוצות וכן חומרים קוסמטיים או חומרים תעסוקתיים. 

היתרון של בדיקה זו היא שניתן לבצע אותה בכל גיל, גם בתינוקות קטנים, וזאת מכיוון שהיא חפה מתופעות לוואי ולרוב התינוקות כמעט ואינם חשים את תהליך הבדיקה. 

בדיקת דם

בדיקה נוספת שניתן לעשות לשם בדיקת נוכחות של נוגדני IGE היא בדיקת דם. לרוב, בדיקה זו בודקת את הרמה של נוגדני IGE הספציפיים לגורמי האלרגיה החשודים ומתבצעת כאשר ישנה אי בהירות בנוגע לבדיקת האלרגיה הרגילה או שיש צורך באישרור הבדיקה הרגילה. 



קראו עוד: לא רק בזריקות: כל מה שצריך לדעת על חיסון נגד אלרגיה 


תבחיני הטלאי

קיימות תגובות אלרגיות שאינן מופיעות באופן מיידי אלא מתפתחות באופן הדרגתי לאורך כמה שעות או ימים בודדים. תגובות הדרגתיות אלו אופייניות בעיקר לדלקות עור כרוניות כגון אקזמה או דרמטיטיס, וכן למצבים בהם יש אלרגיה מסויימת לתרופות, תמרוקים, מתכות או חומרים אחרים. 


בדיקה זו מתבצעת על ידי בחינת החומרים החשודים כמחוללי אלרגיה בעזרת מדבקות המכילות חומרים אלו. המדבקות מודבקת לגב הנבדק למשךכ-  48-72 שעות ורק לאחר מכן הן מוסרות כדי לבדוק האם התפתחה תגובה מקומית כביטוי לאלרגיה. תופעות הלוואי של בדיקה זו מסתכמות רק בחוסר הנוחות שבנשיאת המדבקות והאודם והגרד הנלווים לתגובה האלרגית המקומית.

ברוב רובם של מרפאות האלרגיה בארץ מבוצעות בדיקות סטנדרטית על פי התקן וכוללות כ- 20 חומרים בלבד. עם זאת, מומלץ לפנות למרפאות בהן ניתן לערוך בדיקה מורחבת הכוללת  כ- 30 חומרים שונים. במידה ולא מצליחים לגלות את גורמי האלרגיה למרות שישנם תגובות אלרגיות, אזי ניתן להרחיב את הבדיקה לגורמים אחרים הכולל מגוון רב של חומרים כגון, חומרים קוסמטיים, חומרי בישום ואקרילים, שמנים ודלקים, חומרי דבק ופלסטיק, טקסטיל ועוד. 

בדיקות אלרגיה מיוחדות

במקרים מיוחדים בהם יש חשד מבוסס לקיומה של אלרגיה אך בבדיקות לא נמצא הגורם המחולל, ניתן לבצע בדיקות מיוחדות בשיטות שונות כגון זריקה תוך עורית או מתן הגורם החשוד כגורם לאלרגיה בתמיסה מהולה.


מבחני תגר

במקרים אחרים, התגובה האלרגית אינה נוצרת כתגובה עורית אלא כתגובה במערכת הנשימה. במצבים אלו מבוצעת הבדיקה תוך ביצוע בדיקת תפקודי ריאה. 



כיצד מטפלים באלרגיה?

לאחר שיש אבחנה בנוגע לגורם האלרגיה הרופא ייתן הנחיות כיצד לזהות את גורמי האלרגיה ואיך ניתן להמנע מחשיפה אליהם. הימנעת והתרחקות מגורמי האלרגיה הם הצעד העיקרי בטיפול, ולכן יש חשיבות רבה להדרכה נכונה ומעמיקה.  מכיוון שלעיתים קרובות ההמנעות אינה אפשרית או רצויה, אזי שניתן לקבל טיפול בעזרת חיבון שיכול להפחית את הרגישות ועליתים אף להעלימה לגמרי. 



לחצו כאן למידע נוסף בנוגע לטיפול באלרגיות

האם המאמר עניין אותך?

רופאים בתחום
ד"ר בן ורנר
ד"ר בן ורנר אלרגיה ואימונולוגיה
4.8
( 22 חוות דעת )
"ד״ר בר עזר לי רבות להתמודד עם האלרגיות שלי, איכות החיים שלי השתפרה רבות בעקבות הטיפול"
פרופ' צבי בנטואיץ
פרופ' צבי בנטואיץ אלרגיה ואימונולוגיה
פרופ' ארנון ברוידס
פרופ' ארנון ברוידס אלרגיה ואימונולוגיה
5.0
( 5 חוות דעת )
"פרופסור ארנון התייחס סופר נחמדות ובמקצוענות ונתן פתרון תודה רבה"
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד
באנר

עדיין מתלבטים?
השאירו פרטים להתייעצות עם ד"ר קובי שדה

שאלות מתוך פורום אלרגיה

X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו