דלג לתוכן

שקד שלישי בילדים: מהם הסיכונים ואיך מטפלים?

שקד שלישי בילדים הוא תופעה נפוצה הגורמת להיצרות דרכי הנשימה, ובמקרים קיצוניים עשויה להוביל לפגיעות בריאותיות שונות. מהו השקד השלישי, מדוע הוא עשוי לגרום לנחירות ואיך מטפלים? מומחים מסבירים

מאת: ד"ר משה אבנר, ד"ר משה חייצ'יק
תאריך פרסום: 26/10/2017
2 דקות קריאה
כתבת וידאו

נחירות הן רטט בדרכי האוויר שיוצר רעש מסוים. הן נגרמות לרוב בשל היצרות בדרכי הנשימה המביאה למאמץ נשימתי אצל הילד בזמן השינה. הסיבות לתופעה זו הן הגדלת יתר של השקדים והתפתחות שקד שלישי. 

השקדים ממוקמים משני צדי הלשון ודומים במבניהם לבלוטת לימפה. תפקידם הוא למנוע כניסת חיידקים ווירוסים לגרון וכך להגן על הגוף מפני זיהומים. השקד השלישי עשוי מרקמה זהה לזו של השקדים הרגילים, אך למעשה מדובר באנדואיד. הוא ממוקם בחלקו האחורי של האף ומשמש כקו הגנה נוסף מפני זיהומים החודרים לגוף. כאשר הוא גדל, השקד השלישי חוסם את מעבר האוויר מהאף, גורם להיצרות דרכי הנשימה, ועשוי אף להביא לדום נשימה בשינה





מהו דום נשימה בשינה? 

דום נשימה בשינה מעיד על הפרעה ברצף של מחזור השינה ובאספקת החמצן לגוף. הוא קוטע את השינה ויוצר שינה שאינה איכותית. במצבים הקיצוניים בהן הפסקות השינה מתרחשות בתדירות גבוהה (אחת לשעה או יותר) קיימות השפעות בריאותיות לטווח הארוך, כמו התפתחות יתר לחץ דם, עומס על שריר הלב והריאות, השפעה על שלד הפנים, ירידה ביכולת הריכוז וכתוצאה מכך גם ירידה בתפקוד בבית הספר ועוד. בשל כך, הפתרון המומלץ במצבים אלה הוא ניתוחי. למעשה, המטרה היא למנוע את בעיות השינה בגיל צעיר יחסית ולחסוך את הנזק הבריאותי שעשוי להתפתח עם השנים.



מהם המאפיינים של דום נשימה בשינה?

מצבים בהם הילד או הילדה ישנים עם פה פתוח, סובלים מנשימה רעשנית או נחירות של ממש, זזים יתר על המידה בזמן השינה, מתנשפים, או חווים השתנקויות קצרצרות המייצגות את הפסקת השינה ומלוות בתנועתיות רבה ולאחר מכן חזרה לנחירות שגרתיות, עשויים להעיד על היצרות דרכי הנשימה ודום נשימה בשינה. 




היווצרות של שקד שלישי מוגדל עשוי להביא לדום נשימה בשינה 




כיצד ניתן לטפל בדום נשימה בשינה?

הטיפול המקובל והנפוץ ביותר הוא כריתה חלקית או הקטנה השקדים והסרת השקד השלישי. ניתוח זה פותר את הבעיה. במהלכו, מסירים את החלק הבולט של השקד שמפריע לנשימה ולא נוגעים כלל בחלק הפנימי שלא יוצר כל חסימה. ההחלמה מניתוח זה קלה והסיבוכים קטנים הרבה יותר, זאת בהשוואה לניתוח לכריתה מלאה של השקדים. ישנן מספר שיטות לביצוע כריתה חלקית של השקדים והשקד השלישי:



קובלציה:

שיטה המסירה באופן מבוקר את השקדים, בעזרת אלקטרודה מיוחדת. היא מונעת את הכאבים שלאחר הניתוח, ולא מלווה בחשיפת כלי דם באזור מיטת השקד.



מיקרו דברידר

הסרת השקדים בשיטה זו מתבצעת בעזרת מכשיר המפרק את השקדים ושואב את התוצר החוצה מאזור האף. לאחר מכן נדרש הרופא המטפל לעיתים לצרוב את כלי הדם המצויים באזור רקמת השקד. 



לאחר הניתוח, רוב הילדים צפויים לסבול מכאב עמום באזור הגרון. לאחר כ-48 שעות ממועד ביצוע הניתוח, יפחת הכאב בהדרגה.  חשוב לציין כי חלק גדול מהילדים ממשיכים לשתות ולאכול כרגיל אחרי הניתוח. הניתוח להסרת השקדים אינו פוגע ביכולת הגנת הגוף מפני מזהמים שונים, ואף אותם ילדים שעוברים ניתוח להסרת שקדים או שקד שלישי חולים אפילו פחות.


האם המאמר עניין אותך?

רופאים בתחום
פרופ' גיל סיגל
פרופ' גיל סיגל אף אוזן גרון וכירורגיית ראש-צוואר
4.9
( 9 חוות דעת )
"הגענו לבדיקה עבור בעלי. ד״ר סיגל היה מקצועי אדיב וענה לנו על כל השאלות. מצליצה מאוד להגיע לטיפול אצל דר סיגל🙏"
ד"ר יצחק שוחט
ד"ר יצחק שוחט אף אוזן גרון וכירורגיית ראש-צוואר
מומחה אא״ג וניתוחי ראש וצוואר
ד"ר ערן אורבוך
ד"ר ערן אורבוך אף אוזן גרון וכירורגיית ראש-צוואר
מומחה ברפואת אא"ג וניתוחי ראש צוואר
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד
X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו