אף פעם לא מאוחר: כל דרכי הטיפול בהפרעת קשב וריכוז בגיל המבוגר
הפרעות קשב וריכוז נחשבות אמנם לנחלתן של ילדים ובני נוער, אך במקרים רבים הן מתגלות בגילאים מבוגרים יותר, והסובלים מהם שהתמודדו עם קשיים רבים לאורך כל החיים סוף סוף מבינים מה לא היה בסדר: כיצד מאבחנים הפרעת קשב וריכוז במבוגרים ומהו הטיפול המשולב שעשוי לשנות את השגרה מקצה לקצה? מומחה מסביר
הפרעת קשב וריכוז היא בעיה נוירולוגית – כימית שמקורה בקושי בוויסות רמת הדופמין בגוף. למרות שמדובר בבעיה מולדת, בקרב מבוגרים רבים הסימפטומים התפספסו בגיל הילדות וההתבגרות והתגלו רק בשלב מאוחר יותר. הפרעת הקשב הריכוז מתבטאת בשלל תחומי החיים ועשויה לגרום לקושי ניכר. אילו תסמינים עשויים לעורר חשד, מהי הבדיקה שתסייע באבחון וכיצד מטפלים בבעיה הנפוצה – גם אחרי הילדות? צפו בד"ר גבי וינשטיין מסביר.
מהם התסמינים שעשויים להעיד על הפרעת קשב וריכוז?
התסמינים המעידים על ההפרעה קשורים לקושי בריכוז לאורך זמן, בישיבה במקום אחד, בהתמקדות במטרה ללא הסחות. הסובלים מההפרעה עשויים לחוות אתגרים בתכנון מראש של פעולות, בארגון ובסדר התנהלות.
כיצד מאבחנים?
את הפרעת הקשב והריכוז מאבחנים באמצעות בדיקה נוירולוגית גופנית ותשאול מעמיק של המטופל. הרופא הנוירולוג יבצע ראיון עם המטופל וינסה להרכיב תמונת מצב כוללת לגבי קיום תסמינים שעשויים להעיד על ההפרעה, חשוב להבין האם מדובר בתסמינים שהיו קיימים מאז ומתמיד והלכו איתו לאורך כל הדרך. הבדיקה הנוירולוגית מבוצעת גם היא במרפאת הנוירולוגית והיא למעשה בדיקה גופנית בה מחפשים סימנים פיזיים נוירולוגיים לבעיה. יבדקו מאפיינים, כמו עצבי הגולגולת, התחושה והרפלקסים בידיים והרגליים ותחושה כללית, כל זאת כדי לאבחן את מקור התלונות והסימנים שמציג המטופל.
איך ניתן לטפל בהפרעת קשב וריכוז?
הטיפול המומלץ ביותר בהפרעת קשב וריכוז הוא טיפול תרופתי, המהווה את הקו המרכזי בפתרון הבעיה וברוב המקרים מדובר בטיפול יומיומי. בנוסף, עבור מטופלים המתקשים בתפקוד בשגרה ניתן לשלב גם טיפול התנהגותי, הכולל אימון להפרעת קשב או טיפול CBT המסייע בהקניית יכולות סדר וארגון.
בשונה מהרבה מחלות נוירולוגיות אותן קשה לאבחן ולרפא, הטיפול בהפרעת קשב וריכוז נמצא יעיל מאוד והוא עשוי לשנות את החיים מקצה לקצה.