צנתור לב וירטואלי: איתור מחלת הלב הכלילית – ללא פעולה פולשנית
מחלת לב כלילית היא נזק לשריר הלב הנוצר בשל התפתחות טרשת עורקים בעורקים הכלילים המובילים דם אליו. טרשת עורקים היא תהליך הכולל הצטברות של שומן בדפנות העורקים והיא נחשבת לאחת מהבעיות הנפוצות והקטלניות ביותר בעולם המערבי. צנתור לב וירטואלי, נועד לאיתור החסימה בעורקי הלב בשלביה הראשונים וכך עשוי למנוע את התפתחות מחלת הלב: כיצד מתבצע, מהם יתרונותיו על פני הצנתור המסורתי ולמי הוא מיועד?
היא נחשבת למחלה נפוצה בעולם המערבי ומהווה את אחד מגורמי התמותה המרכזיים; היא אינה פוסחת על אף אחד מאתנו, מתרחשת באופן הדרגתי וכרוני ופעמים רבות אינה מלווה בכל סימן אזהרה עד לשלבים מתקדמים. טרשת העורקים היא ללא ספק אחת מהסכנות הבריאותיות הגדולות ביותר בפניהן אנו עומדים: במהלך התהליך ההדרגתי, מצטברת שכבה שומנית בדפנות כלי הדם השונים, הנקראת גם פלאק, ומורכבת מכולסטרול ותאים לבנים. עם השנים שכבה זו הופכת לקשה ומסוידת וכך גורמת להיצרות העורקים ולקשיים בזרימת הדם, שעלולים להתדרדר עד לכדי חסימה מלאה.
טרשת עורקים יכולה להיווצר בכל כלי דם בגוף, אך אחת מהשלכותיה הקיצוניות ביותר היא מחלת לב כלילית (איסכמית). מחלת לב כלילית היא תפקוד לקוי של שריר הלב, כתוצאה מפגיעה בעורקים המובילים דם אליו בשל התפתחות טרשת העורקים בהם. במצבים של פגיעה קיצונית באספקת הדם עשוי גם להתרחש התקף לב. מחלת הלב הכלילית פוגעת באלפי ישראלים מדי שנה והיא מהווה את אחד מגורמי התמותה המרכזיים. מהם התסמינים שעלולים להעיד על חסימה של עורקי הלב , כיצד ניתן לאבחן ואיזו בדיקה חדשנית תאתר חסימה בעורקים הכליליים – ללא כל פעולה פולשנית? כל המידע לפניכם.
מהם הגורמים למחלת לב כלילית?
כאמור, המקור למחלת לב כלילית הוא טרשת עורקים, לה קיימים מספר גורמי סיכון, בניהם: עישון, יתר לחץ דם, סוכרת, עודף שומן בדם (היפרליפידמיה). טרשת העורקים עלולה להתפתח גם בשל סיבות גנטיות, השמנת יתר ומיעוט בפעילות גופנית.מהם התסמינים לחסימה של העורקים הכליליים?
חסימה של העורקים הכליליים עשויה להתפתח במשך שנים, ללא כל אות אזהרה. אך קיימים מספר סימנים שעלולים להעיד עליה, כמו כאבים בחזה (בעיקר בזמן מאמץ), קוצר נשימה, זיעה קרה או בחילה.כיצד ניתן לאבחן?
אבחון של חסימה בעורקים הכליליים מתבצע בעזרת צנתור לב (PCI - Percutaneous coronary intervention). צנתור הלב משמש כדי לאסוף מידע על מצב העורקים הכליליים ולאתר חסימות בהם. במהלכו מוחדרת צינורית דקה וגמישה אל גוף המטופל דרכה מוזרק חומר ניגוד המסייע בהצגת העורקים הכליליים בצילום הרנטגן. הצנתור מסייע באיתור היצרות או חסימה של עורקי הלב בשלבים מוקדמים בהם ניתן לעצור את התפתחות המחלה.למרות שמדובר בבדיקה יעילה מאוד לאיתור חסימות בעורקים הכליליים, זוהי בדיקה פולשנית, הכוללת גם אלחוש מקומי ועלולה להיות כרוכה בסיבוכים שונים. צנתור וירטואלי הוא הפתרון הפשוט לבחינת מצבם של עורקי הלב, ועל כן בשנים האחרונות בדיקה זו הפכה במקרים רבים לאלטרנטיבה המובילה. טרם לבדיקה, משתמשים בתרופות המאטות את קצב הלב כדי לספק תמונה ברורה יותר שלו במהלכה. לאחר מכן מוחדר חומר ניגוד המסייע בהצגת העורקים הכליליים בצורה ברורה יותר. במהלך הבדיקה מתבצע צילום CT של הלב עצמו והמטופל מחובר למכשיר א.ק.ג המתעד את פעילות הלב. לאחר הבדיקה, הצילומים שהופקו מעובדים באמצעות תוכנת מחשב כך שמתקבלת תמונה מקיפה ומדויקת של העורקים הכליליים המאפשרת את הערכת מצבם.