כאבי גב תחתון הם תופעה נפוצה מאוד. זה יכול לנבוע מסיבות שונות לרבות מתיחה של השרירים, דלקת פרקים, בעיות מבניות ופציעה בדיסק. הכאב נע בין קל לחמור והוא משתפר לעתים קרובות עם מנוחה, פיזיותרפיה ו/או תרופות[1].
רוב האנשים יחוו צורה כלשהי של כאבי גב תחתון בחייהם. כ-97% מכאבי הגב נגרמים מבעיה מכנית כלשהי. במקרים בהם כאבי גב תחתון אכן קשורים לבעיה מכנית, ניתן להתאמן וללמוד טכניקות להרמה ולתנועה נכונות כדי למנוע אפיזודות עתידיות.אבחנה נכונה ומוקדמת בעזרת אורתופד או אורתופדית עשויה למנוע החמרה ולמקסם את הצלחת הטיפול שנבחר. במרבית המקרים, ניתן להקל על כאבי גב תחתון באמצעי טיפול שמרני כגון הזרקת סטרואידים. לצד זאת, קיימים כמה הליכים כירורגיים לאנשים שהאמצעים השמרניים לא הראו אצלם יעילות[2].
כאבי גב אקוטיים או קצרי טווח - נמשכים מספר ימים עד מספר שבועות. הכאבים הללו נוטים לעבור בתוך מספר ימים לבד או עם טיפול שמרני, ולא נשארות בעיות תפקודיות. במקרים מסוימים עוברים מספר חודשים עד שהסימפטומים ייעלמו.
כאבי גב כרוניים - מקרים בהם הכאב נמשך 12 שבועות או יותר, גם לאחר שטופל הגורם לכאבי גב תחתון אקוטיים. כ-20% מהאנשים שנפגעו מכאבי גב תחתון חריפים מפתחים כאבי גב תחתון כרוניים עם תסמינים מתמשכים לאחר שנה. גם אם הכאב נמשך, זה לא תמיד אומר שיש סיבה בסיסית רצינית מבחינה רפואית או כזו שניתן לזהות ולטפל בקלות. במקרים מסוימים, הטיפול מצליח להקל על כאבי גב תחתון כרוניים, אך במקרים אחרים הכאבים נמשכים למרות הטיפול הרפואי.
כאבים בעקבות מסלול – כאב שעובר מהגב אל הישבן או לאזור הירך החיצוני.
סיאטיקה - כאבי עכוז ורגליים, ואפילו חוסר תחושה, עקצוץ או חולשה הנמשכים עד לכף הרגל (סכיאטיקה מקושרת לרוב לפריצת דיסק).
סוג הכאב תלוי בגורם, אך במרבית המקרים שכיבה עשויה לשפר את הכאבים, ללא קשר לסיבה. עם זאת, הכאב עלול להחמיר במקרים הבאים[4]:
התכופפות והרמת משא.
ישיבה.
עמידה והליכה.
ללא קשר לגיל או לתסמינים, אם כאבי הגב אינם משתפרים תוך מספר שבועות, או שהם מלווים בחום, בצמרמורות, בירידה בלתי מתוכננת במשקל, בחולשה ברגליים, ובאובדן שליטה בשלפוחית השתן ובמעיים, יש להתקשר לרופא/ה[4].
סיבות וגורמי סיכון
הגב התחתון (עמוד השדרה המותני) מורכב מחמשת החוליות L1-L5. כל חוליה בעמוד השדרה מרופדת בדיסק קטן, הממוקם בין כל אחת מהחוליות ומשמש כבולם זעזועים לעצמות עמוד השדרה. דיסקים אלו עגולים ושטוחים, והם בעלי שכבה חיצונית קשיחה המקיפה חומר ג'לי. רצועות עבות המחוברות לחוליות מחזיקות את חומר הדיסק במקומו. שרירים, גידים ועצבים הם חלקים נוספים בעמוד השדרה שעוזרים לייצב את החוליות. פגיעה באזור החוליות המותניות עלול להוביל לכאבי גב תחתון.גורמים נפוצים לכאבי גב תחתון הם[5]:
מאמץ או תנועות לא נכונות - כגון מתיחת שרירים וגידים.
פציעות - כגון שבר או סכיאטיקה (דחיסה של העצב הסכיאטי שמהאגן ועד כפות הרגליים).
האם כאבי גב תחתון יכולים להיות קשורים למזג האוויר?
כאבי גב תחתון יכולים להחמיר בימים שבהם קר או שמזג האוויר משתנה. הם אכן יכולים להיות קשורים ללחץ ברומטרי ולטמפרטורה חיצונית. שינויים בלחץ יכולים לפעמים לגרום לכאב במפרקים, כולל עמוד השדרה. שרירים ומפרקים באופן כללי מגיבים לסביבה, מה שעלול לגרום להם להיות פחות גמישים ולכן בעלי סיכוי גבוה יותר להיפצע[6].
האם כאבי גב תחתון יכולים להיות קשורים לכליות?
הכליות ממוקמות בצד האחורי של הגוף וכאבי כליות יכולים לפעמים להרגיש כמו כאבי גב. הדרך האמיתית היחידה להבחין בהבדל היא לבקר אצל רופא/ה ובמידת הצורך לערוך בדיקה יסודית[6].
גיל - אנשים מעל גיל 30 סובלים יותר מכאבי גב. דיסקים בעמוד השדרה נשחקים עם הגיל, וכאשר הם נחלשים ונשחקים, עלולים להופיע נוקשות וכאבים.
משקל - אנשים הסובלים מעודף משקל/השמנה, נושאים משקל נוסף ונוטים יותר לסבול מכאבי גב. משקל עודף מפעיל לחץ על המפרקים והדיסקים.
אורח חיים – לאנשים לא פעילים יכולים להיות שרירי גב ובטן חלשים, מה שמקשה על התמיכה בעמוד השדרה ומוביל למאמץ בגב. אנשים שמעשנים, שותים אלכוהול בצורה מופרזת או מרבים בישיבה נמצאים גם הם בסיכון גבוה יותר לכאבי גב.
עיסוק - עבודות ופעילויות הדורשות הרמה של משאות כבדים או התכופפות באופן תכוף, עלולות להגביר את הסיכון לפציעות גב.
בעיות מבניות - כאבי גב תחתון חזקים יכולים לנבוע מבעיות מבניות הפוגעות בצורה הישרה של עמוד השדרה, כגון עקמת.
מחלות - אנשים עם היסטוריה משפחתית של דלקת מפרקים ניוונית, סוגים מסוימים של סרטן ומחלות אחרות, הם בעלי סיכון גבוה יותר לכאבי גב תחתון.
בריאות נפשית - כאבי גב יכולים לנבוע מדיכאון וחרדה.
אבחון ובדיקות
בביקור אצל אורתופד/ית יתבצע בירור לגבי התסמינים וכן בדיקה גופנית. כדי לבדוק אם יש נזק או פציעה. ייתכן שיהיה צורך בבדיקות דימות, אשר עוזרות לראות תמונות ברורות של החוליות, הדיסקים, השרירים, הרצועות והגידים. הבדיקות הנפוצות הן[1]:
צילום רנטגן של עמוד השדרה - כדי לקבל תמונה של העצמות באזור.
MRI – כדי לראות את העצמות, השרירים, הגידים ורקמות רכות אחרות.
CT - כדי לקבל תמונה תלת ממדית של העצמות והרקמות הרכות.
אלקטרומיוגרפיה (EMG) - לבדיקת עצבים ושרירים ולבדיקת נוירופתיה (נזק עצבי), שעלולים לגרום לעקצוצים או לחוסר תחושה ברגליים.
בהתאם לגורם לכאב, ייתכן ויהיה צורך גם בבדיקות דם או בבדיקות שתן: בדיקות דם יכולות לזהות סמנים גנטיים למצבים מסוימים הגורמים לכאבי גב (כגון דלקת במפרקי עמוד השדרה); בדיקות שתן יכולות לזהות בעיות בכליות כגון אבנים בכליות, הגורמות לכאבים בצדי הגב התחתון[1].
סיבוכים אפשריים
במרבית המקרים, כאב גב אינו בהכרח קשור לבעיה חמורה או מסוכנת. עם זאת, במקרים מסוימים, כאבי גב תחתון יכולים להיות קשורים למצבים הבאים[7]:
מפרצת באבי העורקים הבטנית.
דלקת פרקים כגון דלקת פרקים ניוונית, דלקת פרקים פסוריאטית ודלקת פרקים שגרונית.
זיהום בעמוד השדרה (אוסטאומיאליטיס, אבצס).
זיהום בכליות או אבנים בכליות.
בעיות הקשורות להיריון.
בעיות בכיס המרה או בלבלב.
מצבים רפואיים המשפיעים על איברי הרבייה הנשיים, כולל אנדומטריוזיס, ציסטות בשחלות, סרטן השחלות או שרירנים ברחם.
כאשר כאבי גב תחתון מלווים בחום, באובדן תחושה או כוח ברגליים או בקושי במתן שתן, יש לפנות לטיפול רפואי מידי[2].
טיפולים ותרופות
כאבי גב תחתון משתפרים בדרך כלל לאחר מנוחה ובעזרת משככי כאבים ללא מרשם. לאחר כמה ימים של מנוחה, לרוב ניתן לחזור לפעילות הרגילה. חשוב לדעת שפעילות מתונה בזמן החלמה מגבירה את זרימת הדם לאזור ומסייעת בהחלמה[1].
טיפולים אחרים לכאבי גב תחתון תלויים בגורם לבעיה והם כוללים[1]:
תרופות – במקרים מסוימים יומלץ על תרופות נוגדות דלקת לא סטרואידיות (NSAIDs) או תרופות מרשם כדי להקל על הכאב. תרופות נוספות אחרות נועדו להרפות את השרירים.
פיזיותרפיה – טיפול זה יכול לחזק את השרירים כך שיוכלו לתמוך טוב יותר בעמוד השדרה. פיזיותרפיה גם משפרת את הגמישות ועוזרת להימנע מפציעה נוספת.
פעולות ממוקדות - ישנם טיפולים שיכולים להרפות שרירים תפוסים, להפחית כאב ולשפר את היציבה והיישור כגון אוסטאופתיה או כירופרקטיקה. טיפול בעיסוי יכול גם הוא לסייע בהקלה על כאבי גב ולשפר את התפקוד.
זריקות סטרואידים – הזרקה של תרופות סטרואידים לאזור הכאב עשויות להפחית את הדלקת באזור ולהקל על הכאב.
ניתוח – בחלק מהמקרים יהיה צורך בתיקון כירורגי. ישנם מספר סוגי ניתוחים לכאבי גב תחתון, כולל טכניקות זעיר פולשניות רבות.
מניעה
ניתן למנוע כאבי גב תחתון חוזרים הנובעים מבעיות מכניות על ידי הימנעות מתנועות לא נכונות או מאמצות, שמירה על יציבה נכונה והרמה נכונה של חפצים. המלצות לשמירה על בריאות הגב כוללות[3]:
פעילות גופנית באופן קבוע כדי לשמור על שרירים חזקים וגמישים. מומלץ להתייעץ עם איש/אשת מקצוע בנוגע לתרגילים המותאמים לגיל ולמצב הגופני, לצורך חיזוק שרירי הגב התחתון והבטן.
שמירה על משקל תקין ועל תזונה מאוזנת עם צריכה יומית מספקת של סידן, זרחן וויטמין D, כדי לשמור על בריאות העצמות.
שימוש ברהיטים ובציוד ארגונומיים לצורכי הבית והעבודה. יש לוודא שמשטחי העבודה נמצאים בגובה נוח.
החלפת תנוחות ישיבה לעתים קרובות ומדי פעם ביצוע סיבוב או מתיחת שרירים במהלך העבודה. כרית או מגבת מגולגלת הממוקמת מאחורי החלק הקטן של הגב יכולה לספק תמיכה מותנית. את הרגליים מומלץ לשים על שרפרף נמוך בעת ישיבה ממושכת.
נעילת נעליים נוחות ועם עקבים נמוכים.
שינה על הצד עם הברכיים מכופפות בתנוחת עובר יכולה לעזור להקל על הלחץ על ידי הפחתת העקמומיות של עמוד השדרה.
לא להרים חפצים כבדים מדי. בעת הרמת חפצים יש לעשות זאת בעזרת הברכיים - להכניס את שרירי הבטן פנימה, ולשמור על הראש בקו ישר עם גב. חשוב לשמור שהחפץ יישאר קרוב לגוף.
להפסיק לעשן - עישון מפחית את זרימת הדם לעמוד השדרה התחתון, מה שיכול לתרום לניוון דיסק. עישון גם מגביר את הסיכון לאוסטאופורוזיס ומעכב ריפוי. שיעול עקב עישון כבד עלול גם הוא לגרום לכאבי גב.
דר שלום רב יש לי עיבוי 5 ממ ברצועה הפלנטרית בכף רגל ימיו עם חשש לדורבן עפי האולטרסאונד. שאלתי כמה זמן יעבור מגמר טיפול בגלי הלם עד לריפוי ממשי? לא חלקי.זה אינדודואלי אבל לצורך תיאום ציפיות אני שואל במידה ואעבור את הטיפול.למענה אודה
רלף שלום, הטיפול בגלי הלם מתניע תהליך ריפוי, והוא לוקח זמן. בדרך כלל את השיפור מרגישים אחרי שבועיים שלושה, והתוצאה הסופית היא אחרי חדשיים שלושה. בהצלחה.
הדס שלום, מומלץ לבצע טיפול בגלי הלם במרווחים של שבוע עד שבועיים. צריך לתת לרקמה להגיב לטיפול ולהיות מוכנה לטיפול נוסף. טיפולים צפופים מדי עלולים לגרום נזק.
אלום שלום, הטיפול בגלי הלם כרוך בכאב מסוים ובהחלט אינו נעים. יחד עם זאת, ניתן להתחיל בעצמה נמוכה ולעלות בהדרגה בהתאם למידת הכאב. מנסיוני, תמיד אני מגיע לעצמה שהיא מספקת מבחינתי ונסבלת מבחינת המטופל.
נעמי שלום, הטיפול בגלי הלם באורטופדיה מתאים לדלקות מתמשכות במקומות ספציפים. המקרים הנפוצים הם דרבן בעקב, דלקת בגיד אכילס, מרפק טניס, הסתיידויות בכתף, דלקת בצד האגן ואצבע הדק. במקרים אלה אפשר לצפות לריפוי מלא של הבעיה. הטיפול יכול להתאים גם למצבים מסוימים של שחיקת סחוס, בברכיים למשל או בכף היד. לפני התחלת הטיפול חשוב לעבור אבחון מסודר אצל אורטופד וכדאי מאד להתייעץ עם מטפל בעל נסיון כדי לוודא התאמה לטיפול.