דלג לתוכן

עיוותים בכף הרגל והקרסול: כל הגורמים ודרכי הטיפול [מדריך]

עיוותים בכף הרגל והקרסול שכיחים מאוד והם עשויים לגרום לכאבים עזים ואף להביא להגבלה בתפקוד. מרגל שטוחה גמישה ועד לעיוות "העצם הבולטת": כל הסיבות – והפתרונות לעיוותים בכף הרגל והקרסול

מאת: ד"ר אלכס ברמנט
תאריך פרסום: 28/01/2018
4 דקות קריאה

כף הרגל היא אחד מהאיברים החיוניים ביותר בגופינו. קיימות בעיות אורתופדיות רבות הנקשרות לכף הרגל והקרסול אשר ידרשו במקרים מסוימים גם פעולה כירורגית. אילו עיוותים נפוצים קיימים בכפות רגליים וכיצד ניתן לטפל בהם? המדריך המלא. 

למעשה, קיימים עיוותים רבים בכף הרגל ובקרסול והחלוקה שלהם מתבצעת בהתייחס לגיל המטופל.

עיוותים בגילאי ההתבגרות

1. רגל שטוחה גמישה

רגל שטוחה גמישה מופיעה בעיקר בתחילת גיל ההתבגרות, בקרב נערים ונערות בגילאי 16-19 ועד לגיל 25. רגל שטוחה גמישה היא מצב טבעי שלרוב אינו מלווה בכאבים או בהפרעות תפקודיות. אך במצבים בהם מורגשים כאבים ומתקיימת קריסה של העקב כלפי חוץ, יש מקום לשקול התערבות ניתוחית לצורך מניעה של פגיעה בגיד הטיביאליס האחורי ( POSTERIOR TIBIAL TENDON), שעלולה להביא לפגיעה תפקודית קשה של כף הרגל והקרסול ולהגבלה בפעילויות שונות, לרבות פעילות ספורטיבית, הליכה ואף עמידה. בנוסף, במצבים בהם כף הרגל השטוחה גמישה היא תוצר של חיבור בין עצמות כף הרגל, הנובע מאי הפרדה בניהן בזמן התפתחות העובר יידרש ניתוח לתיקון הרגל השטוחה. 



כיצד מאבחנים?

ראשית, יבצע הרופא המומחה בדיקה גופנית בהתייחס לתסמינים אותם מתאר המטופל. בהמשך ידרשו בדיקות הדמיה שונות, לרבות בדיקת CT או MRI.



איך ניתן לטפל ברגל שטוחה גמישה?

בהתייחס לרגל שטוחה גמישה הנובעת מחיבור בין עצמות כף הרגל הטיפול מתחלק לשניים:

הטיפול הראשוני יתבצע בעזרת מדרסים ביו מכאניים המספקים תמיכה בקשת המדיאלית. במידה ולא נצפה שיפור לאחר הטיפול במדרסים,  תתבצע פעולה כירורגית הכוללת הכנסת שתל בין עצמות כף הרגל, המשמש לתיקון הזוויות בהן מצויות העצמות. ההליך ניתן לביצוע עד לגיל 20 ושכיח יותר בגילאי ההתבגרות. לאחר הניתוח ניתן לדרוך על הרגל וללכת באופן כמעט מידי ואין כמעט תופעות לוואי. 

במצבים בהם החיבור הוא סחוסי (יימצא לרוב בצעירים עד לגיל 15), או במקרים בהם החיבור הוא גרמי וקטן הטיפול הוא כריתת החיבור. למעשה, מדובר בפעולה כירורגית שבמהלכה כורתים את הסחוס או העצם המחברת. הניתוח מתרחש בהרדמה מלאה ובמהלכו עשויים להוסיף פעולה נוספת הכוללת תיקון של העיוות של כף הרגל הכולל החדרת בורג בין שתי העצמות המסייע בתיקון העמדה שלהן. לאחר הניתוח מתקבל מנח רגל תקין, נפסקים הכאבים האזוריים ואף נמנעת פגיעה עתידית בגידים המקיפים את כף הרגל. זמן ההחלמה מניתוח זה נע בין חודש לשלושה חודשים. חלק מהמטופלים יוכלו לדרוך על הרגל אחרי שבועיים מהניתוח ואצל חלקם תהליך ההחלמה יהיה ארוך יותר, בכל מצב יש צורך בפיזיותרפיה. 

קראו עוד: מה כפות הרגליים שלכם חושפות על המצב הבריאותי


2. רגל שטוחה לא גמישה

רגל שטוחה שאינה גמישה, מתארת מצבים בהם החיבור הוא בין שתי העצמות של כפות הרגליים (TARSAL COALITION), או מצבים בהם החיבור מתפרש על יותר משליש משטח המפרק בכף הרגל. במצבים אלה, מתפתחת רגל שטוחה שאינה גמישה והיא מלווה בכאבים.



כיצד מטפלים?

הטיפול ברגל שטוחה שאינה גמישה יתבצע בדרך כלל באמצעות פעולה כירורגית לחיבור המפרקים מתחת לקרסול. ההחלמה לאחר ניתוח זה תמשך לרוב בין חודשיים לשלושה חודשים, כאשר בחודש הראשון שלאחר הניתוח, על המטופל להימנע מדריכה על הרגל. 




העיוותים בכפות הרגליים מגוונים, וחלוקתם ובהתאם לכך גם אופן הטיפול בהם מתבצע בהתאם לגיל המטופל 


3. עיוות הלוקס ולגוס או "עצם בולטת"

עיוות הלוקס ולוקס  הוא הנפוץ ביותר בהתייחס לעיוותים בכפות הרגליים. מדובר בבעיה גנטית, השכיחה בעיקר בבנות בגילאי 12-13. העצם הבולטת עשויה להתפתח גם מסיבות נרכשות, כמו הליכה עם נעליים צרות. העצם המעוותת היא זו המצויה בסופה של הבוהן הגדולה.



איך ניתן לאבחן את עיוות ההלוקס ולגוס?

האבחון יתבצע על ידי בדיקה גופנית שבמהלכה צריכה להיות מורגשת בליטה בעצם הגדולה, לאחר מכן יתבצע צילום רנטגן. 



כיצד מטפלים?

יש מספר סוגי ניתוחים לתיקון העיוות, אך השכיחים ביותר הם ניתוחים בשיטה הזעיר פולשנית. במהלכם לא מבצעים חתכים מאסיביים בעור. ניתן לבצע את הניתוח לשתי כפות הרגליים במקביל, ולרוב המטופלים תהיה אפשרות לדרוך על הרגל מיד אחרי ניתוח. הפעולה המיני פולשנית מקצרת את זמן ההחלמה, מפחיתה כאב וממתנת את נפיחות כף הרגל. בנוסף היא מאפשרת תיקונים מורכבים ללא צורך בחיבור המפרקים בכף הרגל. ניתן לדרוך על הרגל מיד לאחר הניתוח ולאחר כחודש וחצי המטופל יוכל לחזור לפעילות מלאה.



עיוותים בקבוצת הגיל השני והשלישי


1. רגל שטוחה נרכשת

הסיבה הכי נפוצה לבעיה זו היא פגיעה בגיד טיביאליס האחורי ולרוב היא תהיה מלווה בכאב עז ובירידה תפקודית ניכרת, ויופיע קושי בהליכה ובעמידה. אבחון הרגל השטוחה הנרכשת יתבצע באמצעות בדיקה גופנית ובדיקות הדמיה שונות, לרבות בדיקת CT  ובדיקת MRI. 



כיצד מטפלים?

הטיפול יקבע בהתאם לדרגת הפגיעה וההשפעה על המפרקים הצמודים: השלב הראשון יכלול תיקון של הגיד הפגוע ועמדת העקב. פעולה זו עשויה גם היא להתבצע בגישה הזעיר פולשנית. למעשה, במצבים של רגל שטוחה נרכשת יש חשיבות לאבחון המצב בשלביו הראשונים ולטיפול מידי, זאת כדי למנוע את הצורך בניתוחים מורכבים יותר אשר כוללים קיבועים שונים במפרקים בכף הרגל. חשוב לציין כי רק במצב בו המחלה מטופלת בשלב הראשון או השני שלה, ניתן לבצע שחזור של הגיד, וכך לאפשר חזרה לתפקוד מלא של כף הרגל. בשלבים מתקדמים יותר הקיבועים יהיו מורכבים יותר ויאפשרו אמנם לשחזר את מבנה כף הרגל אך ללא חזרה לתפקוד מלא. על כן חשוב לטפל בשלבים מוקדמים. 



2. כאבים בכף רגל אחרי שבר של עקב

נגרמים לרוב בשל טראומה של העקב, כתוצאה מפגיעה במפרק המצוי בין עצם הטאלוס לעצם העקב. לרוב הבעיה תלווה בקושי בהליכה ובכאבים. ניתן לאבחן את השבר באמצעות בדיקת CT. 



כיצד מטפלים?

הטיפול הוא ניתוחי ובמהלכו יתבצע חיבור של המפרק, אותו ניתן לבצע בשיטה האַרְתְרוֹסקופית, המסייעת בצמצום זמני ההחלמה באופן משמעותי ובמיתון הכאבים שלאחר הניתוח. בנוסף, ביצוע הניתוח בשיטה זו מביא לפגיעה מינימאלית ברקמות הרכות בכף הרגל. בכל הנוגע לניתוח בגישה הַארתְרוֹסקופית, לאחר כחודש יוכל המטופל לדרוך על כף הרגל ואחרי כחודשיים יחזור לתפקוד מלא. בניתוח פתוח, ההחלמה תהיה ארוכה יותר ועשויה אף להימשך כחצי שנה. 



3. עיוותים בקרסול

ישנם מספר גורמים לעיוותים בקרסול, לרבות עיוות מובנה בזוויות של מפרק הקרסול, אשר גורם לכאבים ולהגבלת התנועה. כמו כן, העיוות עשוי להתרחש עקב שחיקת סחוס בקרסול בשל טראומה, מחלות מפרק ועוד. האבחון מתבצע באמצעות צילום קרסול בעמידה. 



כיצד מטפלים?

הטיפול בעיוות מובנה בזוויות מפרק הקרסול יתבצע בעזרת ניתוח לתיקון הזוויות. גם במקרה זה, מומלץ לבצע את הניתוח בהקדם, כדי למנוע שינויים עתידיים במפרק הקרסול. בכל הנוגע לעיוות הנגרם כתוצאה משחיקת הסחוס, יתבצע ניתוח לקיבוע בשיט הַארתְרוֹסקופית. גם במקרה זה הניתוח מקצר את זמן ההחלמה: לאחר כחודש יוכל המטופל לדרוך על הרגל ולאחר כחודשיים יחזור לפעילות מלאה. 


האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
ד"ר אמיר שטרנהיים
ד"ר אמיר שטרנהיים אורתופדיה
4.8
( 22 חוות דעת )
"אני מאוד, מאוד מעריכה את ד"ר שטרנחיים , אין הרבה רופאים ברמה שלו גם מבחינת מקצועית וגם ברמה אכפתיות כלפי המטופל !!!!!"
ד"ר עומרי ברגר
ד"ר עומרי ברגר אורתופדיה
4.9
( 16 חוות דעת )
"רופא מאוד יסודי ומאוד אמפטי"
ד"ר אנדריי אנדרחנוב
ד"ר אנדריי אנדרחנוב אורתופדיה
5.0
( 7 חוות דעת )
"רופא מעולה ,אדיב מומלץ"
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד

שאלות מתוך פורום כאבי ברכיים וכאבים בכף הרגל

X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו