חלב פרה ותחליפים צמחיים: איזה חלב הוא הטוב בשבילך?
רבים המעוניינים בשיפור תזונתם פונים אל תחליפי החלב הצמחיים, הנחשבים אלטרנטיבה בריאה לחלב הפרה המסורתי. מחקר חדש שנערך בקנדה העריך את ערכם התזונתי של ארבעת תחליפי החלב הנפוצים ביותר וקבע מהו החלב הבריא ביותר
חלב הפרה מכיל סידן, חלבון, שומן, פחמימות וחומרים מזינים אחרים, בעל תכונות אנטי – מיקרוביאליות והוכח כמסייע לתינוקות להילחם בדלקות בדרכי הנשימה. עם זאת, מוצרי החלב זוכים לביקורת רבה. יש הרואים בהם סמל לאכזריות, יש האלרגיים אליהם ויש הטוענים כי הם מקור המחלות בחיי האדם המודרני.
השוק כיום מציע חלופות רבות למשקה המסורתי: חלב סויה, חלב שקדים, חלב אורז וחלב קוקוס, ורבים מהלוקים באי סבילות ללקטוז ואחרים המעוניינים בשיפור תזונתם, פונים אל תחליפים אלו, מבוססי הצמחים. מחקר קנדי חדש העריך את הערך התזונתי של ארבעת סוגי תחליפי החלב הנפוצים ביותר של חלב הפרה, הנותר כאפשרות המזינה ביותר.
חלב קוקוס
חלב קוקוס הוא סמיך וטעים, אך מבחינת הרכבו התזונתי מדובר במשקה עתיר קלוריות שאינו מכיל חלבון ועמוס בשומן רווי. עם זאת, השומנים שבו מתעכלים בקלות רבה יחסית לסוגי חלב אחרים.
קראו עוד: לא רק בט"ו בשבת: 10 סיבות שיגרמו לכם לשלב תמרים בתפריט היומי
חלב שקדים
גם חלב השקדים דורג כטעים והרכב השומן, הפחמימות והחלבון שלו יותר דומה לזה של חלב הפרה. עם זאת, הוא עשוי להוות בעיה עבור אנשים אלרגיים לשקדים ואגוזים.
אך אין לראות בחלב מבוסס צמחים תחליף ישיר ובריא של חלב פרה, כפי שעושים רוב הצרכנים
חלב אורז
חלב אורז הוא דל מאוד בשומן, דומה בהרכבו הקלורי לחלב פרה, אך חסרים בו ויטמין A וויטמין C, הוא מכיל כמות גדולה של סוכר ואינו מספק טווח של שומן, פחמימות וחלבונים. עם זאת, זהו חלב קל מאוד לעיכול ומתאים לאנשים הרגישים למשקאות ותחליפים אחרים.
קראו עוד: כורכום: 9 יתרונות בריאותיים
חלב סויה
חלב סויה נחשב לחסר טעם, עשוי להוות בעיה עבור אנשים אלרגיים ולעכב ספיגת מינרלים בגוף. עם זאת, הוא עשיר בחלבון וסידן ומכיל מאזן דומה של שומן ופחמימות, ביחס לחלב הפרה.
ניתן לומר כי חלב סויה הוא הדומה ביותר בהרכבו לחלב פרה, אך אין לראות בחלב מבוסס צמחים תחליף ישיר ובריא שלו, כפי שעושים רוב הצרכנים. חלב פרה הוא האפשרות הטובה ביותר ברוב המקרים, במיוחד עבור תינוקות ופעוטות. את החלב ניתן לצרוך באחוזי שומן שונים, מה שמקל על שילובו בתפריט היומי.
תחליפי חלב צמחיים מתאימים עבור אלו הרגישים ללקטוז או לחלב פרה, אך חשוב מאוד לזכור כי בתהליך העיבוד מוספים שמנים, מלח, חומרי טעם וריח וחומרים מייצבים. למרות שמדובר בחומרים המאושרים על ידי משרד הבריאות, רצוי להפחית את כמות צריכתם עד כמה שאפשר.