מחקר חדש מצא: כורכומין עשוי לשפר את בריאות המוח
כורכומין הוא אחד מהמרכיבים הצמחיים הנפוצים בעולם ומחקרים רבים בוצעו כדי לבחון את סגולותיו. מחקר חדש חושף כי צריכת כורכומין מסייעת בשמירה על בריאות המוח ואף וממתנת את הסיכון להתפתחות מחלות כמו אלצהיימר ופרקינסון: כל המידע על הפלא הצהוב
להרגלי התזונה שלנו השפעה ישירה על בריאות מערכות רבות בגוף ביניהן, מערכת העיכול ומערכת העצבים. בשנים האחרונות נמצא קשר בין תזונה המבוססת בעיקר על מזון גולמי ומעושרת בתוספי תזונה, לבין תהליכי עיכול וספיגה תקינים. תזונה בריאה מפחיתה גורמי דלקת במעי, ובכך תורמת להקטנת המרווחים בין תאי המעי ומאפשרת מעבר מבוקר של חומרים מהמזון אל הדם. לעומת זאת, אכילת מזון מתועש ומעובד, מזון מטוגן ומזון המכיל חומרים משמרים עלולה להעמיס על מערכת העיכול ולגרום לתגובה דלקתית שמתבטאת בהרחבת המרווחים בין תאי המעי וכפועל יוצא - לתסמונת המעי הדליף.
מהי תסמונת המעי הדליף?
תסמונת המעי הדולף היא מצב בו רכיבי מזון עשויים לדלוף מהמעי אל מחזור הדם בצורה לא מבוקרת. מחקרים שנעשו בשנים האחרונות מצביעים על קשר בין תהליכי העיכול והספיגה לבריאות המוח. כך התגלה שתפקוד לא תקין של מערכת העיכול עשוי להשפיע על מערכת העצבים ואף להגביר את הסיכון למחלות כמו אלצהיימר ופרקינסון. מחקר מעבדה ישראלי חדש מצא כי תזונה המועשרת בכורכומין מסייעת בשמירת הצפיפות של תאי המעי וכתוצאה מכך גם תורמת לבריאות המוח: כל המידע שחשוב שתכירו.
מחקר מעבדה ישראלי ראשון מסוגו שבוצע בבית החולים הדסה, בהובלתו של החוקר ד"ר יהושע מאור- מומחה בפרמקולוגיה, טוקסיקולוגיה וכימיה תרופתית של צמחי מרפא, חשף עוד ממצאים חשובים על הפלא הצהוב.
מטרת המחקר הייתה לבדוק האם שילוב של תוספי תזונה כמו כורכומין, נוגד חמצון ודלקת עוצמתי, יכול לסייע לשמור על הצפיפות של תאי המעי כך שימנע מעבר לא מבוקר של חומרים מהמזון לדם. החוקרים בחנו מוצר כורכומין המשולב עם רכיבים טבעיים הנקראים פוספוליפידים.
תזונה המועשרת בכורכומין מסייעת בשמירת הצפיפות של תאי המעי וכתוצאה מכך גם תורמת לבריאות המוח
בשלב הראשון של המחקר החוקרים בדקו את יכולת חדירת הכורכומין אל תוך תאי המעי. הם מצאו כי שילוב בין רכיב הכורכומין לבין רכיבים פוספוליפידים העצימה באופן מובהק את יכולת החדירה של הכורכומין לתאים, מה שלמעשה מסייע לניצול מרבי של הכורכומין על ידי תאי הגוף. בשלב השני ביקשו החוקרים לבחון את השפעתו של הכורכומין פוספוליפיד על תאי מעי בתנאים מעבדתיים. תוצאות המחקר הראו כי לאחר חדירת הכורכומין פוספוליפיד אל התאים, הוא מקנה להם השפעה אנטי דלקתית, כזו שמצמצמת את המרווחים ביניהם. החוקרים הסיקו כי פעילות זו עשויה גם בפועל למנוע דליפה של רכיבים לא רצויים אל מחזור הדם ומשם אל המוח ובכך מקטינה את הסיכון למחלות כגון אלצהיימר ופרקינסון.
אולם חשוב לזכור כי אחת מהבעיות המרכזיות של הרכיב כורכומין הוא הפירוק המהיר שלו בגוף – כלומר, גם אם הכורכומין מצליח לחדור אל התאים ולצופף אותם, הוא מפורק ומפונה מהם כבר לאחר כשעתיים. לכן בשלב זה של המחקר ביקשו החוקרים לבחון את משך השפעתו של הכורכומין-פוספוליפיד בתאים. החוקרים מצאו כי ההשפעה האנטי דלקתית על צפיפות תאי המעי של הרכיב נשמרה למשך 72 שעות, גם לאחר שהתפרק ופונה מהתאים.
קראו עוד: כורכום: 9 יתרונות בריאותיים
מה הקשר בין בריאות מערכת העיכול והשפעתה על המוח?
המחקר ביקש לבחון כיצד ההשפעה המיטיבה שיש לכורכומין על תאי המעי משפיעה גם על המוח. אחת מהמסקנות המרכזיות של המחקר הראתה קשר ברור בין ההגנה שמקנה הרכיב לתאי מערכת העיכול לבין בריאות המוח.
לסיום, החוקרים בחנו תאי מעי ומוח שהשרו עליהם תנאים מאתגרים, כלומר תנאים הדומים במהותם לתנאים המתרחשים בגוף עקב צריכת תזונה שאינה מיטבית, שלאורך זמן עשויים לגרום לדלקתיות ולפעילות לא תקינה של התא. תוצאות המחקר הראו כי הטיפול בתאים המאותגרים באמצעות רכיב הכורכומין-פוספוליפיד תרם לשיקומם ולחזרתם לפעילות תקינה.
סגולותיו הרבות והמגוונות של צמח הכורכום כנוגד דלקת, נוגד חמצון, מגן על הכבד, מסייע לתפקודים קוגניטיביים ועוד, הקנו לו את התואר 'הפלא הצהוב'. ממצאי מחקר זה תומכים בשימוש בכורכומין-פוספוליפיד כתוסף תזונה התומך באורח חיים בריא, ומסייע בשמירה על בריאות מערכת העיכול והמוח.
הכותב הוא הרבליסט קליני ומנהל מחקר ופיתוח ב'ברא צמחים'