אסתמה של הילדות: כיצד מאבחנים ואיזה טיפול יסייע?
כ-40% מהילדים בישראל סובלים מאסתמה בילדות, מחלה המתאפיינת בהתקפים ובתקופות רגיעה בהן הילד נראה בריא לחלוטין. אבחון מקיף של המחלה וטיפול בה הן בזמני שגרה ובייחוד במצבים של התקף אסתמה – חיוני במיוחד כדיי להקל על התסמינים ובמקרים מסוימים אף למנוע סכנת חיים: מהם גורמי הסיכון לאסתמה בילדות, ואילו סימני אזהרה ירמזו על התקף אסתמה חריף? כדאי שתכירו
אסתמה (או בעברית- גנחת הסימפונות) נחשבת למחלה הכרונית הנפוצה ביותר בעולם המערבי. שכיחותה משתנה בין המדינות ונעה בין 1% ל-18%. בישראל, כ-10-12% מהאוכלוסייה הבוגרת סובלת מהמחלה. אסתמה היא מחלה דלקתית כרונית בדרכי הנשימה המאופיינת בהתקפים. התקפי האסתמה יכולים להתבטא בתסמינים שונים, בניהם קוצר נשימה, שיעולים וצפצופים, המופיעים בעיקר בלילה. אסתמה של הילדות (infantile asthma או hyper-reactive airway disease) , נחשבת גם היא למחלה נפוצה מאוד, וכ-40% מהילדים בישראל סובלים ממנה.
מהם התסמינים שיעידו על אסתמה בילדות?
כ-80% מהילדים הסובלים מאסתמה יציגו סימפטומים (תסמינים) לפני גיל 5 שנים, אך פעמים רבות, למרות נוכחות התסמינים, המחלה מאובחנת כמחלה אחרת באופן שגוי או אף לא מאובחנת כלל, בעיקר בפעוטות.
התסמינים הנפוצים ביותר בקרב הסובלים מאסתמה בילדות הם שיעול וצפצופים. "השיעול באופן מובהק הוא שיעול לילי", מדגיש ד"ר משה אשכנזי, רופא בכיר ביחידה לריאות ילדים בבית חולים אדמונד ולילי ספרא (שיבא) ורופא ילדים בקופת החולים מכבי. "כאשר במהלך היום עשויים שלא להופיע תסמינים לחלוטין". מעבר לשיעול, אסתמה בילדות עשויה להוביל לקושי נשימתי ולחץ או כאב בחזה.
אסתמה בילדות מתאפיינת בהתקפים ותקופות רגיעה, בהן הילד מרגיש בסדר גמור. פעמים רבות, התסמינים עשויים להופיע בצורה עונתית בעיקר בקרב ילדים עם רקע אוטופי אישי. מאפיין נוסף שעלול להעלות את החשד לקיום המחלה הוא שיעול המוחמר מיד לאחר ביצוע פעילות גופנית.
מהם גורמי הסיכון למחלה?
ישנם מספר גורמי סיכון לאסתמה של הילדות, בניהם מצבים בהם אחד מההורים סובל גם הוא מאסתמה, רקע אוטופי אישי, פגות ומשקל לידה נמוך. "הגורם החשוב ביותר הניתן למניעה הוא עישון של אחד ההורים" מוסיף ד"ר אשכנזי.
כ-80% מהילדים הסובלים מאסתמה יציגו תסמינים עוד לפני גיל 5
איך מאבחנים אסתמה?
אבחון המחלה מתבצע תוך בחינת ההיסטוריה הרפואית של המטופל והסימפטומים האופייניים לאסתמה והתייחסות לממצאים מבדיקת הריאות אשר בוצעה על ידי רופא מומחה. יש לציין כי בין תקופות ההחמרה, בדיקת הריאות תהיה לרוב תקינה לחלוטין ואת הממצאים המרמזים על אסתמה ניתן לשמוע בהאזנה לריאות בזמני ההתקפים בלבד.
"חשוב לזכור", מדגיש ד"ר אשכנזי, "שיכולים להיות מצבים אחרים הכוללים בתוכם סימפטומים דומים לאסתמה כגון, ריפלוקס, חולשה מולדת של קנה הנשימה הראשי ומחלות ריאתיות תורשתיות".
אישוש האבחנה יכול להעשות על ידי בדיקת תפקודי ריאות, הוכחת הפיכות המצב ושלילת האבחנות האחרות. בילדים קטנים (לרוב מתחת לגיל ארבע) אשר לא מצליחים לבצע בצורה טובה את בדיקת תפקודי הריאות, אפשר לעשות נסיון טיפולי עם מרחיבי סימפונות בעת החמרה. תגובה טובה לטיפול תרופתי במרחיבי סימפונות יכולה לשמש לאישוש האבחנה.
האם הצפי משתנה בהתאם לגיל האבחון?
ישנם תינוקות ופעוטות אשר סובלים מציפצופים נשימתיים חוזרים, לרוב לאחר זיהומים ויראליים. ישנה מחלוקת לגבי המונח המתאים לתיאור מחלתם של ילדים אלו, האם בכלל נכון לקרוא למחלתם 'אסתמה'. זאת כיוון שאסתמה זו מחלה כרונית קבועה ואילו עבורם הצפי הוא חיובי יותר- המחלה לרוב תעבור עד גיל 6 שנים.
"ילד שאחד מהוריו סובל מאסתמה או שבעצמו סובל מאלרגיה לחומרים נשאפים (קרדית אבק הבית, פרוות חתול ועוד) הוא בעל סיכויים סטטיסטיים גבוהים יותר לכך שאסתמת הילדות לא תחלוף", מציין ד"ר אשכנזי.
איך ניתן לטפל באסתמה של הילדות?
במסגרת ההערכה הראשונית של חולה המאובחן באסתמה, נקבעת דרגת החומרה. סוג הטיפול, המינון ותדירות הטיפולים כולם נקבעים על פי דרגת החומרה של האסתמה.
הטיפולים הנפוצים כוללים משאפי מרחיבי סימפונות קצרי טווח וארוכי טווח, משאפים סטרואידליים ותרופה בשם Montelukast (שם מסחרי לדוגמה- סינגולייר) הניתנת באבקה או כדורי לעיסה, בהתאם לחומרת המחלה כפי שנקבעת על ידי הרופא. במחלות קשות או בהתקפים ישולבו גם סטרואידים דרך הפה. "תחליף למשאפים יכולות להיות האינהלציות אך כיום כמעט ולא נותנים אותן", מבהיר ד"ר אשכנזי, "המתן במשאף (עם איירוצ'מבר) הוא יעיל יותר, קצר יותר ואפילו יותר סטרילי ממתן אינהלציה."
קראו עוד: סובלים מאסתמה? בדקו אם אתם מקבלים טיפול מתאים
מהו הטיפול המידי הניתן במצבים של התקף אסתמה?
התקף אסתמה הוא מונח מבלבל מעט, כיוון שהוא כולל בתוכו מגוון מצבים שונים- החל מעליה קלה בתסמינים ועד להתקף חריף ואירוע מסכן חיים. חשוב לדעת כי גם ילדים עם מחלה המסווגת כקלה עלולים לחוות החמרות קשות. במסגרת קביעת התוכנית הטיפולית השגרתית, נקבע גם טיפול מקל מיידי לשימוש במקרה של החמרות.
4 סימנים שיעידו על התקף אסתמה חריף המצריך פנייה לעזרה רפואית
• הצפצופים, החרחורים או הקושי הנשימתי ממשיכים גם לאחר הניסיון לתת טיפול מקל
• הקושי הנשימתי משמעותי כל כך שמקשה על הילד ללכת/ לדבר/ לאכול או לשחק
• הילד ישנוני
• קצב נשימות גבוה עם נשימה בטנית מאומצת
טיפול לשעת חירום
מומלץ כי ההורים והרופא המטפל יקבעו תוכנית פעולה מידיית למקרה והאסתמה תחמיר בפתאומיות ( טיפול אותו יש לבצע עוד טרם להגעה לגורם רפואי, אליו צריך לפנות מיד לאחר מכן). "בכל מקרה של ספק יש לתת מיידית מספר שאיפות עם משאף הונטולין ולפנות לעזרה", מציין ד"ר אשכנזי.פעמים רבות לאחר התקף אסתמה חריף הילד יקבל טיפול פומי בסטרואידים למשך מספר ימים וטיפול בעזרת משאפים סטרואידליים לתקופה ארוכה יותר, כדי להוריד את הנפיחות וייצור הליחה בריאות ובכך להפחית את הסיכון להתקף חוזר. חלק קטן מהחולים עם אסתמה יזדקקו לטיפול מונע ארוך טווח לחודשים ואפילו למשך שנים.
התקף אסתמה חריף הוא מסכן חיים במידה לא מטופל כראוי. לכן מומלץ לפנות לגורם רפואי בהקדם האפשרי על מנת לאפשר טיפול מייטבי לילד ולשקול מתן טיפול מונע.