דלג לתוכן

ניתוח להסרת שקדים: מתי מתבצע ומהם הסיכונים?

הם מקשים על הנשימה, עשויים לפגוע בכושר השמיעה, להביא לדלקות חוזרות באזור הלוע ולפגיעה באיכות השינה: שקדים מוגדלים הם תופעה נפוצה, בעיקר בקרב ילדים, שעלולה לפגוע באיכות החיים באופן ניכר: מהם הגורמים לשקדים מוגדלים, איזה ניתוח מסייע בפתרון הבעיה ובאילו מקרים הוא יתבצע? כל המידע החיוני

מאת: ד"ר דורון הלפרין, ערוץ הרופאים
תאריך פרסום: 23/05/2018
2 דקות קריאה
כתבת וידאו

ניתוח הסרת שקדים הוא ניתוח נפוץ בקרב ילדים. למרות שבעבר ההליך היה מבוצע בתדירות גבוהה יותר, כיום נוהגים לבחור בניתוח להסרת שקדים בשני מקרים: במצבים בהם ישנן דלקות שקדים חוזרות, או אצל ילדים הסובלים משקדים מוגדלים אשר גוררים השלכות חמורות על בריאותם. 

השקדים הם בלוטות לימפה המצויות לאורך כל גופנו. בלוטות הלימפה הן חלק ממערכת הלימפה שמשחקת תפקיד חשוב בחיסון גופנו והיא חלק מהמערכת החיסונית הנלחמת בזיהומים. כאשר זיהום חודר לגוף מערכת החיסון נכנסת לפעולה. כחלק מפעולתה, בלוטות הלימפה גדלות, מתנפחות והופכות אדומות, בולטות וכואבות.

הבלוטות המצויות משני צדי הלוע והחלק האחורי של האף הקרוי הלוע האפי ובקצה הפה, מתפקדות כשומרי סף הנלחמים במזיקים החודרים מבחוץ- דרך הפה ודרך האף. לבלוטות אלה הוצמד הכינוי שקדים, כאשר ישנם שני שקדים בחלל הלוע, הם שקדי הלוע, ושקד נוסף, הוא מה שמכונה "שקד שלישי" המצוי מאחורי האף. 

במקרים בהם השקדים מוגדלים, או לחלופין במצבים של זיהומים חיידקיים חוזרים בבלוטות לימפה אלה, ישנה סכנה לפגיעה בבריאותם הכללית של הילדים ועל כן יש לשקול את הסרת השקדים בניתוח. 

 

מהם הגורמים לשקדים מוגדלים?

השקדים נמצאים הם חלק ממערכת אף אוזן גרון. במערכת קיימים לחצים ונוזלים שאמורים להתפנות ולהתאזן באמצעים שונים. כאשר השקדים מוגדלים, ישנה חסימה של דרכי ניקוז, ולחצים, אויר ונוזלים מתקשים להתפנות. לשקדים, לרבות השקד השלישי יש נטייה בעיקר בילדות להיות גדולים ובולטים לתקופות ממושכות, לעיתים מבלי שהם כואבים כלל. בין הגורמים לשקדים מוגדלים:

• חדירה של זיהום

• מבנה אנטומי של בלוטות לימפה גדולות

• אלרגיות

• אסטמה

• נזלת כרונית

עם הזמן הולכים השקדים ומצטמקים. אולם ילדים רבים נפגעים ממצב זה של בלוטות מוגדלות אשר יכולות להשפיע בכמה דרכים: חסימה של דרכי האוויר העליונות, ירידה בכושר השמיעה עקב נוזלים באוזניים, ריח רע מהפה, דלקות חוזרות ונשנות בלוע (טונסיליטיס, דלקת גרון, דלקת שקדים, דלקות אוזניים), נזלת כרונית, נחירות, הפסקות נשימה בשינה, הפרעות ועיכובים בהתפתחות, קשיי שפה, קשיים חברתיים, קשיים באכילה ובליעה, בעיות ריכוז, עייפות, היפראקטיביות, הרטבת לילה ועיכוב בגדילה. 


ניתוח להסרת שקדים מתבצע בילדים הסובלים מההשלכות השונות שנובעות מנפיחות בשקדים

כיצד מטפלים בשקדים מוגדלים?

לילדים הסובלים מההשלכות השונות הנובעות מנפיחות בשקדים, מומלץ לבצע ניתוח להסרת השקדים. למעשה, מדובר בשתי פעולות כירורגיות שונות: ניתוח להסרת שקדי הלוע (מתבצע במצבים בהם השקדים המוגדלים הם אלה המצויים באזור הלוע) וניתוח להסרת השקד השלישי (מתבצע במקרים בהם השקד המוגדל הוא זה המצוי בחלקו האחורי של האף).


הניתוחים להסרת השקדים נפוצים מאוד, והם מבוצעים תחת הרדמה כללית. במהלך הפעולה, מוסרים השקדים דרך הפה מבלי לבצע כל חיתוכים. הסרת השקדים מתבצעת באמצעות מכשור מתקדם. ניתן להסירם בעזרת סכין, לייזר, צורב חשמלי, גלי רדיו, אידוי ועוד. לאחר הניתוח נדרשת החלמה של שבוע עד עשרה ימים, במהלכם עלול להרגיש הילד בחילה וכאב, להקיא, להתקשות לאכול ולפתח חום ושינוי חולף בקול.

בעוד שלאחר ניתוח השקד השלישי מהלך ההחלמה הינו קל יחסית וכמעט נטול סיבוכים, הרי לאחר ניתוח שקדים סובל המנותח לאורך תקופה של כשבוע מכאבים ונזקק לתרופות הרגעה, זאת בהתאם להנחיית הרופא המטפל. הסיבוך העיקרי והמשמעותי לאחר ניתוח שקדים הוא דימום שעלול להופיע או באופן מידי או מאוחר יותר. לאור זאת, ההמלצה היא השגחה צמודה ורציפה במהלך השבוע שלאחר הניתוח.   


הכותב הוא מומחה בכיר בתחום אף-אוזן-גרון, מנהל מחלקת א.א.ג וניתוחי ראש-צוואר במרכז הרפואי קפלן, רחובות. הכתבה בשיתוף פעולה עם ערוץ הרופאים ב-YouTube. הרופאים המתנדבים בערוץ הינם מומחים מובילים ממרכזים רפואיים בכל רחבי הארץ. עוד על המיזם ב:www.doctorschanneltube.org


האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
ד"ר נעמי רבינוביץ
ד"ר נעמי רבינוביץ אף אוזן גרון וכירורגיית ראש-צוואר
רופאה בכירה במחלקת אף אוזן גרון ניתוחי ראש וצוואר במרכז הרפואי שיבא תל השומר
 ליאת רובינשטיין גנטיוק
ליאת רובינשטיין גנטיוק אודיולוגיה
4.9
( 13 חוות דעת )
"ליאת מקצוענית על !!המבחר רחב והיא מדייקת ומתאימה לפי הצורך ! אני מרוצה גם מהמזכירה שמייד עונה באדיבות"
ד"ר ראובן ישי
ד"ר ראובן ישי אף אוזן גרון וכירורגיית ראש-צוואר
רופא בכיר ומנתח במחלקת אף אוזן גרון, בית חולים רמב״ם 
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד

שאלות מתוך פורום אף אוזן גרון

X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו