מה הסיכוי שלכם לחלות בדמנציה?
ככל שמזדקנים, כך גדל הסיכוי לחלות בדמנציה. בזה אין לנו שליטה. עם זאת, מחקרים רבים מראים ששינויים באורחות החיים שלנו עשויים למנוע או לדחות את המחלה. אז מה צריך לעשות? הפרטים בכתבה
מספר האנשים עם דמנציה בעולם רק הולך וגדל. ההערכה היא שעד שנת 2030 כ-82 מיליון בני אדם בעולם יחלו בדמנציה, כך על-פי ארגון הבריאות העולמי. בארה"ב, ההערכה היא של-11 מיליון יחלו באלצייהמר עד 2050, שזה כפול מכמות החולים היום.
דמנציה גורמת לירידה איטית ביכולות החשיבה. המחלה משפיעה על הזיכרון, מצב הרוח, שפה ותפקודים אחרים של המוח. אנשים עם דמנציה בשלב מסוים אינם יכולים לחיות באופן עצמאי והם דורשים טיפול ותשומת לב מסביב לשעון. אלצהיימר היא הגורם המרכזי לדמנציה, אחרי שבץ מוחי ומצבים אחרים שגורמים נזק לכלי הדם ומובילים למה שמכונה דמנציה וסקולרית.
למרות שלמחלה הזו אין כיום מרפא, מחקרים אחרונים מראים שניתן להפחית את הסיכוי לסבול מהמחלה בהמשך. למעשה, ב-5 שנים האחרונות יש התקדמות בזיהוי של גורמי הסיכון למחלה הניתנים לשינוי. גורם הסיכון של ההזדקנות הוא כמובן בלתי נמנע, אך חוקרים טוענים ששינוי באורח החיים שלנו עשוי להשפיע על הסיכון לדמנציה.
אז נכון שאף פעם לא מאוחר מדי להתחיל בשינויים בריאים בחיים, אבל ככל שתתחילו מוקדם יותר, כך גדל הסיכוי למנוע או לדחות את המחלה.
הורידו לחץ, לחץ דם
יתר לחץ דם הוא גורם סיכון להרבה מחלות, וגם לדמנציה. במחקר שפורסם באוגוסט האחרון, חוקרים עקבו אחר 16,000 מבוגרים בגילאים 44-66 במשך 24 שנים. הם גילו שאנשים עם לחץ דם גבוה באמצע החיים, היו בעלי סיכון גבוה כמעט ב-40% לחלות בדמנציה.
סקירה של מחקרים שפורסו בשנת 2014 העריכה כי לחץ דם גבוה מוביל ל-425,000 מקרים של דמנציה בארה"ב מדי שנה.
שמרו על הלב שלכם
בנוסף לשמירה על לחץ הדם, ישנן ראיות לכך ששמירה על גורמי סיכון אחרים שאחראים לבריאות הלב שלנו, כגון כולסטרול גבוה וסוכרת, גם יכולים להוריד את הסיכון לדמנציה.
במחקר שנערך בדצמבר האחרון, למשל, החוקרים דיווחו שסוכרת מסוג 2 גורמת לשינויים במוח, אשר עלולים לפגוע בזיכרון או בתפקוד המוחי. מחקר נוסף מצא שכולסטרול מעודד הצטברות של חלבונים במוח, ואלה ככל הנראה משחקים תפקיד חשוב בהתפתחות מחלת האלצהיימר.
קראו עוד! מחקר מצא: יש קשר בין שימוש בתרופות להתפתחות דמנציה
הקפידו לישון טוב
חוקרים עדיין לא יודעים להסביר במדויק את הקשר בין דמנציה לשינה, אך נראה כי הדבר קשור לבטא עמילואיד, סוג של משקעים חלבוניים במוח.
שני מחקרים קטנים שפורסמו בשנה האחרונה, הראו שישנה עלייה בבטא עמילואיד בקרב אנשים שעברו שינה לא טובה במשך לילה אחד. לצד זה, אחד מחוקרי המחקר הצביע על כך שיש סיבה לדאוג בעיקר לאנשים הסובלים מבעיות שינה כרוניות.
הסבר אחר לקשר בין שינה לדמנציה הוא אפניאה, הפסקת נשימה במהלך שינה. אפניאה שאינה מטופלת עלולה לגרום לשבצי מוח קטנים ורבים המובילים לבעיות בזיכרון ובחשיבה בשלב מאוחר יותר בחיים.
לצד כל אלה, חשוב לציין שלא ברור האם שיפור באיכות השינה מקטינה את הסיכון לדמנציה.
ב-5 שנים האחרונות מזהים יותר גורמי סיכון לדמנציה שניתנים לשינוי
שמרו על השמיעה ובלו בחברת אנשים
בחודש האחרון פורסם דו"ח חשוב על דמנציה, שהוסיף אובדן שמיעה לרשימת גורמי הסיכון. בשלב זה עדיין לא ברור מה הקשר בין אובדן שמיעה לדמנציה, אך מומחים טוענים שככל הנראה אובדן שמיעה מאלץ את המוח לעבוד קשה יותר, ומאמץ זה ככל הנראה הוא מעמסה למוח שגורמת לו לנזק עם הזמן.
בדומה לאובדן שמיעה, דמנציה עלולה להיגרם כתוצאה מבידוד חברתי. אובדן שמיעה מונע אינטראקציה מלאה בשיחות וגורם לאבדן היתרונות המוחיים שנובעים מגירוי מנטלי. ברוב המקרים, אובדן השמיעה אינו קשור למוח, אך אם אין מידע שנכנס או תהליך חברות כלשהו, הדבר יכול להשפיע על המוח באופן עקיף.
כמו בשינה, גם במקרה של אובדן שמיעה לא ברור אם שיפור השמיעה, למשל באמצעות שימוש במכשירי שמיעה, מפחית את הסיכון לדמנציה. עם זאת, גירוי מנטלי, הכולל אינטראקציות חברתיות, עשוי להפחית את הסיכון.
שמרו על הראש שלכם
פגיעות ראש נמצאו קשורות לדמנציה. במחקר שפורסם בינואר, לדוגמה, החוקרים בחנו רשומות בריאותיות של 164,000 איש שעברו פגיעה מוחית טראומתית ומצאו כי פגיעה חמורה בראש הכפילה את הסיכון לדמנציה ופגיעות חוזרות כמעט שילשו את הסיכון למחלה. גם לאחר 30 שנה הסיכון נותר 25% גבוה יותר מהנורמלי.
מחקרים אחרונים מראים שגם אנשים עם פגיעות ראש קלות, כגון זעזוע מוח קל ללא אובדן הכרה, נוטים יותר לדמנציה. פגיעות אלו יכולות להכפיל את הסיכון לדמנציה ופגיעות חמורות יותר אף יכולות להעלות את הסיכון.
הקשר בין פגיעות ראש לדמנציה הגיוני מאחר שנעשית פגיעה במוח. עם זאת, עדיין לא ידועים כל המנגנונים כך שהקשר עדיין לא ברור לגמרי.
גנטיקה
ידוע על גן אחד שמעלה את הסיכון לאלצהיימר ושמו ApoE4. הגן הזה יכול גם להעלות את הסיכון לדמנציה עקב פגיעה מוחית טראומתית, כך עולה ממחקר שפורסם בספטמבר השנה. הגן למעשה גורם לכך שלאחר פציעה בראש קשה יותר למוח לרפא את הפגיעה או הדלקתיות, שעלולה להתגבר ולגרום לנזק נוסף.
חוקרים מאמינים שבשלב מסוים יהיו בדיקות גנטיות שיוכלו לזהות אנשים שנמצאים בסיכון בגלל גנטיקה, והם גם מקווים להצליח לשנות את הגנים. אך בינתיים, ההמלצה לאנשים עם חשד לגן (כגון בני משפחה עם דמנציה), היא להימנע ככל שניתן מספורט ופעילויות שמגדילים את הסיכון לפגיעות ראש.