האם הגיע סוף עידן האנטיביוטיקה?
מחקר חדש מצא כי בקטריופאג'ים, וירוסים המשמידים חיידקים, עשויים להוות תחליף עתידי לאנטיביוטיקה. העתיד כבר כאן
העמידות של אנטיביוטיקה היא אחת מהדאגות הגדולות של עולם הרפואה. ארגון הבריאות העולמית הגדיר בעיה זו כאחד האיומים הגדולים ביותר על הבריאות העולמית.
פרט לעמידות, השימוש באנטיביוטיקה גורם לבעיות נוספות, בהן הרס של מיני חיידקים, פרט לאלו הגורמים למחלה, כגון חיידקי המעיים, אשר חיוניים לבריאותנו.
בשל הבעיות הכרוכות בשימוש באנטיביוטיקה, בשנים האחרונות גבר החיפוש אחר אלטרנטיבות לאנטיביוטיקה ולאחרונה, מדענים מאוניברסיטת ג'ורג' מייסון החלו לבחון את הפוטנציאל הטיפולי של בקטריופאג'ים.
בקטריופאג'ים - כדאי להכיר
בקטריופאג'ים הם בעצם וירוסים שתוקפים ומשמידים חיידקים. במקומות בהם יש חיידקים, ימצאו בסביבה גם בקטריופאג'ים. למעשה, הם נחשבים לאורגניזם המרובה ביותר שיש על פני כדור הארץ.
למרות ששימוש בווירוס כדי לתקוף חיידקים נשמע כמו רעיון מסוכן, חשוב לדעת שבקטריופאג'ים תוקפים חיידקים בלבד ואינם פוגעים בתאים שנמצאים בגופינו.
כמו כן, הם קשורים לזני חיידקים מאוד מסוימים, כך שאין מגוון רחב של מינים שלהם, לטוב ולרע. במובן הטוב של העניין, שימוש בווירוסים שתוקפים זני חיידקים מסוימים מונע פגיעה בחיידקים הטובים שבמעיים, אשר קשורים ליתרונות ארוכי טווח רבים בבריאות שלנו.
בשנים האחרונות גובר החיפוש אחר אלטרנטיבות לאנטיביוטיקה
מה קרה בניסוי
כדי לחקור את היתרונות הפוטנציאלים של הבקטריופאג'ים החוקרים גייסו 31 אנשים שחוו מצוקה משמעותית במערכת העיכול אך לא היו עם מחלה כלשהי במערכת העיכול.
המשתתפים חולקו לשתי קבוצות: קבוצה אחת קבלה את טיפול הניסוי – 4 זנים של בקטריופאג'ים אשר תוקפים חיידק בשם אשריכיה קולי (escherichia coli), חיידק נפוץ שידוע כגורם לבעיות במערכת העיכול; קבוצה שנייה קבלה טיפול פלצבו.
לאחר 4 שבועות של טיפול הייתה תקופה של שבועיים ניקיון, שלאחריה הקבוצה שקיבלה טיפול פלצבו החלה בטיפול בקטריופאג'ים, בעוד הקבוצה שקבלה טיפול בקטריופאג'ים החלה בטיפול פלצבו.
תוצאות המחקר הראו ירידה משמעותית במרקר (סמן) דלקתי בשם interleukin 4. במילים אחרות – ירידה משמעותית בפוטנציאל לתגובה אלרגית. כמו כן, נראו רמות גבוהות יותר של זני חיידקים הנחשבים חיוניים. לצורך המחשה: אנשים עם סימנים מוקדמים לתסמונת מטבולית הראו עלייה בחיידק ביפידובקטריום, חיידק פרוביוטי החיוני לאדם.
בנוסף לכל אלו, חשוב לציין כי לא נרשמו תופעות לוואי בטווח הקצר של המחקר.
לסיכום, טיפול בעזרת בקטריופאג'ים נראה כבעל פוטנציאל לשימוש כתחליף לאנטיביוטיקה בשלב זה, אך לא רק, החוקרים טוענים כי ייתכן והוא ישמש בעתיד כטיפול לבעיות במערכת העיכול ואף לתסמונת המטבולית.