כדאי שתכירו: הנחיות משרד הבריאות לטיפול בצריבה של מדוזה
הקיץ הישראלי כמעט ומחייב גיחות קבועות לחוף הים. למרות שהמים הקרירים הם מקור לחוויה מהנה בסוף שבוע שמשי, עקיצות המדוזות אשר נלוות לטבילה בים עלולות להפוך את הבילוי למהנה הרבה פחות: מהם הסימנים שיעידו על עקיצת מדוזה ואיך ניתן לטפל? כל ההנחיות בכתבה הבאה
העונה החמה כבר ממש כאן, והבילוי המועדף על רבים מהישראלים הוא גיחה קצרה לחוף הים. למרות שהשהייה במים הנעימים עשויה להפוך כל יום קיץ חם מדיי לקריר ומהנה, פגישה במדוזות ככל הנראה תהיה חוויה מהנה הרבה פחות.
עם התחממות מימי הים התיכון, בעונת הקיץ המדוזות נודדות אל חופי ארצנו. מדוזה היא חיה מימית שמבנה גופה כולל גוף וזרועות צייד. הזרועות מכוסות בחוטי ארס לכל אורכן, שנועד לשתק את קורבן הטרף בעת מגע עמו. למרות שארס המדוזה יכול להרוג חיות מימיות קטנות, הוא אינו מהווה סכנה לחיי אדם ולרוב יגרום לפריחה, אודם וצריבה על גבי העור. לעיתים עלול הארס להביא להתפתחות שלפוחיות ואף לכיווץ שרירים. דרגת הפגיעה תלויה בסוג המדוזה התוקפת.
איך תדעו שנעקצתם ממדוזה?
חומרת התגובה לעקיצה תלויה במספר גורמים, בהם סוג וגודל המדוזה, הגיל והמצב הבריאותי של הנפגע (תגובות חמורות לעקיצה יתפתחו לרוב בקרב ילדים או אנשים הסובלים מבריאות לקויה), משך זמן החשיפה לארס, גודל שטח פני העור הנפגע.הסימנים הנפוצים לעקיצת מדוזה כוללים
1. תחושת כאב שורף או מעקצץ
2. סימנים אדומים, חומים או סגולים על גבי העור
3. גרד
4. נפיחות
5. כאבים פועמים המקרינים לכל הרגל או היד.
חומרת התגובה לעקיצה תלויה במספר גורמים, בסוג וגודל המדוזה, הגיל והמצב הבריאותי של הנפגע
עקיצת מדוזה חמורה עלולה להשפיע על מספר מערכות בגוף. התגובה עשויה להופיע במהירות או מספר שעות לאחר העקיצה. הסימנים לעקיצת מדוזה חמורה כוללים
1. כאבי בטן, בחילה והקאות
2. כאבי ראש
3. כאבי שרירים או עוויתות
4. חולשה, נמנום, התעלפות ובלבול
5. קשיי נשימה
6. בעיות לב
קראו עוד: כך תשמרו על ילדכם בחופש הגדול
איך ניתן לטפל?
במידה ונעקצתם על ידי המדוזה עצמה (אשר לרוב גם נצמדת לגוף) וגורמת לצריבה קשה, עליכם לנקוט בצעדים הבאים למתן טיפול מידי:
• הרחיקו מהעור את כל שיירי המדוזה בעזרת מקלון או חתיכת פלסטיק, מבלי לשפשף את האזור על מנת שלא להחמיר את חדירת הארס לעור.
• יש ליצוק על הכוויה מיץ לימון אמיתי, חומץ רגיל, חומץ תפוחים, המנטרלים את הרעל. רכיבים אלו לרוב מצויים בסוכת המציל למקרים מסוג זה או שניתן להצטייד מבעוד מועד במגבוני חומץ הנרכשים בבתי המרקחת. אין לנקות את האזור הפגוע באלכוהול.
• אסור לשטוף את צריבת המדוזה במים מתוקים משום שאלו גורמים להתרחבות ופיצוץ התאים הרעילים והרחבת המגע ביניהם לבין אזורים "נקיים" בעור. על מנת לסלק את תאי הארס יש למרוח את אזור הצריבה בסודה לשתייה או טלק עם מי ים ולקלף בזהירות כשהאזור מתייבש מבלי לשפשף את האזור.
• חשוב להדגיש כי בילדים קטנים בפרט ובמבוגרים בכלל, במידה ורואים תסמינים חשודים מעבר לאודם או צריבה מקומית ( תגובה של היצרות דרכי הנשימה, קשיי נשימה, חולשה, נפיחות בגרון, הכחלת המקום הפגוע, נפיחות מעבר לרגיל – בצקת, תגובה אלרגית קשה) יש להגיע במהירות האפשרית לבית החולים הקרוב / מרכז רפואי לקבלת טיפול מידי או להזמין ניידת טיפול נמרץ.