דלג לתוכן

סרטן השחלות: הבדיקה שתאפשר גילוי מוקדם של המחלה הממאירה

כ-300 נשים ישראליות מאובחנות בכל שנה עם סרטן השחלות. בשל העובדה שמדובר במחלה נטולת תסמינים בשלביה הראשונים, גלויה מתבצע בשלבים מתקדמים. ייעוץ אונקו – גנטי נועד כדיי לאתר נשים השייכות לקבוצת הסיכון להתפתחות סרטן השחלות ובהתאם לכך לבחור את אסטרטגיית הטיפול

מאת: פרופ' עמי פישמן
תאריך פרסום: 27/06/2018 תאריך עדכון: 08/08/2018
2 דקות קריאה
כתבת וידאו
פרופ' עמי פישמן בשיתוף עם פרופ' עמי פישמן i מנהל המחלקה לגניקולוגיה ומיילדות בי"ח מאיר

השחלות הן זוג איברים הדומים בגודלם ובצורתם לשקד ומהווים חלק ממערכת הרבייה בנשים. השחלות ממוקמות משני צדיי הרחם והן אמונות על ייצור הביציות ועל הורמונים נשיים שונים.

בישראל מאובחנות כ-300 נשים חדשות בכל שנה עם סרטן השחלות. ברוב המקרים, סרטן השחלות נטול תסמינים בשלביו הראשונים ועל כן גילוי המחלה מתבצע בשלבים מתקדמים הדורשים טיפול נרחב ומורכב בה. ייעוץ אונקו-גנטי, מיועד כדיי לאתר נשים נשאיות של הפגם הגנטי השייכות לקבוצת הסיכון להתפתחות סרטן השחלות. 




 

באילו מקרים צריך לפנות ליעוץ אונקו-גנטי?

כשליש מהנשים שחלו במחלה ממאירה זו, הן נשאיות של פגם גנטי המעלה את הסיכוי להתפתחות של סרטן השד והשחלה.  כל אישה שחושדת כי היא שייכת לקבוצת הסיכון, עקב פרמטרים שונים, בהם אבחון סרטן בגיל צעיר, מטופלות שסבלו מיותר ממקרה אחד של סרטן, היסטוריה משפחתית של סרטן השד והשחלה, מוזמנת לפנות לייעוץ אונקו-גנטי. בישראל, מומלץ לנשים שחלו בעבר בסרטן השחלה ולנשים שחלו בסרטן השד ואובחנו בגיל מוקדם לעבור ייעוץ.


הייעוץ כולל בחינה של ההיסטוריה הרפואית המשפחתית וכן גם את סיפורה האישית של המטופלת. על סמך מידע זה, מתקבלת הערכה האם מדובר בתסמונת גנטית משפחתית. במקרים בהם מדובר בתסמונת זו, מפנים את האישה לבדיקת דם פשוטה לאיתור נשאות של הגן.


כשליש מהנשים שחלו בסרטן השחלות, הן נשאיות של פגם גנטי המעלה את הסיכוי להתפתחות סרטן השד והשחלה


מהו הטיפול המומלץ עבור מי שאותרה כנשאית הגן?

נשים שאותרו כנשאיות צריכות להימצא במעקב רפואי הדוק לצורך גילוי מוקדם של סרטן השחלה וסרטן השד. בעוד שבכל הנוגע לסרטן השד קיימות טכניקות ואמצעים טובים לגילוי מוקדם, בסרטן השחלה לא קיימים אמצעים המאפשרים גילוי מוקדם. מסיבה זו מומלץ לעבור ניתוח לכריתת השחלות והחצוצרות שנועד להפחית את הסיכון להתפתחות סרטן השחלה. 



כיצד מתבצע הניתוח לכריתת השחלות?

הניתוח לכריתת השחלות והחצוצרות להפחתת הסיכון לסרטן השחלה מתבצע בלפרוסקופיה תחת הרדמה מלאה. במהלך הניתוח, נמנעים מביצוע חתך אחד גדול בדופן הבטן ובמקומו מבצעים שלושה או ארבעה חתכים קטנים באזור. דרך חתכים אלה, מוכנסים לחלל הבטן ציוד האופטי ומכשור מיוחד המשמש לצורך ביצוע הניתוח עצמו. חלל הבטן מנופח על ידי גז CO2, כדי לאפשר צפייה נוחה בכל חלל הניתוח. שלושת החתכים הקטנים שבוצעו נסגרים על ידי תפרים ואורכם לא עולה על יותר מסנטימטר, דבר המאפשר החלמה קלה יותר וחזרה מהירה לשגרה. 


הכתבה בשיתוף עם פרופ' עמי פישמן מומחה בגינקולוגיה, מנהל האגף לגינקולוגיה ומיילדות במרכז הרפואי מאיר כפר-סבא. הכתבה נערכה על-ידי מערכת אינפומד.



האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
ד"ר שי מנחם
ד"ר שי מנחם אורתופדיה עמוד שדרה
מנתח גב ועמוד שדרה, מומחה בכירורגיה אורתופדית
פרופ' ארנון ברוידס
פרופ' ארנון ברוידס אלרגיה ואימונולוגיה
5.0
( 5 חוות דעת )
"פרופסור ארנון התייחס סופר נחמדות ובמקצוענות ונתן פתרון תודה רבה"
ד"ר יניב דותן
ד"ר יניב דותן ריאות
מנהל מכון ריאות, רמב"ם
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד
באנר

עדיין מתלבטים?
השאירו פרטים להתייעצות עם פרופ' עמי פישמן

שאלות מתוך פורום שחלות פוליציסטיות וגידולים בשחלה

X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו