הזרקת אינסולין - הסוף? חיסון נגד שחפת לטיפול בסוכרת סוג 1
סוכרת סוג 1 היא מחלה הכוללת פגיעה בייצור האינסולין בגוף וכתוצאה מכך הצטברות סוכר בדם ומחסור בסוכר בתאי הגוף. מחקר חדש מצא כי מתן חיסון למניעת שחפת לחולים בסוכרת סוג 1 עשוי לסייע באיזון רמות הסוכר ובטיפול במחלה: כל הפרטים
האם חיסון לטיפול בסוכרת סוג 1 נראה באופק? מחקר חדש בחן קבוצה קטנה של אנשים הסובלים מסוכרת מסוג 1 אשר טופלו באמצעות החיסון, והראו שיפור ניכר ברמות הסוכר בדם, עד להגעה לנתונים המתקרבים לרמה הנורמלית. השיפור לא היה רגעי ונמשך
5-8 שנים.
מהי סוכרת ?
סוכרת היא מחלה המתבטאת ברמת סוכר גבוהה בדם, הפוגעת במנגנון חילוף החומרים בגוף. במצבים בהם רמת הסוכר בדם גבוהה מזו הנורמלית תפקוד הגוף נפגע. נהוג להבחין בין שני סוגים של המחלה – סוכרת מסוג 1 וסוכרת מסוג 2. מקורה של סוכרת מסוג 1 הוא בפגם המונע מהגוף לייצר את הורמון האינסולין, האמון על וויסות רמות הגלוקוז (סוכר) בדם. סוכרת מסוג 1 היא מחלה אוטואימונית בה נהרסים תאי הבטא, המצויים בלבלב ומייצרים את האינסולין. במהלך המחלה מערכת החיסון של הגוף מזהה את תאי הבטא כפולשים ומשמידה אותם בהדרגתיות עד להפסקת ייצור האינסולין על ידם. הפגיעה בייצור האינסולין מביאה להצטברות סוכר בדם וכתוצאה מכך חוסר בו בתאי הגוף. בשל כך, אלה הסובלים מהמחלה זקוקים להזרקות אינסולין, הקפדה על תזונה מאוזנת ומעקב אחר רמת הסוכר בדם.
מחקר מצא: מתן חיסון BCG לטיפול בסוכרת סוג 1 מסייע באיזון רמות הסוכר בדם
המחקר שפורסם ב- the journal npj Vaccines ובוצע על ידי חוקרים מבית החולים הכללי במסצ'וסטס, בחן קבוצה של אנשים הסובלים מסוכרת מסוג 1, וקיבלו טיפול באמצעות חיסון ה- BCG למניעת שחפת. הנבדקים קיבלו שתי מנות חיסון, במרווח של ארבעה שבועות בין מנה למנה. רמות הסוכר בדם נבדקו באמצעות בדיקת המוגלובין מסוכרר a1c , המשקפת את רמת הסוכר הממוצעת בדם ומשמשת לשם הערכת איזון רמות הסוכר בדם. בקרב הקבוצה שקיבלה את החיסון נרשמה ירידה של יותר מ-10% ברמות הסוכר בדם, שלוש שנים לאחר תחילת הטיפול, וירידה של 18% לאחר ארבע שנים ממועד תחילת הטיפול. החוקרים מצאו בנוסף, כי רמות הסוכר בדם של הנבדקים נשארו בטווח הנורמלי במשך 5-8 שנים מאז התחיל הניסוי.
בקרב אלה שקיבלו את החיסון נצפתה ירידה של יותר מ-10% ברמות הסוכר בדם, שלוש שנים ממועד תחילת הטיפול
במשך זמן רב היה חיסון ה-BCG בשימוש למניעת שחפת והחוקרים האמינו כי הוא יכול לשמש לטיפול בבעיות אוטו-אימוניות אחרות, בהן גם סוכרת מסוג 1. המחקר שבוצע בבית החולים במסצ'וסטס עוד נמשך ועד כה, 120 אנשים הסובלים מסוכרת מסוג 1 טופלו באמצעות שתי מנות לפחות של החיסון. הגברים והנשים שהשתתפו בניסוי לא חוו כל סיבוכים כתוצאה ממתן הטיפול והראו תפקוד טוב יותר, בהשוואה לאלה שקיבלו טיפול פלאסיבו ושימשו כקבוצת הבקרה. החוקרים העידו כי כל הנבדקים המשתתפים בניסוי נותרו מטופלים בסוכרת באופן הפורמלי, אך אלה שקיבלו את החיסון השתמשו בכשליש פחות אינסולין, זאת בהשוואה לכמות בה השתמשו טרם לחיסון.
החוקרים בחנו בנוסף, את המכניזם האפשרי הגורם לחיסון לסייע בהורדת רמות הסוכר בקרב אנשים הסובלים מסוכרת מסוג 1. במחקרים קודמים שבוצעו בעכברים נמצא כי החיסון מסייע בהגדלת רמות תאי ה-T בגוף ובשינוי חילוף החומרים של התאים, כך שהם יצרכו יותר סוכר מהדם. שני מאפיינים אלה עשויים לתרום לאיזון רמות הסוכר בדם.