דלג לתוכן

חסר בטסטוסטרון: 8 מיתוסים – והאמת

האם ההורמון הגברי אכן קיים רק בגברים, מהו ייעודו מעבר לכל הנוגע לתפקוד והחשק המיני, אילו בעיות עשויות להיגרם בשל חסר בטסטוסטרון והאם רמות גבוהות של ההורמון יהפכו אתכם לתוקפניים יותר? חסר בטסטוסטרון: מה נכון – ומה לא לגביי ההורמון המדובר

מאת: מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 08/07/2018 תאריך עדכון: 11/08/2019
3 דקות קריאה

טסטוסטרון, הורמון המין הגברי, אמון על תפקידים שונים בגוף. עם ההתבגרות, ייצורו בגוף פוחת בהדרגה אך בקרב חלק מהגברים קיימת ירידה קיצונית בהפרשתו ורמת ההורמון בגוף יורדת מתחת לטווח הנורמלי. תופעה זו, הנקראת גם היפוגונדיזם גברי, היא בעיה נפוצה יחסית שעלולה להוביל להשלכות בריאותיות שונות, אשר בניגוד לסברה הרווחת אינן קשורות כולן לתפקוד המיני: אספנו עבורכם 8 מיתוסים נפוצים על חסר בטסטוסטרון – והאמת לגביהם.

כדי להשיב על שאלון ADAM לזיהוי היפוגנדיזם לחצו כאן 

1. טסטוסטרון הוא הורמון האחראי על התפקוד המיני בלבד

לא נכון. 

טסטוסטרון הוא הורמון המיוצר בגברים, אך גם בנשים, בכמות נמוכה באופן משמעותי. הטסטסטרון מיוצר בעיקרו באשכים ובבלוטת יותרת הכליה בכמויות נמוכות יותר. למרות שההורמון הגברי משחק תפקיד מרכזי בכל הקשור לדחף המיני, הוא אחראי גם על כל הסימנים שהופכים גברים, ובכן- לגברים: ההורמון אמון על שיעור הפנים החזה, על עיבוי הקול, על צפיפות העצם והעלאת מסת השריר בגוף. בנוסף, טסטוסטרון אחראי גם על הפוריות בגברים באמצעות יצירת תאי זרע. מעבר לכך ההורמון אמון גם על מאפיינים התנהגותיים שונים, כמו יכולת הריכוז, מצב הרוח ואף על הזיכרון המילולי והחזותי. 

2. חסר בטסטוסטרון מיוחס להזדקנות טבעית

נכון. 

הסיבה המרכזית לירידה ברמות הטסטוסטרון היא ההתבגרות הפיזית, המובילה לייצור מופחת של ההורמון. בקרב גברים החל מגיל 40, מתחילה ירידה בכמות ההורמון המיוצר בגוף בכ-1% בכל שנה. למעשה, 38% מהגברים מעל לגיל 45 יחוו ירידה מסוימת ברמת ההורמון בגוף. יחד עם זאת, ישנם מקרים בהם קיימת ירידה קיצונית בטסטוסטרון, מחוץ לטווח המוגדר כנורמלי, ואז מופיעים תסמינים שונים, כמו ליבידו נמוך, עייפות, דיכאון, השמנה בטנית, ירידה בצפיפות העצם ועוד,במקרים כאלה, יש לשקול מתן טיפול חלופי בטסטוסטרון.

למרות שההתבגרות הטבעית היא הסיבה המרכזית לירידה ברמות הטסטוסטרון, חסר בטסטוסטרון עלול לנבוע מגורמים נוספים, בהם זיהום באשכים, מחלות כמו יתר לחץ דם, סוכרת ואף איידס. בנוסף, ירידה ברמות הטסטוסטרון בגוף עשויה לנבוע גם מצריכה מוגברת של אלכוהול, סמים ומשככי כאבים מסוימים. 

3. חסר בטסטוסטרון עלול לגרום לבעיות בריאותיות שונות

נכון. 

מחסור בטסטוסטרון עלול להביא להתפתחות בעיות בריאותיות ופיזיות שונות. התסמינים עשויים לכלול אובדן מסת שריר, השמנה בטנית, קושי באיזון סוכרת בשל עליה בתנגודת לאינסולין וירידה ברמת האנרגיה והחיוניות. בנוסף, עשויות להופיע תופעות, כמו ירידה בתפקוד הקוגניטיבי, הפרעות שינה, ירידה ביכולת הריכוז ואף דיכאון. 


מחסור בטסטוסטרון עלול לגרום לבעיות בריאותיות שונות, כמו אבדן מסת שריר וקושי באיזון הסוכרת 

4. מתן טסטוסטרון עשוי לשפר את הדחף המיני

נכון חלקית. 


למרות שבקרב אלה הסובלים מרמות נמוכות מהנורמה של ההורמון, נטילת טסטוסטרון עשויה לשפר את התפקוד המיני והליבידו, בקרב גברים בעלי רמת ההורמון בגוף תקינה, נטילת טסטוסטרון אינה מסייעת בהגברת הדחף המיני או בשיפור הביצועים. טסטוסטרון מיועד רק לגברים שאובחנו כסובלים מחסר בו. 

5. תחליף טסטוסטרון בגברים עם חסר, מגביר את הסיכון למחלות לב וכלי דם ולסרטן הערמונית

לא נכון.


מחקרים גדולים מהשנים האחרונות  הראו שהטיפול  בטסטוסטרון עשוי דווקא להקטין את הסיכון להתפתחות בעיות קרדיו- ווסקולריות. למרות זאת, בקרב גברים הלוקים בסרטן השד או בסרטן הערמונית לא ניתן לבחור בחלופת טיפול זו. נתונים שונים מראים כי תחליף הטסטוסטרון אינו גורם להתפתחות סרטן הערמונית. חשוב לציין כי גברים המעוניינים בפוריות עתידית אינם יכולים לקבל תחליף טסטוסטרון, גם אם אובחנו כסובלים מהיפוגונדיזם, יש לבחור באסטרטגיית טיפול אחרת. 

קראו עוד: התופעה הנפוצה שגורמת לירידה בתפקוד המיני אצל גברים 

6.  כדאי לקחת תחליפי טסטוסטרון כאשר מתאמנים בחדר כושר

לא נכון. 


מתן טסטוסטרון מתבצע במקרים בהם רמת ההורמון בגוף נמוכה מזו הנורמלית. הטיפול בטסטוסטרון ניתן בהנחיית הרופא המטפל בלבד, רק לאחר ביצוע אבחון מקיף הכולל בדיקה קלינית מפורטת וביצוע של בדיקות דם לאבחון רמות ההורמון. 

לפני התחלת הטיפול בטסטוסטרון, חשוב לקבל אבחנה מדויקת מרופא אורולוג או אנדוקרינולוג, זאת כדי לשלול בעיות רפואיות אחרות שעשויות להיות המקור לתסמינים. גם לאחר תחילת הטיפול, יש להיות במעקב הדוק של הרופא המטפל כדיי לוודא כי רמות הטסטוסטרון מאוזנות. שימוש לא נכון יכול לגרום לפגיעה בפוריות, להגדלת השדיים, לאקנה ואף יגדיל את הסיכון להתפתחות קרישי דם ושבץ. 

7. רמות גבוהות של טסטוסטרון גורמות לאגרסיביות

לא נכון. 


מעולם לא הוכח קשר בין ההורמון המצוי בריכוז גבוה יותר בגברים לבין התנהגות תוקפנית. ככל הנראה, ההשערה כי רמות גבוהות של טסטוסטרון גורמות לגברים להיות אגרסיביים וזעופים יותר היא כנראה מיתוס בלבד. 

8. תזונה נכונה ושילוב פעילות גופנית בשגרת החיים, חיוניים להצלחת הטיפול בטסטוסטרון 

נכון.


לכל תחליפי הטסטוסטרון הקיימים, מטרה משותפת: לשפר את איכות חייהם של גברים - הן במישור המיני והן במישור הבריאותי. 

חוקרים מצאו כי תזונה נבונה ופעילות גופנית מעלים את רמת ההורמון בגוף ושמירה על אורח חיים בריא הכרחית לטיפול בחסר בטסטוסטרון, בעיקר בשל הקשר שנמצא בין הסינדרום המטבולי לחסר בטסטוסטרון. גברים שינסו לאזן את רמת הסוכר בדמם או לרדת במשקל וסובלים מחוסר בטסטוסטרון, יתקשו מאוד לעשות כן, פשוט כי אין להם את מסת השריר הדרושה. לכן, הטיפול בטסטוסטרון עשוי לשפר את המדדים בפרמטרים שונים.


המידע לציבור בחסות חברת באייר

האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
 מרפאת אייקו eyeco
מרפאת אייקו eyeco עיניים
5.0
( 7 חוות דעת )
"טיפול היה מקצועי. דר בריסקו מנתח מעולה. עובדות המרפאה עזרו לי לטפל ב ניירת ו הסדרי ביטוח. היה מושלם."
פרופ' אילן שמעון
פרופ' אילן שמעון אנדוקרינולוגיה
מנהל המכון לאנדוקרינולוגיה וסוכרת מרכז רפואי רבין-בלינסון, משנה לדיקן הפקולטה לרפואה אוניברסיטת תל-אביב
ד"ר מחמוד אבו צעלוק
ד"ר מחמוד אבו צעלוק אנדוקרינולוגיה
אנדוקרינולוג בכיר, אנדוקרינולוגיה מבוגרים
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד

שאלות מתוך פורום בעיות בזיקפה, אימפוטנציה

בניהול ד"ר נחום זילבר
X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו