דלג לתוכן

סרטן הלבלב: מדוע הוא נחשב לקטלני ומהן דרכי הטיפול בו?

יותר מ- 500 ישראלים חולים בסרטן הלבלב מדי שנה. מחלה ממאירה זו נוטה להתפתח ולהתפשט במהירות ועל כן נחשבת למסוכנת במיוחד. גילוי סרטן הלבלב בשלבים הראשוניים למחלה, משפר את סיכויי ההחלמה. מהם הגורמים לסרטן הלבלב, אילו סימנים יעוררו חשש ואיך ניתן לטפל? כל המידע החיוני

מאת: פרופ' יוסף קלאוזנר, ערוץ הרופאים
תאריך פרסום: 19/07/2018
3 דקות קריאה
כתבת וידאו

סרטן הלבלב הוא גורם התמותה הרביעי בשכיחותו, אחרי סרטן השד, סרטן הריאה, והמעי גס. זהו סרטן שקט במיוחד, נטול תסמינים בשלביו הראשונים, והוא נוטה להתפשט ולהתפתח במהירות רבה ומכאן קורבנותיו הרבים. כ-500 איש בישראל, מתמודדים עמו מדי שנה. 

הלבלב הוא איבר קטן הנמצא בחלק האחורי של הבטן. זהו אחד האיברים החשובים בגוף, עקב תפקידו בהפרשת הורמונים ואנזימי עיכול, וחלקו בשליטה על מאזן הסוכר בגוף. הוא ממוקם בחלק האחורי העליון בחלל הבטן והוא עטוף במעי – תריסריון, ומוקף בכלי דם חיוניים. 

כאשר מתפתח בו סרטן, נוצר גידול בלתי מרוסן של תאים הממשיכים להתחלק ולהתרבות ללא הפסקה, וכתוצאה מכך יוצרים גוש תאים (גידול) ממאיר. תאים ממאירים אלה, עלולים להתפשט לאיברים אחרים בגוף וליצור גושים חדשים/ גרורות.



מהו המקור של הגידולים הממאירים המתפתחים בלבלב?

מקורם של חלק מהגידולים הממאירים באזור הוא לא בלבלב עצמו, אלא, בתריסריון ובדרכי המרה העוברות דרכו. למעשה, רוב הגידולים באזור מתפתחים בצינורות שעוברים בלבלב. כלל, רוב הגידולים בגוף האדם מתפתחים בציפוי הפנימי של הצינורות. גידולים אלה נקראים Adeno Carcinoma. 


ב- 5-10% מהחולים, הגידול מתפתח בלבלב שלא מהצינורות, אלא מתאים אחרים, כמו תאים אנדוקריניים או תאי רקמת חיבור. גידולים אלה פחות אגרסיביים, בהשוואה לסרטן הלבלב "הרגיל". 

סרטן הלבלב הוא בעל תדמית רעה, והוא נחשב לאלים מאוד. ברוב המקרים לא יופיעו סימנים מקדימים, והגידול הממאיר יתגלה בשלב מתקדם. בקרב 85% מהחולים קיימות גרורות בעת האבחנה, או שמתגלה מצב מתקדם שאינו מאפשר ניתוח. מצבים אלה אינם ניתנים לריפוי. מכאן, שהחולים שינותחו היוו כ- 15-20% מהחולים הנותרים,  מהם ניתן לרפא כ-20-30%. לבסוף, רק כ-3-5% מהחולים במחלה נרפאים. נתון זה ממצב את התדמית הנוראה של סרטן הלבלב. 


מקורם של חלק מהגידולים באזור הוא לא בלבלב עצמו, אלא בתרסריון ודרכי המרה העוברות דרכו

מהם הגורמים לסרטן הלבלב?

בניגוד לעבר, אנו יודעים כיום, כי קיימות אוכלוסיות המצויות בסיכוי מוגבר להתפתחות סרטן לבלב: חולים בדלקת כרונית של הלבלב, צרכני אלכוהול, חולי פוליפוזיס משפחתית ובעלי נטייה משפחתית למספר רב של שומות חריגות, הם בעלי נטייה מוגברת לפתח סרטן לבלב. בנוסף, מחלה ממאירה זו היא  חלק מתסמונות גנטיות (BRCA), בהן מעורבים סרטנים שכיחים יותר כמו שד, שחלה, מעי גס, תסמונת לינץ (סרטן משפחתי של המעי הגס) ועוד. נשאי הגנים BRCA1 או BRCA2, מצויים בסיכון להתפתחות סרטן הלבלב. 



מהם הסימנים המקדימים שעלולים להעיד על סרטן הלבלב?

לעיתים רבות, יש לסרטן הלבלב סימנים מוקדמים קלים, אשר חולים ורופאים נוטים להתעלם מהם. סימנים אלה לא טיפוסיים ולכן קשה לייחס אותם בחשד לסרטן הלבלב, ביניהם:

• ירידה מהירה במשקל ללא סיבה

•  דיאטה "מוצלחת"

• "סכרת חדשה" בגיל מתקדם

• החמרה של סכרת למרות ירידה במשקל

• חולשה לא מוסברת

• שינוי בפעילות המעי- שלשול, עצירות

• תחושת אי נוחות בבטן ובגב

שילוב של יותר מסימן מאחד, חייב לעורר חשד גבוה ועיבוד אבחנתי בהתאם.

ישנם סממנים מובהקים של סרטן לבלב:

• צהבת פתאומית- שתן כהה מאוד, צואה בהירה, עור צהוב, גרד קשה בעור. צהבת פתאומית, נובעת מחסימת צינור המרה העובר בתוך הלבלב. כאשר הצהבת מופיעה פתאום, ללא סימנים מקדימים כמו כאב, היא לא בהכרח סימן רע. 


• כאבים ברום הבטן מסביב כחגורה

• כאבי גב

• כאב מדיר שינה

       

• ירידה מהירה בתאבון ובמשקל

כל אלו מחייבים בירור רפואי.

איך ניתן לאבחן?

שיטת האבחנה הטובה והזמינה ביותר לאבחן סרטן לבלב היא בדיקת CT  בטן, המתבצעת תוך הזרקת חומר ניגוד אל הוריד. הגידול יראה בבדיקה זו כמעין כתם שחור בלבלב, הצבוע בצבע בהיר-לבנבן. 


כאשר יש חשד גבוה ורוצים לבסס האבחנה וללמוד יותר על הסמיכות לכלי דם, ניתן לבצע U.S.  Endoscopic , בדיקת גסטרוסקופיה ייעודית. בקצה המכשיר קיים מתמר U.S., באמצעותו ניתן לאבחן מקרוב את הלבלב וגם לדקור ולבצע ביופסיה.

בדיקות, כמו גסטרוסקופיה רגילה, U.S. בטן, צילום בטן,CT  ללא חומר ניגודי בווריד, אינן יעילות באבחנה של סרטן לבלב. בדיקות דם שגרתיות אינן יעילות באבחנה, אלא במקרים בהם קיימת צהבת, אז ניתן לראות הפרעה בתפקודי כבד. ישנם סמני-סרטן בדם שעשויים להצביע על קיום המחלה כמו  קיום של CEA, CA19,9.

איך מטפלים בסרטן הלבלב?

הטיפול המרפא בסרטן הלבלב הוא ניתוח. ישנם שני סוגי ניתוחים עיקריים: ניתוח ע"ש ויפל הכולל כרית של ראש הלבלב, התריסריון ודרכי מרה ושיחזור של מערכת העיכול. בנוסף, קיים ניתוח לכריתת גוף/זנב הלבלב והטחול. במקרים מסוימים, יהיה צורך בכריתת הלבלב כולו, ולמעשה ניתן לקיים אורח חיים תקין גם בלי לבלב. ניתוח זה מסוכן ומסובך, והוא דורש מיומנות רבה מצד המנתח. 


ניתוח לכריתת לבלב, היה כרוך בעבר בשיעור של 20% תמותה. כיום, כאשר הוא מבוצע על ידי מנתחים עם ניסיון מוכח, שעור התמותה הוא 1-3% בלבד, שיעור הדומה לזה הקיים בניתוחים גדולים אחרים. למנתח או קבוצה מנוסה (ניסיון מינימאלי של 16-20 ניתוחים בשנה) יש שיעור תמותה נמוכה. 

מדוע הניתוח מסוכן?

בתוך הלבלב ובסמוך לו עוברים כלי הדם הראשיים של המעי, העורק הווריד וכלי הדם של הכבד. הגידול מאוד קרוב ולפעמים חובק או מערב את כלי הדם. חלק חשוב מהניתוח הוא הפרדת הלבלב והגידול מכלי הדם ושימורם. גם החיבורים ושיחזור המשכיות הלבלב, דרכי המרה והמעי עדינים ומורכבים.


הכותב הוא מומחה בכיר לכירורגיה, מנהל החטיבה הכירורגית במרכז הרפואי סוראסקי תל-אביב (איכילוב).הכתבה בשיתוף פעולה עם ערוץ הרופאים ב-YouTube. הרופאים המתנדבים בערוץ הינם מומחים מובילים ממרכזים רפואיים בכל רחבי הארץ. עוד על המיזם ב: www.doctorschanneltube.org

האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
ד"ר רונן ברנר
ד"ר רונן ברנר אונקולוגיה
מנהל תחום גידולי מערכת העיכול בביה"ח וולפסון
ד"ר לריסה ריבו
ד"ר לריסה ריבו אונקולוגיה
מנהלת המכון האונקולוגי בבית החולים אסותא אשדוד
 מרכז להיפרתרמיה Hyper Thermia
מרכז להיפרתרמיה Hyper Thermia אונקולוגיה
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד

שאלות מתוך פורום סרטן הלבלב

בניהול ד"ר רונן ברנר
X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו