אף סתום הוא תופעה נפוצה, והגורמים לו ידועים ומוכרים הן למטופלים והן לרופאים. למרות זאת, קיימות סיבות נסתרות ומטעות לחסימה נשימתית מהאף, שאינן מוכרות או מופנמות דיין על ידי הרופאים המטפלים. בשל כך, פעמים רבות הטיפול בבעיה הנפוצה אינו מספק, ולעיתים אינו מצליח כלל.
חסימה נשימתית מהאף, או אף סתום, גורמת לאי נוחות מרובה ,לעייפות, לקשי שינה ואף להפסקות נשימה בשינה. תופעה זו עלולה להביא גם להתפתחות מצבים נוספים, כמו דכאון וחולשה כללית .החסימה הנשימתית עלולה להיות מלווה בנזלת חריפה או כרונית, בכאבי ראש ופנים ובירידה בכושר הגופני.
חסימה נשימתית מהאף נובעת לרוב מדלקות ויראליות של דרכי הנשימה העליונות. חסימה הנובעת מסיבה זו תהיה לרוב זמנית ותחלוף תוך ימים ספורים.
טיפול בנזלת כרונית, או דלקת כרונית של מערות הפנים יתבצע באמצעות תרופות ותרסיסים המכילים סטרואידים. במידה וטיפולים אלה אינם מספקים, ניתן לבצע ניתוח להקטנת קונכיות בטכניקות שונות, או ניתוח סינוסים.
קיימות סיבות שאינן מוכרות לחסימה נשימתית מהאף, המובילות לטיפול שאינו יעיל ובמקרים מסוימים גם להיעדר טיפול
במקרים מסוימים, יהיה צורך בניתוח ליישור המחיצה. חשוב לציין, כי בעיית מחיצת האף זוכה לעיתים לאבחון ולטיפול יתר כירורגי. במצבים אלה המטופל עלול שלא לחוש הטבה לאחר ביצוע הניתוח.
מלבד הגורמים הברורים והשכיחים לחסימה נשימתית, קיימים ליקויים נסתרים ומטעים שאי הכרתם והתעלמות מהם עלולים לגרור טיפולים וניתוחים שגויים ובלתי מספקים:
השסתום הוא מבנה אנטומי המורכב משני חלקים :השסתום החיצוני, המהווה היצרות דינמית של הנחיריים: הדופן הצדדית של הנחיר שוקעת בזמן שאיפת האוויר, נוגעת במחיצת האף וחוסמת את כניסת האוויר. החלק השני, הפנימי של השסתום, מורכב מסחוס שממוקם במרחק של סנטימטר אחד פנימית לנחיריים. מבנה זה עשוי בזמן שאיפת האוויר, לבוא במגע עם מחיצת האף ולחסום את מעברי האוויר.
בדיקת אף ללא אבחון השסתום וטיפול בו במידת הצורך, עלולה לגרום לביצוע ניתוחי מחיצה, קונכיות או סינוסים שאינם מספקים. בנוסף, לפני ביצוע של ניתוח פלסטי באף, יש לתת את הדעת על בעיה זו. ניתוח אף מחליש את דופן הנחיר ועלול להביא לחסימה של מעברי האוויר.
מצב זה אינו מתרחש בזמן ערות, ועל כן בדיקת מעברי האף על ידי רופא מומחה לאף אוזן גרון ובדיקת רינומנומטריה (בדיקת מעבדה למעברי האוויר), יימצאו תקינות.
בדיקת שינה לעומת זאת, עשויה להצביע על הפרעה נשימתית ואף על הפסקות נשימה בשינה.
"תסמונת האף הריק" נגרמת בשל ניתוחים בהם בוצעה כריתה קיצונית מדי של קונכיות האף
קיימות גם סיבות מטעות נדירות, כגון גידולים, חסימות מולדות במוצא חלל האף. מקרים בהם בעיות אלה לא אובחנו, עלולים להוביל לטיפולים או ניתוחים שגויים.
לאחר הבירור הקליני, מתבצעת בדיקה מדוקדקת באמצעות מכשיר אנדוסקופי בעל מצלמה מובנית בקצהו. מכשיר זה מוחדר לתוך חלל האף ומאפשר צפייה ישירה בו. לעיתים, יהיה צורך בבירור אלרגי .
טרם לקבלת החלטה בנוגע לביצוע ניתוח, תידרש גם בדיקת הדמיה של חלל האף ומערות הפנים.
הערכת כל המבנים בחלל האף ומערות הפנים, תוך התייחסות לגורמים הנסתרים שעשויים להביא לחסימת דרכי הנשימה באף, היא חיונית לצורך אבחון מקיף וטיפול יעיל בבעיה.
הכתבה בשיתוף עם פרופ' משה פוטרמן מנהל בדימוס מחלקת אף אוזן וכירורגיית ראש צוואר בסורוקה. הכתבה נערכה על-ידי מערכת אינפומד.