דלג לתוכן

ניתוח אנדוסקופי לטיפול בתופעות אלרגיות באף ובסינוסים

סינוסיטיס כרונית היא תופעה הכוללת חסימה באזור הסינוסים המובילה להצטברות הפרשות, לחסימה של פתחי הסינוסים ומעברי האף. חסימה זו עלולה לגרום לכאבי ראש, להפרשות מתמשכות מהאף ולקשיי נשימה. הניתוח האנדוסקופי, מטפל ביעילות בבעיית החסימה ומסייע בהשבת איכות החיים למטופלים: כל הפרטים

מאת: ד"ר אלימלך דויטש
תאריך פרסום: 09/08/2018
2 דקות קריאה

חלק מהתופעות המאפיינות מצב אלרגי, באות לידי ביטוי באזור האף והסינוסים בצורה של חסימה אפית ,נזלת מימית עד סמיכה, כאבי ראש, או איבוד של חוש הריח. תסמינים אלה הם חלק מתופעה הנקראת סינוסיטיס, או דלקת מערות האף. 


סינוסיטיס, מהווה מטרד קשה לאדם הסובל ממנה והיא מעיבה על התפקוד היום-יומי. היא גורמת לכאבי ראש, לחוסר ריכוז, להפרשות מתמשכות מהאף ולקשיי נשימה. 

מהם הסינוסים?

הסינוסים, הם חללים אויר זעירים הנמצאים בגולגולת, סביב חלל האף. הם מצופים בקרום דק (הקרום הריסני) המכיל בלוטות המפרישות ריר. הקרום הריסני, מפנה באופן תמידי את הריר שנוצר מפתחי הסינוסים, לכיוון מעברי האף. במצבים בהם נוצרת חסימה בפתחים אלו ,ההפרשה מתחילה להצטבר בתוך הסינוסים ונגרמת הפרעה לחמצון המערכת. כתוצאה מכך, ההפרשה הופכת למוגלתית, גורמת ללחץ על דפנות הסינוסים ולכאב.

חסימה קטנה באזור הפתחים גורמת לתופעות חמורות בתוך הסינוסים עצמם. התמשכות ההפרשה המוגלתית, עלולה לחסום לחלוטין את פעילות הבלוטות הנמצאות ברירית של האף והסינוסים ולגרום לגודש והתעבות ניכרת של אותן ריריות,עד כדי חסימה מוחלטת של פתחי הסינוסים ומעברי האף. ההנחה היא שהבלוטות שנחסמו גורמות בסופו של דבר להיווצרות פוליפים, בעיקר באותם אזורים צרים של פתחי הסינוסים.

כיצד ניתן לאבחן סינוסיטיס?

במסגרת האבחון של החולה האלרגי, הסובל מהפרשות ממושכות מהאף המלוות בכאבי ראש, משתמשים במכשיר הנקרא אנדוסקופ ומכיל סיב אופטי גמיש או קשיח. האנדוסקופ הוא מעין טלסקופ בעל מערכת עדשות אופטיות המחובר למקור אור ולמצלמת וידאו. בעזרתו ניתן להתבונן במבנה האף ובפתחי הסינוסים בראיה ישירה.


במקביל מבוצעת בדיקת טומוגרפיה ממוחשבת של מערות האף (CT-SCAN), כדי לקבוע במדויק את חומרת הבעיה ואת מיקומה בתוך הסבך האנטומי של האף והסינוסים.


סינוסיטיס מהווה מטרד לאלה הסובלים ממנה והיא משפיעה באופן ניכר על איכות החיים 

איך ניתן לטפל?

הטיפול הראשוני במחלות אלרגיות באף הוא בדרך-כלל תרופתי. הטיפול התרופתי כולל תכשירים אנטי-היסטמינים, תכשירים מוקוליטים הממסים את ההפרשה הצמיגית, ותרסיסי אף על בסיס סטרואידים. למטופלים שאינם מגיבים לטיפול התרופתי, מוצע טיפול ניתוחי שמתבצע בעזרת אותו מכשור אופטי המשמש לאבחון הבעיה.



הניתוח האנדוסקופי לטיפול בסינוסיטיס

הניתוח עצמו מתבצע בהרדמה כללית, כאשר בעזרת הסיב האופטי,נ יתן להגיע ולראות לתוך פתחי הסינוסים ולסלק את מקור הבעיה, לרבות דלקת של פתחי הסינוס, פוליפ, או ממצא אחר הגורם להפרעות בניקוז הסינוס עצמו. הניתוח נמשך כשעה עד שעה וחצי, מותנה בכמות הממצאים שהתגלו בעת ביצוע הפעולה.



מהם הסיבוכים האפשריים במסגרת הניתוח?

הסיבוך השכיח ביותר הוא דימום קל, סיבוך זה אינו מצריך התערבות מיוחדת,פרט לשטיפות אף. קיימת אפשרות נדירה,להיווצרות הידבקויות בתוך אזור הניתוח, דבר שניתן  לתיקון בעזרת טיפוליים מקומיים, על ידי צריבת ההדבקות.



אילו מטופלים מתאימים לביצוע הניתוח? 

  •  מטופלים המוגדרים כסובלים מדלקת כרונית במערות האף המלווה בתופעות, כמו כאבי ראש, הפרשות וחסימות אף, מסיבות אלרגיות או אחרות.
  • חולים הסובלים מדלקת סינוסים חריפה על רקע אלרגי, המלווה בסיבוך באזור ארובת העין אשר מצריך ניקוז מידי, אותו ניתן לבצע דרך האף ולא בגישה חיצונית כמו בעבר.
  • גישה ניתוחית זו מומלצת גם לילדים הסובלים מסינוסיטיס כרונית שאינה מגיבה לטיפול שמרני ממושך.

 מהם יתרונות הניתוח האנדוסקופי?

לאחר אבחנה מדויקת של הבעיה, שיטה זו מאפשרת גישה ישירה לפתחי הסינוסים והסינוסים עצמם, לצורך הסרת המכשולים, ניקוז ההפרשות ואוורור הסינוסים. היא מלווה בתקופת אשפוז קצרה ובהחלמה מהירה. 

 הכתבה בשיתוף עם ד"ר אלימלך דויטש רופא מומחה באף אוזן גרון, מטפל במחלות של האף והסינוסים. הכתבה נערכה על-ידי מערכת אינפומד.

האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
ד"ר יצחק שוחט
ד"ר יצחק שוחט אף אוזן גרון וכירורגיית ראש-צוואר
מומחה אא״ג וניתוחי ראש וצוואר
ד"ר זאב הורוביץ
ד"ר זאב הורוביץ אף אוזן גרון וכירורגיית ראש-צוואר
כירורג אף אוזן גרון, ראש-צוואר, אוזן תיכונה, שקדים אדנואידים
ד"ר נעמי רבינוביץ
ד"ר נעמי רבינוביץ אף אוזן גרון וכירורגיית ראש-צוואר
רופאה בכירה במחלקת אף אוזן גרון ניתוחי ראש וצוואר במרכז הרפואי שיבא תל השומר
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד
X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו