דלג לתוכן

מחלת העכברת : האם יש סיבה לדאגה?

מחלת העכברת עוררה ללא ספק בהלה לאומית בשבוע האחרון: כ-27 חולים שנדבקו במחלה התגלו, ומשרד הבריאות הורה על סגירת חלק מנחלי רמת הגולן למטיילים. מהו מקור המחלה, האם יש סיבה לדאגה וכיצד ניתן למנוע הדבקה? כל המידע החיוני עבורכם

מאת: מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 15/08/2018 תאריך עדכון: 20/08/2019
3 דקות קריאה

כ-27  ישראלים שנדבקו בעכברת (לפטוספירוזיס) אותרו, ומחציתם אושפזו בעקבות טבילה בנחלי רמת הגולן. עכברת, היא מחלה חיידקית המשפיעה על בני אדם ובעלי חיים. היא נגרמת על ידי הידבקות בחיידק הלפטוזפירוזיס, המועבר באמצעות שתן של בעלי חיים נגועים. למעשה, כאשר בעלי החיים מטילים שתן על האדמה, במקרים בהם הם נדבקו בחיידק, הוא עלול לשרוד עלייה במשך שבועות ולגרום להדבקה של כל מי שבא במגע עמו. 

לפטוספירוזיס גורמת להתפתחות של מגוון רחב של סימפטומים, שחלקם עשויים להידמות לאלה המאפיינים מחלות אחרות, כמו מחלת השפעת. בקרב חלק מאלה שנדבקו יכולים שלא להופיע תסמינים כלל. ללא טיפול, עכברת יכולה לגרום לנזק לכליות, להתפתחות דלקת קרום המוח, לכשל של הכבד, למצוקה נשימתית ואפילו למוות. 

מהן דרכי ההידבקות בעכברת?

כאמור, החיידקים הגורמים לעכברת מתפשטים דרך שתן של חיות נגועות, החודר למים או לאדמה, ויכול לשרוד שם במשך שבועות ארוכים. מבין החיות שעשויות לשאת את החיידק, ניתן למנות בקר, חזירים, סוסים, כלבים, מכרסמים וחיות בר. באופן מפתיע כאשר עכברת מתפתחת בחיות היא אינה מלווה בתסמינים. למרות זאת, הם עלולים להפריש את החיידקים ולגרום להדבקה של בני אדם באמצעות מגע עם נוזלי גוף, כמו מים או שתן (למעט רוק), מגע עם אדמה או מזון המזוהם בשתן של החיות הנושאות את החיידק ושתיית מים מזוהמים. החיידק יכול להיכנס לגוף דרך העור, העיניים, האף או הפה, בייחוד במצבים בהם קיימים חתכים או פצעים. העברת החיידק מאדם לאדם היא נדירה יחסית. 


מחלת העכברת נפוצה בעיקר באזורים טרופיים. בנוסף, אלה העובדים במגע עם בעלי חיים או בחוץ, כגון חקלאים, וטרינרים, איכרים ואלה העובדים בסביבת ביוב, מצויים בסיכון מוגבר להידבקות בה. 

מעבר לכך, חיידק הלפטוזפירוזיס מועבר גם דרך נחלים או מקורות מים טבעיים בהם מצוי שתן של בעלי חיים ועל כן גם אנשים הנוהגים לטייל באזורים אלה מצויים בסכנת הדבקה. 

חשוב לציין, כי עכברת לא תתפתח בקרב כל אלה שנחשפו לחיידק, וגם במקרים בהם התפתחה המחלה לרוב היא תלווה בתסמינים קלים. רק במיעוט המקרים התסמינים הופכים להיות קשים ומסוכנים. לא כל מקרה חשיפה לחיידק מסתיים במוות.


חיידק הלפטוזפירוזיס מועבר דרך נחלים או מקורות מים טבעיים בהם מצוי שתן של בעלי חיים

מהם התסמינים?

עכברת יכולה להביא לגוון רחב של סימפטומים, בהם חום גבוה, כאבי ראש, צמרמורות, כאבי שרירים, הקאות, כאבי בטן, שלשולים, פריחה ועוד. רבים מהתסמינים עשויים להיות משויכים למחלות אחרות ואנשים מסוימים עשויים שלא לסבול מכל תסמין על ההידבקות בחיידק. 


החיידק עשוי לדגור בגוף מספר ימים ואף כמה שבועות עד להתפרצות הזיהום. המחלה תופיע לרוב באופן פתאומי ותלווה בחום גוף גבוה ובסימפטומים נוספים שצוינו לעיל. 

עכברת יכולה להתרחש בשני שלבים: לאחר שלב המחלה הראשון הכולל את התסמינים האופייניים, החולה צפוי להתאושש לזמן מה שלאחריו התסמינים עשויים להתרחש שוב. שלב המחלה השני לרוב חמור יותר, והוא עלול להוביל לכשל של הכבד, לנזק לכליות או להתפתחות דלקת קרום המוח. 

כיצד ניתן להימנע?

הימנעות משחייה במקורות מים שיכולים להיות מזוהמים על ידי שתן של בעלי חיים, או ממגע עם בעלי חיים שעלולים להיות נגועים בחיידק, עשויות למנוע את המחלה. במקרים בהם אתם טובלים במקורות מים בהם קיים חשש לזיהום יש להקפיד ללבוש בגדים ונעליים אטומים. 

הנחיות משרד הבריאות לציבור בנוגע למניעת הידבקות במחלה

חולים הסובלים ממחלה המלווה בחום של מעל ל-38 מעלות וטבלו במימי הנחלים זכאי, יהודייה, משושים וזויתן החל מתאריך ה-1.7.18 וחלו לפני פחות משלושה שבועות, מתבקשים לפנות לרופא המשפחה. בנוסף, משרד הבריאות מנחה להימנע מטבילה בנחלים זכאי, יהודייה, משושים וזוויתן עד להודעה חדשה. חשוב לציין, כי אלו שטבלו בנחלים אלה ואינם סובלים מתסמינים אופייניים למחלה אינם צריכים לפעול. 


על פי הנחיות משרד הבריאות יש להימנע מטבילה בנחלים מסוימים בצפון הארץ

איך ניתן לטפל?

עכברת מטופלת באמצעות מתן אנטיביוטיקה. כבכל זיהום חיידקי, רצוי להתחיל בטיפול בשלבי המחלה המוקדמים. במקרים בהם קיימים סימפטומים חמורים יותר, יתכן ויהיה צורך במתן אנטיביוטיקה באמצעות עירוי תוך ורידי. במקרים בהם הופיעו תסמינים שעשויים להיות אופייניים למחלה חשוב לפנות לגורם רפואי. אופן הטיפול יבחר תוך התייחסות לתסמינים שהופיעו ולתיאור נסיבות חשיפה המתאימות להדבקה במחלה. 



.


האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
ד"ר יבגני פרבר
ד"ר יבגני פרבר נפרולוגיה
4.9
( 48 חוות דעת )
"בדיוק התחלתי את קורס הטיפול שלי. אני לא יכול להגיד כלום עדיין"
ד"ר ערן זיתן
ד"ר ערן זיתן גסטרואנטרולוגיה
ד"ר ערן זיתן, מנהל היחידה והמרכז למחלות מעי דלקתיות, מרכז רפואי העמק
ד"ר מאיר קרופסקי
ד"ר מאיר קרופסקי ריאות
5.0
( 6 חוות דעת )
"ד״ר קרופסקי, הרשים אותי מאד כמומחה בתחומו, עם ידע רפואי נרחב ביותר. במקביל ״ולמרות״ מומחיותו, הוא צנוע, אנושי, ואמפטי ביותר. שלא נזדקק לו ולדומיו, אך אם וכאשר נזדקק, הוא כתובת ראויה ומומלצת ביותר."
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד

שאלות מתוך פורום חיסונים

X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו