דלג לתוכן

קדחת הנילוס: מה גורם לה ומדוע היא עלולה להיות מסוכנת?

קדחת הנילוס מתפשטת במדינה: עד כה התגלו כ-68 חולים, 14 מתוכם סבלו מתסמינים קשים ואף שניים מהם נפטרו עקב ההידבקות במחלה: מה גורם לה, כיצד ניתן לאבחן והאם קיימת דרך לטפל? כל התשובות בפנים

מאת: מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 26/08/2018
3 דקות קריאה

בימים האחרונים משרד הבריאות דיווח על התפרצות חריגה של קדחת הנילוס המערבי. עד כה- התגלו כ-68 חולים אשר נדבקו במחלה, ו-14 מתוכם סבלו מתסמינים קשים. שניים מהחולים שהתגלו נפטרו מהמחלה. קדחת הנילוס התפרצה גם במדינות אירופה, בהן דווחו על מקרים שונים קלים או חמורים של המחלה. מהי קדחת מערב הנילוס, כיצד נדבקים בה ומדוע היא עלולה להיות מסוכנת? כל המידע החיוני. 

קדחת מערב הנילוס הוא וירוס נפוץ מאוד הנגרם על ידי נגיף קדחת מערב הנילוס. מחלה זו מועברת לבני אדם באמצעות עקיצת יתוש הניזון מעופות נגועים בנגיף. בישראל המחלה מועברת בעיקר על ידי יתושים משני זנים שונים כולכית מצויה (Culex pipiens)  וכולכית חד-פסית (Culex perexiguus). רוב מקרי קדחת הנילוס מתפתחים בעונת היתושים, בעיקר בחודשי הקיץ והסתיו. קדחת מערב הנילוס זוהתה לראשונה בישראל בשנות ה-50 של המאה הקודמת, ומאז היא מתפרצת בכל קיץ. 


לא קיים חיסון או תרופות לטיפול בקדחת הנילוס, אך למרבה המזל רוב האנשים הנדבקים בנגיף לא חווים כל סימפטומים. אחד מכל חמישה אנשים הנגועים בנגיף עלול לפתח חום ותסמינים קלים אחרים, ובקרב כ-1 מתוך 150 אנשים שנדבקו עלולה להתפתח מחלה רצינית ולעיתים אף קטלנית. כדי לצמצם את הסיכון להדבקות יש  להימנע מעקיצות יתושים על ידי שימוש בתכשירים דוחי חרקים, ולבישת חולצות בעלות שרוולים ארוכים ומכנסיים ארוכים בעת שהייה בחיק הטבע. 

מהם התסמינים שיעידו על קדחת הנילוס המערבי? 

רוב האנשים שנדבקו בנגיף (8 מכל 10 נדבקים) לא יפתחו תסמינים כלל. אחד מכל 5 אנשים הנגועים בנגיף יפתחו מחלת חום המלווה בתסמינים נוספים, לרבות כאבי ראש, כאבי פרקים, הקאות, שלשולים או פריחה. תסמינים אלה עשויים להמשך מספר ימים. 


במקרים נדירים, ההדבקות בנגיף עלולה להביא להתפתחות מחלה קשה המשפיעה על מערכת העצבים המרכזית , כמו דלקת קרום המוח . הסימפטומים שעלולים להעיד על מחלה קשה כוללים חום גבוה, כאבי ראש, נוקשות באזור הצוואר, קהות חושים ודיסאוריינטציה, רעידות ועוויתות חולשת שרירים ואף שיתוק. 

התפתחות של מחלה חמורה עקב הידבקות בנגיף הנילוס המערבי, יכולה להתרחש בקרב אנשים בכל גיל. עם זאת, אנשים הסובלים ממצבים מסוימים, כמו סוכרת , מחלת כליות או מושתלי איברים, מצויים בסיכון גבוה יותר. 


1 מכל 5 אנשים שנדבקו בנגיף יפתחו מחלת חום. במקרים נדירים עלולה להתפתח מחלה קשה הפוגעת במערכת העצבים



כמה זמן המחלה צפויה להימשך?

מרגע העקיצה מתרחשת תקופת דגירה  על להתפתחות תסמנים שונים במשך 5-21 ימים. המחלה עצמה נמשכת לרוב ימים ספורים. כפי שצוין, רוב הנדבקים אינם צפויים לפתח סימפטומים כלל, ובמקרים בהם מתפתחים תסמינים שונים מדובר במחלת חום קלה. מנגד, ההחלמה מהמחלה הקשה יכולה להמשך מספר שבועות או חודשים. בנוסף, חלק מהשפעות המחלה על מערכת העצבים המרכזית עלולות להיות קבועות. אחד מכל עשרה אנשים שפיתחו מחלה חמורה המערבת פגיעה במערכת העצבים המרכזית עלולים למות כתוצאה ממנה. 



איך ניתן לאבחן?

בקרב חולים הסובלים מסימפטומים קלים המאפיינים מחלת חום, לא יתבצע כל אבחון וכפי הנראה המחלה תחלוף מעצמה תוך ימים ספורים. מנגד, בקרב חולים אשר פיתחו חלק מתסמיני המחלה החמורים, בהם גם תסמינים נוירולוגים יתבצעו בדיקות שונות לבחינת קיום נוגדנים לנגיף בגוף. 



מהן דרכי הטיפול?

למרבה הצער, לא קיים כל חיסון או טיפול אנטי ויראלי עבור קדחת הנילוס המערבי. משככי כאב ללא מרשם עשויים לסייע בהורדת החום ובהקלה על סימפטומים שונים. במקרים חמורים, חולים יזדקקו לעיתים קרובות לאשפוז ולקבלת תיפול תומך, לרבות מתן נוזלים באמצעות עירוי תוך ורידי ושמירה על דרכי אויר פתוחות. 



איך ניתן למנוע הדבקה?

יתושים, המהווים כאמור את מוקד ההדבקה העיקרי בנגיף, פועלים לרוב בשעות החשיכה. על כן בזמנים אלה ביום יש לנקוט באמצעי התגוננות שונים, לרבות שימוש בתכשירים דוחי יתושים, ובמלכודות משיכת יתושים. במצבים בהם נעקצתם, ניתן למרוח תכשירים שונים להרגעת הגירוד. אם התפתחה תגובה חריגה יש לפנות לרופא. כמו כן, במצבים בהם התפתחה מחלת חום לאחר 5-21 ימים ממועד העקיצה יש לפנות לגורם רפואי. 



האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
 סונוביה .
סונוביה . אחר
פיתוח ציפויים אנטי בקטריאליים בתחום הטקסטיל
 מרפאת מדיקל J
מרפאת מדיקל J אחר
 אסכרית בע"מ
אסכרית בע"מ אחר
אסכרקס – תוסף תזונה צמחי מוכח קלינית
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד

שאלות מתוך פורום חיסונים

X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו