המדריך המלא לטיפול באלרגיה
אלרגיות הן תגובות יתר של מערכת החיסון כנגד חומרים שונים שאינם מהווים איום פוטנציאלי למערכות הגוף. מקורה הוא בחשיפה לאלרגניים שונים ובגורמים גנטיים. אלרגיות מתבטאות במגוון צורות ודרגות חומרה, אך למרות זאת קיימים טיפולים שעשויים להקל על התסמינים של מגוון בעיות האלרגיה וחלקם אף עשויים להביא להחלמה מהירה: כל הדרכים לטיפול באלרגיה [מדריך]
אלרגיה היא תגובת יתר של מערכת החיסון כנגד חומרים שונים. באופן תקין, מערכת החיסון מזהה פולשים שונים, כמו חיידקים או נגיפים שעלולים להזיק לגוף, מגיבה אליהם ומחסלת אותם. במקרים מסוימים, מערכת החיסון מגיבה גם נגד חומרים שאינם מהווים איום פוטנציאלי, כמו אבקני פרחים או מזונות שונים, המכונים אלרגניים.
מקורה של אלרגיה הוא בגורמים גנטיים שונים ובחשיפה לאלרגניים. אלרגיות יכולות להתבטא בצורות שונות ובקשת רחבה של דרגות חומרה, ולכן הטיפול חייב להיות מותאם לסוג האלרגיה, לגורם לה, למידת חומרת ובהתאם לאיבר או המערכת העיקרית הנפגעים מהאלרגיה. קיים מגוון רחב של מצבים אלרגיים, אך למרות זאת ישנם הרבה טיפולים ותרופות המשותפים לכל בעיות האלרגיה: לפניכם, המדריך המלא לטיפול באלרגיות.
הצעד הראשון: איתור ומניעה
אין ספק שהצעד הראשון בטיפול הוא איתור מקור הבעיה, והבנה כי הגורם לה הוא אלרגני. חולים רבים עשויים לסבול תקופות ארוכות מבעיות בריאותיות ולוקח זמן רב לחולה ולרופא להבין שמקורן הוא באלרגיה. תופעה זו אופיינית לרוב לבעיות נשימה, נזלת, בעיות עור, או בעיות במערכת העיכול. בעיות פשוטות יחסית , כמו עור פנים בעייתי, בעיות עיניים ומעי רגיז מתבררות בסופו של דבר כקשורות באלרגיה.כשעולה החשד לאלרגיה יש להגיע לרופא מומחה לאלרגיה ולבצע בירור. לפעמים רופא מומחה ומנוסה יכול בדקות ספורות לשלול את האפשרות לאלרגיה, או לחלופין לאתר את מקורה. קיימות בדיקות מגוונות לאיתור אלרגיות שונות, ותפקידו של הרופא המומחה לאלרגיה הוא לבחור בבדיקה הנכונה המותאמת לכל מקרה.
לאחר שזוהה גורם האלרגיה בבדיקות , הצעד הבא הוא לנסות ולהימנע ממנו ככל האפשר. לעתים זו חיית המחמד שיש להרחיק מחדר הילדים, מזון שיש להימנע ממנו, צמחייה שיש לגזום, תרופות שיש לאסור את השימוש בהם או קוסמטיקה מסוימת שמזיקה לעור. לא תמיד ההימנעות פשוטה וגם זו תהיה מטרת הפגישה עם רופא האלרגיה - לקבל הנחיות ברורות על דרכי ההימנעות מהגורם האלרגי.
לאחר שזוהה הגורם האלרגי הצעד הבא הוא להימנע ממנו ככל האפשר
מה עושים אם בכל זאת יש חשיפה פתאומית לגורם האלרגי ?
הטיפול העיקרי לתגובות אלרגיות הן התרופות האנטי-היסטמיניות. היסטמין הוא החומר העיקרי שהגוף משחרר בעת תגובה אלרגית והוא היוצר את עיקר תופעות הלוואי.התרופות האנטי-היסטמיניות פותחו בכדי לבלום את ההיסטמין ולמנוע את פעולתו. הן מתחילות לפעול תוך דקות והשפעתן עשויה להמשך לשעות ארוכות. תרופות אנטי-היסטמיניות ניתנות כטיפות, סירופ, כדורים משחות או תרסיסים לאף.
נטילת תרופות מהדור הישן (כמו אהיסטון למשל), לוותה בדרך כלל בתופעות לוואי מרובות, כמו עייפות ונמנום, אך הדור החדש של התרופות נחשב לבטוח מאד לשימוש.חשוב לזכור כי תרופות אלו אינם פותרות את כל תסמיני האלרגיה ולכן יש לבחור בתכשיר ובמינון המתאים לכל בעיה ובעיה.
לעיתים התגובה האלרגית כה חזקה שאין די באנטי-היסטמינים ויש צורך בתרופות חזקות יותר לבלימת התגובה האלרגית.תגובה אנפילקטית היא תגובה אלרגית מהירה ומסכנת חיים, המשותפת לכלל המחלות האלרגיות. הטיפול בתגובה זו מתבצע בעזרת מתן אדרנלין באמצעות מזרק אוטומטי הנקרא ("אפיפן"). אלה הסובלים מאלרגיות קשות למזון ולעקיצות דבורים או צרעות נושאים מזרק זה וכיום המגמה היא לדאוג להימצאותו של מזרק אפיפן בכל מוסד חינוכי וציבורי בארץ.
לעיתים התגובה האלרגית חזקה מאוד ומצריכה שימוש בתרופות חזקות לבלימתה
הטיפול בתהליך הדלקתי
לעיתים קרובות, לאחר התגובה האלרגית המידית, מתפתחת דלקת אלרגית מתמשכת שעשויה להתבטא בנזלת כרונית , שיעול או קוצר נשימה , בעיות עור כרוניות וכדומה.הטיפול בדלקות כרוניות המופיעות לאחר התגובה האלרגית מתבצע לרוב באמצעות תרופות ממשפחת הקורטיזון או באמצעות מתן סטרואידים.לתרופות אלו יצא בעבר שם רע מאד בגלל שימוש מופרז בהם, אך עם פיתוח תכשירים קלים יותר הניתנים כמשחה , תרסיסים או משאפים , תרופות אלה הפכו בטוחות מאוד לשימוש ויעילות לטיפול ומניעת בעיות, כמו אלרגית כרונית, אסתמה ובעיות עור מקומיות.
הטיפול באסתמה למשל, מתבצע בעזרת משאף משולב המכיל טיפול נוגד דלקת וטיפול להרחבת דרכי הנשימה. משאפים משולבים אלה הפכו לטיפול היעיל והנוח ביותר לחולי אסתמה. לעיתים רחוקות נזקקים החולים האלרגיים לתרופות ממשפחת הקורטיזון גם ככדורים, סירופ או אפילו זריקה, אך חשוב להגביל את השימוש בהן כדי למנוע את תופעות הלוואי.
הרצון לשפר את הטיפול באלרגיה ואסתמה ולמנוע שימוש יתר בסטרואידים הביא לפיתוח תרופות שונות המנסות לבלום את הדלקת האלרגית באמצעים אחרים. אחת מהתרופות הללו היא תרופה הקרויה מונטלוקסט אשר בולמת חומרים הקרויים לויקוטריאנים המעורבים בתהליך האלרגי והאסמתי. תרופה זו המגיעה כאבקה או ככדור מיועדת לתינוקות ולמבוגרים והיא משמשת בעיקר לאסתמה, אך גם לנזלת אלרגית ובעיות עור אלרגיות כמו למשל אורטיקריה.
במקרים של אלרגיות כרוניות קשות ניתן לטפל באמצעות תרופות המדכאות את מערכת החיסון. תרופות אלה ניתנות לרוב רק על-ידי מומחה לאלרגיה, וזאת לאחר שמוצו אפשרויות הטיפול האחרות ובשילוב עם מעקב הדוק.
חולים עם בעיות נשימה קשות, כמו דלקת ריאות אלרגית או אסתמה קשה, מצבים של אאוזינופיליה, דרמטיטיס אטופית או אורטיקריה חמורה, הם אלה שיזדקקו לתרופות אלה.
קראו עוד: בדיקת דם או בדיקת טלאי? המדריך המלא לבדיקות אלרגיה
הטיפול הביולוגי
בשנים האחרונות חלה פריצת דרך בכל הקשור בטיפול באלרגיה ואסתמה בזכות פיתוחן של תרופות ביולוגיות. מדובר בתרופות שפותחו בשיטות מתוחכמות של הנדסה גנטית והן מיועדות לבלימת תהליכים ייחודיים בהתפתחות האלרגיה.התרופה הראשונה שפותחה הייתה המאליזומאב, תרופה הבולמת את נוגדני האלרגיה מסוג IGE. תרופה זו הניתנת כזריקה והיא משמשת הן לטיפול באסתמה והן לטיפול באורטיקריה. בשנתיים האחרונות נכנסו לסל התרופות שלוש תרופות ביולוגיות חדשות לטיפול באלרגיה, שתיים מהן, רסליזומאב ומפוליזומאב, משמשות לטיפול באסתמה כרונית באמצעות בלימת תאי דם המכונים אאוזינופילים ומעורבים בדלקת האסמתית. התרופה השלישית , דופילומאב, בולמת את התהליך האלרגי המאפין את הדרמטיטיס האטופית (אסתמה של העור).תרופות אלה יעילות ובטוחות לשימוש, אך הן כרוכות בעלויות גבוהות ודורשות אישורים מיוחדים מצד הרופא המומחה לאלרגיה וקופות החולים.
טיפול חיסוני באלרגיה
אלרגיה פירושה רגישות יתר של מערכת החיסון כלפי חומרים שונים. בשיטת החיסון אנחנו מציגים בפני תאי המערכת החיסונית את המולקולות הגורמות לאלרגיה מתוך תקווה שחשיפה הדרגתית זו "תשכנע" את מערכת החיסון ליצור עמידות כלפי אותן מולקולות. במילים פשוטות, בכך שאנו נותנים שוב ושוב מדי תקופה את גורם האלרגיה באופן מבוקר ובכמות קטנה, אנו גורמים ליצירת עמידות מחודשת כלפי החומרים אליהם רגישה מערכת החיסון.הטיפול החיסוני לאלרגיה , המכונה "אימונותרפיה", נמצא יעיל במצבים רבים של אלרגיות כמו למשל : אלרגיה לארס דבורים וצרעות, נזלת ואסתמה אלרגית. ובאלרגיה למזון.
קראו עוד: לא רק בזריקות: כל מה שצריך לדעת על חיסון נגד אלרגיה
הטיפול מתבצע באמצעות מתן ריכוזים עולים של החומר או החומרים אליהם החולה אלרגי. השיטה הקלאסית היא באמצעות זריקות תת עוריות, אך בשנים האחרונות התפתחו שיטות חדשות וקלות יותר, כמו טיפות הניתנות מתחת ללשון, טבליות ואפילו מדבקות.
ההחלטה על טיפול חיסוני תילקח על בסיס שקלול חומרת המחלה, מידת הסבל, כמות התרופות להן זקוק המטופל ועוד. ההחלטה תתקבל על ידי החולה, בהתאם להמלצת הרופא המומחה.
חיסון נגד אלרגיה הוא הטיפול היחיד כיום שמציע שינוי במהלך המחלה, ולא רק דיכוי השל הסימפטומים והנזקים המתפתחים כתוצאה ממנה. טיפול חיסוני משפר בהדרגה את הסימפטומים. מידת התועלת וקצב השינוי שונה ממחלה למחלה ומחולה לחולה.
טיפולים משלימים
למרות שחיסונים, המבוצעים על ידי חשיפה הדרגתית לגורם האלרגי, נחשבים לטיפול הטבעי ביותר באלרגיה, מטופלים רבים מחפשים שיטות טבעיות שונות לטיפול בבעיות אלה. אחד הטיפולים המוצלחים ביותר לאלרגיה הן הרגיעה הנפשית והמודעות.במקרים רבים מאד לחומרת האלרגיה ולביטוייה יש קשר ישר למצב הנפשי ולקיומם של מתחים, ולכן רגיעה והדרכה עשויים לעזור מאד.טיפולים צמחיים שונים כולל צמחי מרפא סיניים למעשה מנסים לחקות את הטיפול התרופתי אך הם פחות יעילים ולעיתים גורמים לתופעות לוואי דומות לאלו של התרופות . בשל כך, יש לנקוט במשנה זהירות לגבי השימוש בהם. בנוסף שמירה על תזונה נכונה הכוללת גם תוספת פרוביוטיקה עשויה לסייע לעיתים בהתמודדותה של מערכת החיסון עם האלרגיות.
לסיכום, הימנעות מהווה את הצעד הראשון והיעיל ביותר בהתמודדות עם האלרגיה ולכן חשוב להגיע לאבחנה נכונה. למרות זאת, לעתים קרובות אין די בהימנעות ויש צורך בטיפולים תרופתיים.קיימים טיפולים רבים לאלרגיה חלקם קלים ואחרים מורכבים יותר, חלקם מטפלים בתסמינים ואחרים מנסים למנועם. באמצעות חיסון לאלרגיה, ניתן לשנות את רוע הגזרה ולהביא להחלמה מלאה.