דלג לתוכן
ד"ר דניאל מונקיאר ד"ר דניאל מונקיאר

בדיקת אקו-לב במאמץ: מהי ומהם יתרונותיה?

בדיקת אקו לב במאמץ היא בדיקת אולטרסאונד הבוחנת את תפקוד הלב במנוחה ולאחר מאמץ גופני. ממצאי הבדיקה מאפשרים לאתר מחלת לב ואף להעריך את חומרתה: מה ההבדל בין אקו לב במאמץ לבין מבחן מאמץ רגיל, מהן מגבלות הבדיקה ומהם יתרונותיה? מומחה עם כל התשובות

מאת: ד"ר דניאל מונקיאר
תאריך פרסום: 13/09/2018
3 דקות קריאה
ד"ר דניאל מונקיאר בשיתוף עם ד"ר דניאל מונקיאר i קרדיולוג, מנהל מכון לב ומרפאת מומחים מדיקרדיו

בדיקת אקו לב במאמץ ("סטרס אקו"),  היא בדיקת אולטרסאונד של הלב, שמשולבת עם בדיקת מאמץ. ההדמיה מתקבלת באמצעות מתמר, המפיץ גלי קול אל הלב והדי הקול החוזרים מהלב מתורגמים לאותות המדגימים את פנים הלב.

במהלך הבדיקה, מבצעים תחילה בדיקת אולטרסאונד של הלב במצב שכיבה, ובודקים את תפקוד חדרי הלב וכן את תפקוד מסתמי הלב, כמו גם נתונים נוספים. לאחר ביצוע הבדיקה במנוחה, הנבדק/ת מבצע הליכה על מסילה נעה עד להשגת דופק המטרה. מיד בסיום המאמץ הנבדק/ת נשכב חזרה על המיטה בכדי להדגים שוב את הלב ותפקודו. המטרה העיקרית בבדיקה היא להשוות את התכווצות הלב בשלב המנוחה, להתכווצות בשיא המאמץ. הפענוח מתבצע על ידי השוואה של התמונות משלב טרום המאמץ, לתמונות שלאחר המאמץ. שיפור בהתכווצותם של כל האזורים של שריר הלב, מעיד על תקינות הבדיקה. 

מה הוא מבחן מאמץ רגיל?

מבחן מאמץ "רגיל", או ארגומטריה הוא בדיקה שמטרתה לזהות סימנים של "מצוקת לב" (איסכמיה – חוסר אספקת דם מספקת לאזור בשריר הלב בשל הצרות בעורק)  והפרעות בקצב הלב. מבחן המאמץ מתבצע על ידי רישום רציף של תרשימי אק"ג תוך כדי ביצוע המאמץ. המאמץ מתבצע בהליכה על מסילה נעה, תחילה בקצב ושיפוע מתון. באופן הדרגתי, מהירות המסילה והשיפוע עולים במטרה לגרום לעלייה בקצב הלב עד לזה הרצוי. רישום הפעילות החשמלית של הלב (אק"ג) נעשה לכל אורך הבדיקה בעזרת אלקטרודות המודבקות במקומות שונים בחזה. כמו כן, לחץ הדם נמדד מדי מספר דקות. 




בדיקת אקו לב במאמץ היא בדיקת אולטרסאונד של הלב המשולבת בבדיקת מאמץ, במטרה להעריך את תקינות תפקוד הלב 

מהם יתרונותיה של בדיקת אקו לב במאמץ לעומת מבחן מאמץ רגיל? 

הדיוק של מבחן מאמץ רגיל אינו גבוה. במקרים רבים ישנם בתרשים האק"ג במאמץ שינויים המדמים מצב של מצוקת לב, כאשר בפועל לא קיימת כל בעיה. כמו כן, גם מצב הפוך עלול לנבוע מבדיקת המאמץ- במקרים בהם קיימת מצוקת לב שאינה באה לידי ביטוי בתרשימי האק"ג. 


באקו לב במאמץ, ההדמיה הישירה של שריר הלב ותגובתו למאמץ באים לפצות על מגבלה זו של תרשים האק"ג, וכתוצאה מכך לשפר את דיוק הבדיקה באופן משמעותי. מסיבה זו, בנבדקים המציגים שינויים בתרשים האק"ג הבסיסי, או בנבדקים המבצעים בדיקות שגרתיות ללא כל תלונות (בדיקות סקר) ותרשים האק"ג במאמץ  לא נמצא תקין – יש לשקול השלמת הבירור באמצעות בדיקת אקו לב במאמץ. 

לבדיקת אקו לב במאמץ ישנם יתרונות נוספים , חלקם ייחודיים לבדיקה זו:

בהערכה של נבדק/ת עם קוצר נשימה במאמץ, אקו לב במאמץ מאפשר לזהות מנגנונים שונים, העלולים לגרום למגבלה מסוג זה ולא רק חסימות בזרימת הדם הגורמות לאיסכמיה


אקו לב במאמץ מאפשר לזהות החמרה בתפקוד באחד ממסתמי הלב, לזהות חסימה בתוך חלל הלב המפריעה לזרימת הדם  מתוכו אל אבי העורקים, ולהעריך את הלחץ הריאתי לפני ולאחר המאמץ. את הבדיקה יכול לבצע כל אחד ואחת ללא מגבלה משמעותית בהליכה. הבדיקה אינה פולשנית, אין צורך לבצע דקירות, ואין שימוש בקרינה.

לבדיקה זו ישנם מספר מגבלות

• איכות ההדמיה
בחלק מהנבדקים איכות ההדמיה אינה טובה מספיק למתן פענוח מדויק ואז עדיף לבצע הערכה בשיטה אחרת. רק בקרב אחוז קטן מן הנבדקים איכות ההדמיה ירודה במידה כזו שאינה מאפשרת פענוח. 


 יכולת הליכה על המסילה
לרוב לא ניתן לבצע את הבדיקה במטופלים הסובלים מבעיות אורתופדיות או מצבים אחרים, אשר אינם מאפשרים לבצע הליכה מהירה או ריצה קלה על המסילה. במקרה זה יש צורך לשקול בדיקת מאמץ פרמקולוגי בה יש שימוש בתרופה המדמה מאמץ ללא צורך בביצוע הליכה על המסילה. 



האם צריך לבצע הכנה לפני הבדיקה?

הנבדקים מתבקשים לא לאכול בין 2-3 שעות לפני הבדיקה ומותר ואף רצוי לשתות מים. יש לבוא בבגדים נוחים להליכה או בגדי ספורט כולל נעליים סגורות המיועדות להליכה או לספורט .



מה קורה במהלך הבדיקה?

משך הבדיקה (הכולל בדיקת אקו לב לפני המאמץ, המאמץ עצמו ובדיקת אקו- לב לאחר המאמץ ) נע לרוב  בין 20-30 דקות. יש לשים לב שבסיום המאמץ, הנבדקים מתבקשים לשכב מיד על המיטה לצורך קבלת הדמיה מהירה. שלב זה הוא החשוב ביותר ועלולה להיות תחושת אי נוחות מסוימת מהמעבר המידי ממאמץ גבוה לשכיבה. לעתים עשוי הנבדק להתבקש על ידי הטכנאי/ת לעצור את הנשימה לשניות ספורות בכדי לשפר את איכות ההדמיה של הלב. 



מה קורה לאחר הבדיקה והאם יש תופעות לוואי כלשהן?

לבדיקה זו אינה גורמת לתופעות לוואי, אך עלולה להיות השפעה מתמשכת כתוצאה מהמאמץ עצמו. לכן, גם כאשר הבדיקה תקינה יש צורך לנוח אחריה, לשתות מים ולהמתין לפחות 10-15 דקות עד קבלת התשובה או על פי ההנחיות של הצוות המבצע את הבדיקה. 



מתי מקבלים תוצאות ומה הן אומרות?

תוצאות הבדיקה ניתנות לרוב כ 15 דקות לאחר סיום הבדיקה. הרופא האחראי נותן את התשובה יחד עם הסבר על הממצאים. יש לחזור עם התשובה אל הרופא המפנה. 




ד"ר דניאל מונקיאר הוא קרדיולוג בכיר בבית חולים בילינסון, אחראי על מרפאת עיבוי שריר הלב (קרדיומיופתיה היפרטרופית). הכתבה נערכה על-ידי מערכת אינפומד. 

האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
ד"ר אוריאל כ"ץ
ד"ר אוריאל כ"ץ קרדיולוגיה
5.0
( 45 חוות דעת )
"ד"ר אוריאל , היה ענייני, ממוקד והסביר לי וליד כל שלב באופן הכי ברור שיש וכן שאל את הילד באם ישנן שאלות והבהרות שהוא היה רוצה לדעת."
פרופ' עמירם ניר
פרופ' עמירם ניר קרדיולוגיה
מנהל היחידה לקרדיולוגית ילדים ומומי לב במבוגר, המרכז הרפואי שערי צדק, ירושלים
ד"ר מרק ברזינס
ד"ר מרק ברזינס קרדיולוגיה
קרדיולוג בכיר המבצע את כל בדיקות הלב הלא פולשניות במרפאתו
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד
באנר

עדיין מתלבטים?
השאירו פרטים להתייעצות עם ד"ר דניאל מונקיאר

שאלות מתוך פורום הפרעות קצב לב

X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו